Gerard van Huet (r) wil basisschoolleerlingen de tijd rond 1600 laten beleven. Foto: Kyra Broshuis
Gerard van Huet (r) wil basisschoolleerlingen de tijd rond 1600 laten beleven. Foto: Kyra Broshuis Foto:

Basisschoolleerlingen leren over leven in 80-jarige oorlog

GROENLO- De groepen 7 en 8 van de basisscholen in Groenlo krijgen op 6 en 8 september aanstaande een bijzondere lesprogramma voorgeschoteld. In groepjes gaan ze, op het terrein van Scouting Groenlo, leren over de alledaagse dingen ten tijde van de Slag om Grolle. Dit idee, van Gerard van Huet, Joop Derksen en Ben Verheij, wordt sinds 2012 uitgevoerd.

Door Kyra Broshuis

Leven van alledag
Gerard van Huet vertelt over deze aanvulling op het bestaande lesprogramma: "De 80-jarige oorlog wordt in de lesboekjes maar summier behandeld. Wij willen het graag wat uitvoeriger belichten, zeker ook omdat Groenlo zo'n belangrijke stad was in die tijd. We willen de kinderen laten beleven hoe een gewone dag eruit zag in de zestiende en zeventiende eeuw, dat het leven in die tijd heel anders was."

Uitgebreid programma
De leerlingen krijgen vooraf op school les over het Belegh van Grol middels een speciale lesbrief die door Van Huet is samengesteld. Daarna gaan ze in groepjes, en met hulp van verschillende ouders, het verdere programma volgen. Dat bestaat uit een bezoek aan de oude Calixtus waar een film wordt bekeken, een bezoek aan stadsmuseum met uitleg over de bekende maquette, en een reeks van korte workshops bij Scouting Groenlo. "Daar hebben we verschillende onderdelen zoals het maken van vuur maar dan zonder lucifers, een demonstratie kaarsen gieten, leren schrijven met een ganzenveen, ringsteken op een stokpaardje, kruisboogschieten en hoefijzer werpen. Ook leren de kinderen van een marketenster hoe het leven van de vrouwen eruit zag in die tijd. Zij hadden belangrijke taken en waren de hele dag druk in de weer. Verder zal er een re-enactor aanwezig zijn die de leerlingen een pieken-exercitie zal laten uitvoeren. Ontzettend leuk en spannend voor de kinderen. Er is ook een kanonnier aanwezig die laat zien hoe een 'petraketkanon' precies werkt."

Waarheidsgetrouw
Voor Van Huet is het belangrijk dat de kinderen leren dat het re-enactment gebeuren een toneelspel is maar wel zo waarheidsgetrouw mogelijk wordt uitgevoerd. Voor al deze bezigheden is de gepensioneerde docent thuis druk met alle voorbereidingen. "Ik heb inmiddels al zo'n 280 kaarsen gegoten en heb een grote voorraad ganzenveren geprepareerd. Veel werk maar ik doe het graag. Gelukkig krijgen we voor dit programma, dat we altijd voor de Slag om Grolle houden, de ondersteuning van de gemeente. En bijna alle benodigdheden zijn zelfgemaakt. Ik kijk altijd naar verdere mogelijkheden, dat is gewoon een hobby geworden."

Hulp gevraagd
Voor het programma op 6 en 8 september is de hulp van ouders of andere geïnteresseerden hard nodig. "Daarom houden we op donderdag 31 augustus aanstaande een bijeenkomst in de Watermolenschool. Mensen die ons willen helpen zijn dan van harte welkom. We kunnen alle hulp gebruiken. De bijeenkomst start om 19.30 uur." Met vragen of voor meer informatie kan men mailen naar: g.vanhuet@gmail.com.