Calixtus. Foto: PR
Calixtus. Foto: PR Foto:

Passe-partout Promotiedag Groenlo

GROENLO - De vierde zogenaamde 'Passe-Partout Promotiedag' wordt op zaterdag 2 september gehouden. Met de speciale passe-partout in de vorm van een jute zakje,met daarin dukaten kan men maar liefst vier toeristische bezienswaardigheden bezoeken tussen 11 en 17 uur.

De deelnemende toeristische bezienswaardigheden zijn: Stadsboerderij Grolle, Stadsmuseum, Oude Calixtuskerk Slag om Grolle, Calixtusbasiliek (toren beklimmen), Stoomhoutzagerij, Kerkers onder het stadhuis, Ritje met de Vestingstad Express. Bij al deze toeristische bezienswaardigheden is de passe-partout te koop. Maar ook bij de receptie van Marveld Recreatie en de VVV in de Kevelderstraat. Voor volwassenen kost deze € 5 en voor kinderen tot 13 jaar € 2,50. Voor dit bedrag kan men van mei tot en met oktober op avontuur in Groenlo. Men hoeft de dukaten niet in één keer op te maken. Bij aankoop van de passe-partout ontvangt men een plattegrond met alle bezienswaardigheden en openingstijden. Ook diverse galerieën zijn open.

Calixtusbasiliek middelpunt
Tijdens de Passe-partout Promotiedag van zaterdag 2 september is de Calixtusbasiliek het middelpunt. Hier kunnen liefhebbers de toren beklimmen en/of het kerkinterieur bewonderen. Het toren klimmen gebeurt onder begeleiding van een gids. Tijdens de tocht naar boven worden er drie tussenstops gemaakt.
Boven aangekomen (ruim 41m hoog) heeft men een mooi uitzicht over Groenlo (17e eeuwse stratenpatroon) en de omgeving. Met de bouw van de kerk werd in 1907 begonnen. De architecten waren Jos Cuypers en Jan Stuyt. Direct na de in gebruik name van de kerk (juli 1908) werd begonnen met het versieren van het interieur. Veel kunstenaars hebben hun bijdrage geleverd. Er is werk te zien van Joan Collette: muurschilderingen en gebrandschilderde ramen. Atelier Mengelberg. Houtsnijwerk en gebrandschilderde ramen. Atelier Brom, brons werk. Ook bijzonder is het Adema orgel uit 1926. Als extra deze dag zal er op dit orgel gespeeld worden en zal er uitleg bij worden gegeven.


Boerendag bij Weenink

LIEVELDE - De herfst is in aantocht en dat betekent voor boeren dat zij de oogst gaan 'binnenhalen'. Op de markt bij de Boerendag op zaterdag 2 september bij Kaasboerderij Weenink is in verschillende stands de oogst van de zomer te proeven. Er is jam, fruit en brood. Iedereen is welkom tussen 10.00 en 16.00 uur.

De familie Stevens geeft op de Boerenmarkt een demonstratie met een nostalgische dorsmachines. Bezoekers kunnen zien hoe een halve eeuw geleden gedorst werd. Om 11 uur en 14.00 uur kunnen belangstellenden samen met de boer en rondje maken over de boerderij. Op de 'beleefboulevard' kan men koeien kijken en wordt verteld hoe het gaat op het melkveebedrijf. Bezoekers mogen samen met de boer de kalfjes melk voeren met de fles. Koe Drieka kan geknuffeld worden. 'Lekker op de trekker', een rondje meerijden op de tractor is ook mogelijk. Ook in het warme naseizoen zijn er ook nog volop jonge dieren op de boerderij, jonge konijntjes, kuikentjes en natuurlijk ook kleine kalfjes. Kinderen kunnen zich uitleven op de grote airtrampoline. En men kan genieten op het terras.


www.kaasboerderijweenink.nl