Grote belangstelling voor de nieuwe visie op het plan Brouwhuizen. Foto: Theo Huijskes
Grote belangstelling voor de nieuwe visie op het plan Brouwhuizen. Foto: Theo Huijskes

Nieuwe visie Brouwhuizen trekt veel belangstellenden

GROENLO - Zaal De Pelikaan van City Lido was afgelopen maandagavond bijna te klein voor alle belangstellenden, die gehoor hadden gegeven aan de uitnodiging om kennis te kunnen nemen van de nieuwe visie op de ontwikkeling van het woningbouwplan Brouwhuizen in Groenlo. Zoals bekend heeft de gemeente Oost Gelre in nauw overleg met de Ontwikkelingsmaatschappij Brouwhuizen besloten om ten behoeve van de locatie aan de Eibergseweg een nieuw beeldkwaliteitsplan op te stellen.

Door Theo Huijskes

In zijn welkomstwoord liet verantwoordelijk wethouder Vincent van Uem horen aangenaam verrast zijn door de grote belangstelling van zowel jong als oud. "Gezien de ontwikkelingen op de woningmarkt in de afgelopen jaren, hebben wij in overleg met de ontwikkelaars besloten om de tweede fase van Brouwhuizen voorlopig in de wacht te zetten en met betrekking tot de eerste fase een kwaliteitsslag door te voeren. Dit laatste wordt onder andere gedaan door het aantal te bouwen woningen terug te brengen van 126 naar 106. Hiervan zijn er reeds 65 gebouwd, zodat er nog 41 overblijven om in de nieuwe visie te worden ingepast."

Beslissing van gemeenteraad in oktober
Herman van der Heijden van De Witte - Van der Heijden Architecten liet aan de hand van kleurrijke beelden en een film zien dat die inpassing tot stand is gekomen dankzij de gebruikmaking van een vijftal type woningen, variërende van starterswoningen tot seniorenwoningen, vrijstaande en levensbestendige. "Een keuze die is afgestemd op de behoefte van en vervolgens de vraag van de zijde van woningzoekenden. Bovendien is er door het terugdringen van het aantal woningen tevens meer ruimte gecreëerd voor een gevarieerde groenstructuur met daarbij extra aandacht voor straatbomen, sierheesters, bodembedekkers en hagen, afgewisseld door wadi's en speelplekken voor kinderen." Namens het ambtelijk apparaat van de gemeente Oost Gelre vertelde Henkjan Luesink dat de huidige uitgewerkte visie helemaal past in het geldende bestemmingsplan. "Het plan ligt momenteel ter inzage en de gemeenteraad zal in haar vergadering van oktober aanstaande al dan niet groen licht geven." Van de zijde van Scheers Roes Makelaars deelde André Scheers mee dat direct na de bouwvakantie de doelstellingen duidelijk zullen zijn, waarbij tevens de eerste behoeften worden geïnventariseerd. "Aan de hand van de uitkomsten zullen direct daarna in overleg met de aannemer de prijzen van de verschillende woningtypes bekend zijn. Belangstellenden kunnen zich derhalve laten inschrijven, zodat zij van alle komende ontwikkelingen op de hoogte worden gehouden."