Opmaat naar Slag om Grolle

Vestingdag Historisch met veel vermaak uit vroeger tijden

GROENLO - De Vestingdag Historisch van 6 augustus in Groenlo kan volgens de organisatie worden gezien als "de laatste voorbereiding voor de Slag om Grolle". Komende zondag wordt de dag gehouden van 12.00 tot 17.00 uur, zoals gewoonlijk geconcentreerd in het centrum van Groenlo. Het vestingstadje gaat die zondagmiddag weer even terug in de tijd.

Bij het voorbereiden van deze Vestingdag is er ook weer aan de kinderen gedacht. Bij het schietspel van de Gelderse Roos kunnen zij laten zien hoe goed ze kunnen mikken. De tolletjesmaker laat de kinderen zien hou je uit een stukje hout een tolletje maakt en Nar Hans maakt de mooiste figuren van ballonnen.

Kampement op het plein
De Compagnie Grolle heeft haar kampement opgeslagen op het plein van de Oude Calixtus. Het zijn min of meer de laatste voorbereidingen voor de grote Slag om Grolle die van 20 tot en met 22 oktober wordt gehouden in Groenlo. Zij zullen onder andere demonstreren hoe men met een musket moet schieten. Ook de historische smid zal niet ontbreken in het kampement. Touwslagerij van Sark laat zien hoe men vroeger een touw maakte.
Sfeervol straattheater
Theater Mest is aanwezig met voorstellingen. Evenals de Leydse Kluchten Compagnie. Beide horen tot de absolute top qua middeleeuws straattheater. Jannes de Goochelaar en Goochelaer Wautier willen de bezoekers versteld doen staan van onnavolgbare goochelkunsten. Om de sfeer verder te verhogen zal muzikaal Gheselscap Goet ende Fyn middeleeuwse muziek ten gehore brengen.

Kunstmarkt
In de Beltrumsestraat is een grote kunstmarkt in samenwerking met Galerie Wij, die deze middag ook zelf geopend is (aan de Goudsmitstraat). Kunst kan ook bekeken worden bij Huijs Basten Asbeck aan de Nieuwestraat en Atelier Neuray aan de Mattelierstraat.
Toeristische attracties
De toren van de Calixtusbasiliek aan de Kerkwal kunnen bezoekers beklimmen, in de Oude Calixtus kan het multimediaspektakel de Slag om Grolle bekeken worden en de kerkers onder het Stadhuis zijn ook open voor bezichtiging. Voor het bekijken van de kerkers kan men zich melden bij de geopende VVV.

De Vestingstad Express zal gasten van camping Marveld vervoeren naar het Groenlose centrum. Vanzelfsprekend zijn de horecagelegenheden en de terrassen geopend waar men even kan genieten van een hapje en drankje.


www.facebook.com/VestingdagenGroenlo