Directeur Jan Relker wordt voor de laatste keer enthousiast ontvangen door 'zijn' leerlingen. Foto: Kyra Broshuis
Directeur Jan Relker wordt voor de laatste keer enthousiast ontvangen door 'zijn' leerlingen. Foto: Kyra Broshuis

Meester Jan neemt afscheid

GROENLO- De directeur van de Ni-je Veste, Jan Relker (61), gaat na 40 jaar werkzaam te zijn geweest in het basisonderwijs, met (vervroegd) pensioen. Afgelopen vrijdag werd hij thuis in stijl opgehaald en samen met zijn echtgenote Joke naar Groenlo gebracht. Daar wachtte hem, op beide vestigingen van de Ni-je Veste (Wheme en Buitenschans) een warm welkom.

Door Kyra Broshuis

Geliefde directeur
Meester Jan, zoals de kinderen hem kennen, startte zijn loopbaan in Holten en Goor als invalkracht. In 1980 kreeg hij een baan in Rekken waar hij 27 jaar heeft gewerkt. Hij werd er intern begeleider en later directeur. Tijdens zijn directeurschap hielp hij zelf actief mee met de bouw van een nieuwe school in Rekken. Dat is nog altijd zijn grote trots, 'mien mooie schooltje'. Vanaf zijn start op de Ni-je Veste in Groenlo, nu 9 jaar geleden, is meester Jan een zeer geliefde directeur. "Hij is een ontzettend fijne collega en de kinderen zijn gek op hem. Dat is andersom ook zo, hij kent alle kinderen en weet wat er speelt. Hij maakt graag een dolletje met de leerlingen. Dat heeft hem ook altijd veel werkplezier gegeven", vertelt collega Ellis Overkemping. "Als collega kun je altijd bij Jan terecht met je verhaal. Hij neemt je serieus en denkt met je mee, we zullen hem erg gaan missen. Hij zal ongetwijfeld actief blijven, dat zit in hem. Hij doet graag mee aan voetbaltoernooitjes, gaat graag naar concerten en reist graag. Uiteraard samen met zijn vrouw Joke en zijn vele vrienden. Jan is een echt mensenmens."

Op de fiets
Jan, vader van drie zoons, waarvan ook twee werkzaam zijn in het onderwijs, hoeft niet zonodig op de voorgrond, maar de collega's vinden dat hij een feestelijk afscheid verdient. En dat vinden de kinderen ook. "Hij is heel aardig en komt altijd met de fiets. Hij maakt ook veel grapjes", zeggen de leerlingen uit groep 5 van de vestiging Wheme. Speciaal voor het afscheid hebben de leerlingen een lied ingestudeerd dat ze voor Jan en Joke zingen. Als afscheidscadeau krijgt hij van de leerlingen onder andere een e-reader. "Daar heb ik nu tijd voor. Ik ga straks heel veel boeken lezen." De laatste zin van het lied van de kinderen is veelzeggend. "Ga nu maar genieten van je vrije tijd, maar wij zijn je kwijt!"
De Ni-je Veste wordt volgend jaar door drie directeuren gerund; Ben Bomers, Hans van Loosen en Cilia Stortelder.