De parkeerterreinen in de Wheme die een totale herinrichting ondergaan. Foto: Theo Huijskes
De parkeerterreinen in de Wheme die een totale herinrichting ondergaan. Foto: Theo Huijskes Foto:

Extra parkeerplaatsen rondom De Mattelier

GROENLO - De openbare ruimte rondom het nieuwe sociaal cultureel centrum De Mattelier in Groenlo ondergaat een ware facelift. Deze week is het bedrijf Rouwmaat Groep uit Groenlo begonnen met de bestrating en dergelijke aan de voor- en zijkant van De Mattelier. De officiële opening van het sociaal cultureel centrum staat gepland op vrijdag 29 september. De aanpak van de parkeerterreinen en de omgeving daarvan in de Mattelierstraat en met name de Wheme start direct na de Slag om Grolle in oktober.

Door Theo Huijskes

Afgelopen donderdag vond in CC De Bron een inloopavond plaats, die met name bezocht werd door omwonenden van de Wheme. De definitieve herinrichtingsplannen van een gedeelte van de Mattelierstraat, de Wheme en in het bijzonder het Whemeplein waren te bekijken op een aantal situatietekeningen. Bovendien waren enkele ambtenaren van de desbetreffende vakafdelingen van de gemeente oost Gelre aanwezig om het een en ander toe te lichten en vragen te beantwoorden.
Tevens werd bekend gemaakt dat de aanbesteding had plaatsgevonden, waarvoor door vijf partijen was ingeschreven. De opdracht werd daarbij verleend aan de plaatselijke onderneming Rouwmaat Groep, die bij wijze van spreken direct aan de slag kan. Volgens het ambtelijk apparaat is met de gehele operatie een bedrag gemoeid van circa 600 duizend euro. Dit bedrag wordt nog vermeerderd met de kosten van een nieuwe (stads)verlichting en de kosten van de groenvoorzieningen, waaronder bomen die geplant worden. De totale kostenpost komt daarmee uit op 750 duizend tot 800 duizend euro.
Het echte operationele werk zal pas zijn beslag krijgen na afloop van de Slag om Grolle (20, 21 en 22 oktober). Wanneer het project wordt afgerond is niet duidelijk. Dat is onder andere afhankelijke van de resultaten van archeologische onderzoeken die nog uitgevoerd moeten worden. De verwachting is namelijk dat men in de directe nabijheid van de Oude Calixtuskerk nog wel op bepaalde vondsten zal stuiten. Echter het streven is om nog vóór de jaarwisseling het gedeelte naast De Mattelier en het totale Whemeplein afgerond te hebben, waarna in het voorjaar van 2018 een start wordt gemaakt met de Mattelierstraat en de parkeervoorzieningen nabij Het Heydenrijck.

Meer parkeerplaatsen
Bij de herinrichting heeft men meer parkeerplaatsen kunnen creëren. "Natuurlijk willen wij nog meer parkeerplaatsen dan de ongeveer 25 plaatsen die nu gerealiseerd zijn, maar wij beseffen ook dat de mogelijkheden daarvoor op dit moment ontbreken", aldus Hans Tops, bestuursvoorzitter van De Mattelier. Directeur Tonnie Zieverink hoopt dat er spoedig meer duidelijkheid komt over de plannen voor het voormalige Rabobankgebouw (eigendom van De Woonplaats), en over het pand van een projectontwikkelaar, eveneens gelegen aan het parkeerterrein de Wheme. Voorheen was er een gezondheidsorganisatie in gevestigd en onlangs maakte scholengemeenschap Marianum gebruik van het pand. "Blij zijn we in ieder geval dat de parkeerplaatsen worden gedraaid, dat diverse obstakels, zoals muurtjes en dergelijke verdwijnen. Positief is ook dat de regel 'kort parkeren' wordt ingevoerd." John Berentsen van de gemeente Oost Gelre laat weten dat straks 1/3 gedeelte bestemd is voor kort parkeren en 2/3 gedeelte voor lang parkeren. "Maar het belangrijkste is dat de nieuwe herinrichting tot gevolg heeft dat er dadelijk veel efficiënter kan worden geparkeerd."