Docenten Ronald Blankenborg en Yvonne Bouw (rechts) met enkele deelnemers van het honoursprogramma. Onder: Jente Wolberink (16). Boven vlnr Jip Wolterinck, Hymke ten Have, Femke Schuirink en Adam Mousajev.
Docenten Ronald Blankenborg en Yvonne Bouw (rechts) met enkele deelnemers van het honoursprogramma. Onder: Jente Wolberink (16). Boven vlnr Jip Wolterinck, Hymke ten Have, Femke Schuirink en Adam Mousajev. Foto:

Marianumleerlingen volgen modules op UT

GROENLO - Voor enkele leerlingen van het 5de en 6de jaar van het gymnasium van Marianum is er de mogelijkheid om modules te volgen aan de Universiteit Twente (UT). Afgelopen jaar deden 8 leerlingen mee aan dit zogenaamde 'honoursprogramma'.

Door Kyra Broshuis

Docent Ronald Blankenborg van Marianum is blij met de nieuwe mogelijkheden en vertelt over de strenge selectie: "Er gaat voor de leerlingen een heel traject aan vooraf. Ze moeten solliciteren en cijferlijsten en aanbevelingsbrieven laten zien. Als ze aangenomen worden, gaan ze 1 dagdeel per week studeren aan de universiteit. Ze worden dan vrijgesteld van onze schoolse verplichtingen. Je moet echt willen en gedisciplineerd zijn, anders lukt het niet."

Kritisch denken
Dat bevestigen Jip Wolterinck (18) en Hymke ten Have (17), 6e jaars gymnasiumleerlingen van Marianum. Zij volgden drie modules; wetenschapsfilosofie, wetenschappelijke methoden en academisch schrijven. "We waren met 42 leerlingen van 18 verschillende scholen uit de ruime regio. We leren studeren zoals we dat straks op de universiteit ook moeten doen. Vooral het samenwerken in groepen, feedback geven en ontvangen en kritisch denken zijn erg belangrijk. We hebben er veel van geleerd." Jip kan de extra kennis goed gebruiken voor haar studie Liberal Arts and Sciences in Middelburg en Hymke voor de studie Life Science and Technology in Delft.

Strenge eisen
Blankenborg en zijn collega Yvonne Bouw, die vooral de praktische zaken van het honoursprogramma regelt, hebben voor het komend school jaar 9 leerlingen aangemeld in Enschede. "We hopen dat ze allemaal mogen starten maar de eisen zijn streng. Zo is het een harde eis dat de leerlingen minimaal een 7.5 gemiddeld staan. Daarnaast kijken we naar interesses, zelfredzaamheid en motivatie. De modules op de universiteit moeten de leerlingen er bij doen. Dat vraagt om een sterke wil en discipline." Marianum is inmiddels ook bezig om voor de Havisten een dergelijk programma te ontwikkelen. "Daarvoor gaan we intensief samenwerken met Saxion Hogescholen. We hopen komend schooljaar hiermee te kunnen starten."

Extra uitdaging
Voor Marianum is het belangrijk dat talent de ruimte krijgt. "Dat willen we uiteraard binnen de school, maar ook breder. De decentrale selectie wordt bij steeds meer studierichtingen toegepast. Er wordt van kandidaten meer verwachten dan enkel het diploma van de middelbare school. Marianum staat er voor open om voor leerlingen extra uitdaging te creƫren, daarin lopen we voorop."
Jip en Hymke krijgen deze week hun gymnasiumdiploma, met daarop een aantekening dat ze het honoursprogramma hebben gevolgd. Een stevige basis voor de vervolgstudie.