'De Tröntjesband' tijdes het 1ste Tröntjesfestival. Foto: PR
'De Tröntjesband' tijdes het 1ste Tröntjesfestival. Foto: PR

Tweede Grolse Tröntjesfestival zoekt liedjes

GROENLO - Maakt Groenlo zich zo langzamerhand op voor een daverende Grolse Kermis, de schaduw van het grote Grolse zottenfeest werpt zich inmiddels ook al vooruit, al is het nog ver weg met de zonnebrandcrème en lieslaarzen bij toerbeurt in de aanslag deze Hollandse zomer. Vorst Michaël Porskamp en nieuwe president Maarten Kooiker broeden inmiddels al een tijdje op twee grote eieren waar rond 11 september twee Grolse kuikens uit tevoorschijn zullen komen, die zij vervolgens tot vrijdag 17 november onder hun hoede nemen, om vervolgens gepokt en gemazeld aan het Grolse narrenvolk te presenteren. Eerst echter de 'elfde van de elfde', oftewel zaterdag 11 november. Dan trappen de Grolse carnavalisten het vijfde seizoen af met het Tröntjesfestival, in Grolsch Brouwhuys de Lange Gang. Carnavalsgek Grolle zal hier een nieuwe carnavalskraker kiezen. Wat wordt de opvolger van 'Töt zelfs bi-j Petrus an de deur', van de hand van Henri Walterbos en Tim Ebbers.

Goed gevoel
De organisatie kijkt met een goed gevoel terug op de koerswijziging die afgelopen jaar werd ingezet, met onder meer een naamswijziging van 'schlagerfestival' naar Tröntjesfestival. "De naam is gebaseerd op 'een tröntjen muziek,' oud-dialect voor een deuntje, of stukje muziek. De opzet van het Grolse liedjesgebeuren was aan een verfrissing toe. Meer van deze tijd", zegt commissielid Patrick Pos. "We wilden het 'Grolse liedjes'-gebeuren oppimpen, zeg maar. Nummers hoeven niet perse hoempa te zijn. De wens bij schrijvers bestond om meer vrijheid te hebben in hoe hun lied zou moeten klinken en uitgevoerd zou moeten worden. Het mag allemaal meer 'poppy en rocky,' en het mag ook een ballade zijn, maar natuurlijk ook een onvervalste schlager. Het mag over carnaval gaan maar dat is zeker niet noodzakelijk. Als het maar over Groenlo of de Grollenaren gaat, in de breedste zin van het woord. Het karakter blijft behouden, en uiteraard het Grolse dialect en authentieke muziek. Er zijn nog nooit zoveel cd's verkocht als afgelopen jaar. We hebben veel toffe reacties ontvangen."

Tom Smits Muzieknoot
Evenals afgelopen jaar zullen vooraf de titels van inzendingen, en de namen van schrijvers, componisten en arrangeurs bekend worden gemaakt. Ook dit jaar zal naast de uitreiking van de 'Chris Muetstege-bokaal' voor de winnende schlager de 'Tom Smits Muzieknoot' uitgereikt worden, vernoemd naar de ruim een jaar geleden overleden Tom Smits, een gezien muziekman, inspirator voor liedjesmakers, vriend van het Grolse liedjesgebeuren, maar bovenal geprezen voor zijn enorme inzet voor het arrangeren van nummers, het opnemen en afmixen ervan. De eerste Tom Smits Muzieknoot werd afgelopen jaar uitgereikt aan Diggy Grooten voor 'Hier in Grolle.'

Inzenden
De eerste inzendingen zijn inmiddels al binnen bij de organisatie. Liedjes met tekst kunnen worden 'ingeleverd' bij Tim Ebbers op mailadres tim_tus@live.nl en als het nog op een cassettebandje is, mag het in de voordeurbrievenbus van Lievelderstraat 3 in Groenlo. Inzenden kan tot 1 september.