Te Molder maakte beeld en logo

Vervolg van voorpagina

Het is Willem zelf die de totstandkoming van de samenwerking toelicht, tijdens de perspresentatie van zowel het beeld als het logo en de vlaggen, in wat nu nog de serre is van de statige villa Adriana, het toekomstige proeflokaal. "Ik heb met Annet hier jarenlang schuin tegenover gewoond, mijn ouders woonden er vlak achter, broer Guus struinde hier rond, ik heb gebeugeld in de brouwerij, ja, ik heb wel wat met deze plek", begint Willem zijn verhaal, over zijn benoeming tot creatief brein achter de gezichten van bieren en de brouwerij zelf. "Vandaar dat ik contact met Jos zocht. We hebben elkaar een beetje besnuffeld en we hadden wel een klik", lacht Willem breeduit. "Van daaruit ben ik aan de slag gegaan. Normaliter maak je een logo eerst één dimensionaal, maar nadat het verhaal van de brouwerij en het productieproces mij duidelijk was, en met name de woorden ambachtelijk en open vergisting bleven hangen, kreeg ik direct ideeën en wilde ik iets ambachtelijks maken, iets twee- of driedimensionaals en van daaruit pas naar één dimensionaal, het logo." Willem boetseerde een bierbrouwer in koper die bezig is met open vergisting en het afschuimen van bier. Ook voor de kunstige uitvoering van de naam Brouwersnös heeft Willem goed nagedacht. "Het woord moest niet gevormd worden door bestaande letters en lettertypes. De naam Brouwersnös diende geen woord te worden, maar een beeld."

Bouw
In week 33 zal een aanvang gemaakt worden met de sloop van de gebouwen achter de voormalige Grolsch-directeursvilla, twee weken later gevolgd door het begin van de bouw van de brouwerij. De bouw zal uitgevoerd worden door Te Brake Bouw uit Lievelde. Het voornemen is om begin 2018 te openen. Verliep het gehele vergunningtraject probleemloos, toch doet zich inmiddels een probleem voor, namelijk het vertoeven van een vleermuis op het terrein. "We hebben met flora- en faunawetgeving te maken. We hebben nu een industriële ontheffing nodig, want een normale procedure die kan wel 20 weken duren en dan is meneer de vleermuis allang vertrokken", vertelt Oostendorp, nu nog lachend. De 'Broedplaats van beste Achterhoekse bieren', zoals Brouwersnös zich profileert, blijkt dus niet alleen voor fijne speciaalbieren een ideale broedplaats.

Bieren
Jos Oostendorp vertelt dat het in de bedoeling ligt 12 tot 16 bieren te gaan produceren en introduceren, met jaarlijkse nieuwe bieren. "Over vijf jaar willen we een miljoen liter speciaal bier brouwen. Namen voor de speciaalbieren die we gaan brouwen zijn nog steeds van harte welkom, al hebben we er al honderd. Niet alleen Grolse namen, maar ook vooral Achterhoekse namen, uit verleden, heden maar ook uit de toekomst. Wij willen bieren met verhalen, die aan de naam vastzitten. Verhalen over Achterhoekse tradities, culthelden, gebruiken en gewoonten die onze brouwers de inspiratie bieden hier een passend en eigenwijs bier bij te brouwen dat we gaan opdragen aan deze verhalen. Een beetje 'Grolse wind' mag, want spreken is ons Achterhoekers niet vreemd." Ideeën kunnen gestuurd worden naar info@brouwersnos.nl .

Proeven
Voordat Oostendorp afsluit krijgen de aanwezigen de gelegenheid alvast een half glaasje 'voorwort' te proeven. "Het is nog geen bier, er zit ook nog geen alcohol in, maar dit is een deel van het geheim van de brouwer. Dit is hij wat hij proeft voordat het nog bier moet worden." Brouwer Jan Luft verklapt dat het de bedoeling is dat het warme goedje een triple-achtig Belgisch biertje moet worden. "Meer vertel ik niet."