Locatie De Bron (voormalige RK Kerk) is nog steeds in beeld voor de bouw van een sporthal. Foto: Theo Huijskes
Locatie De Bron (voormalige RK Kerk) is nog steeds in beeld voor de bouw van een sporthal. Foto: Theo Huijskes

Sporthal Marianum centraal voor binnensport

Locatie De Bron blijft een optie voor de bouw van een tweede hal in Groenlo

Door Theo Huijskes

GROENLO - De 'Inloopavond binnensport Groenlo', gehouden in CC De Bron, stond in het teken van een brede planverkenning, waarbij een nieuw te bouwen sporthal bij Scholengemeenschap Marianum centraal staat.

Niet alleen uit de toelichting van sportwethouder Jos Hoenderboom, maar ook naar aanleiding van de uiteenzetting van sportambtenaar Harm de Vries kwam nadrukkelijk naar voren dat daarbij de in 2015 door de gemeenteraad van Oost Gelre vastgestelde Sportvisie leidend is. En daarbij gaat het met name om de in de komende jaren niet meer gewenste, maar noodzakelijke verbinding tussen sport en onderwijs. Immers de bevolkingskrimp, waarbij is becijferd dat het leerlingenaantal in Groenlo de komende jaren gaat dalen met maar liefst 25%, is daarvoor de belangrijkste aanleiding.

De toekomst van de binnensport in Groenlo is reeds geruime tijd onderwerp van gesprek. Hierbij zijn niet alleen onderwijsinstellingen als Marianum en Graafschap College betrokken, maar ook alle plaatselijke binnensportverenigingen. Gezamenlijk is er vervolgens een intentieverklaring ondertekend, waarbij de wens voor een nieuwe sporthal bij Marianum is uitgesproken. Daarnaast spelen er nog zaken, zoals de toekomstverwachtingen met betrekking tot de sporthal Den Elshof, waarbij tijdens de bijeenkomst nog eens nadrukkelijk werd aangegeven dat die zeker nog een periode van 10 jaar in de huidige hoedanigheid wordt benut. Daarnaast speelt er nog een wens van de gymnastiekvereniging Rap & Snel om in de naaste toekomst over een eigen turnhal te kunnen beschikken.

Overigens is het niet alleen het voortgezet onderwijs, maar zeker ook het primaire onderwijs, dat een belangrijke rol speelt bij de invulling van de binnensport in Groenlo. Een en ander is onder andere afhankelijk van een onderzoek, dat momenteel speelt, naar het gewenste aantal basisscholen in de naaste toekomst voor Groenlo. Zoals bekend zijn de schoolbesturen uit op twee locaties en zet de gemeente Oost Gelre in op drie locaties. Wat dit laatste betreft zijn er ideeën om op de huidige locatie De Bron een sporthal te bouwen met daarnaast een optie voor de bouw van een gymzaal op het terrein Oldenhuis of een in de nabijheid van de huidige basisscholen Watermolen en Willibrordus.

Wethouder Jos Hoenderboom: "Sportvoorzieningen in Groenlo staan er goed op. Maar thans is het zaak om alles in kaart te brengen voor een toekomstig streefbeeld. Sport heeft in Groenlo een grote impact. Dientengevolge is hier de betrokkenheid extra groot."