Een spelmoment uit de wedstrijd Longa ’30 - Grol. Foto: Marcel Houwer
Een spelmoment uit de wedstrijd Longa ’30 - Grol. Foto: Marcel Houwer Foto:

Grol lijdt twee nederlagen in het hol van de leeuw

Longa '30-toernooi komt te vroeg in de voorbereiding

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het State of Art Keitoernooi van Longa '30 in Lichtenvoorde is voor de hoofdmacht van Grol een soort deceptie geworden. Werd op dinsdag 22 augustus de derby tegen de Lichtenvoordse hoofdselectie met 3-0 verloren, afgelopen zaterdag moesten de Grollenaren een kansloze 5-0 nederlaag incasseren tegen RKZVC uit Zieuwent. De Kermiswedstrijd tegen zustervereniging Grolse Boys niet meegerekend (Grol won die ontmoeting met 0-11) betekenden de wedstrijden tegen eerste klassers Longa '30 en RKZVC de eerste officiële krachtproeven in het nieuwe voetbalseizoen.

Als excuus voor een dubbele vernedering mag de Grolequipe aanvoeren dat de toernooitweedaagse te vroeg in de voorbereiding is geprogrammeerd. Een en ander zeker gelet op het feit dat de competitie 2017-2018 drie weken later van start gaat in vergelijking met voorgaande jaren. Daarnaast moest Grol 1 reeds in actie komen op de dag direct na de Grolse Kermis. De vraag is derhalve of er, met name gelet op de onderlinge goede verstandhouding tussen Longa '30 en Grol, geen betere planning van de voetbaltweedaagse mogelijk was geweest. Daarnaast mag niet onvermeld blijven dat Grol 1 andermaal basisspelers heeft zien vertrekken en dat er voor de inpassing van enkele nieuwkomers (onder andere Luc Berentsen en Eduardo de Sousa Cavalcante van Grolse Boys) een bepaalde, intensieve voorbereidingsperiode is vereist. Verder heeft het nieuwe trainersduo Sander Hoopman en Frencis Malawau er begrijpelijk voor gekozen om in de eerste oefenwedstrijden zoveel mogelijk spelers aan het werk te zien. Dit heeft enerzijds het voordeel dat men praktisch alle selectiespelers in wedstrijdverband kan beoordelen, maar anderzijds het nadeel dat er in beide derby's geen ingespeeld team binnen de lijnen stond.

Natuurlijk spelen Longa '30 en RKZVC niet voor niets in de eerste klasse van de KNVB en is Grol veroordeeld tot het spelen van competitiewedstrijden in de derde klasse. Maar over twee wedstrijden een doelsaldo creëren van 0 goals voor en 8 goals tegen is een bijzonder pijnlijke constatering. Of het niet scoren van doelpunten mogelijk te maken heeft met de afwezigheid van de geblesseerde Mart Zieverink, blijft natuurlijk de vraag. Als positief tegenargument mag gelden dat de selectie in aanvallend opzicht voldoende kwaliteit heeft om in de competitie scorend goed voor de dag te komen. Wat de verdediging betreft, is het wegvallen van spelers als Johan Houben en Thijs Nibbelink goed merkbaar, maar zijn de verwachtingen groot wanneer het gaat om aanstormende verdedigers als Tim Leusink en Teun Pasman. Wat de doelwachters betreft, heeft Grol met Wessel Baarslag (keepte tegen Longa ´30) en Tim Penterman (keepte tegen RKZVC) twee goede keepers in huis. Daarnaast wordt in competitieverband op het middenveld het nodige verwacht van spelers als Rick Arink en Luc Berentsen. In aanvallend opzicht hebben spelers als Eduardo de Sousa Cavalcante en Mathijs Warnar een lange aanloop nodig, maar zullen straks in de competitie ongetwijfeld voor verrassende acties gaan zorgen. Een centrale rol ligt op de schouders van speler van het jaar 2016-2017 en aanvoerder Michel Kamphuis. Iemand die zowel in de verdediging, op het middenveld als in de voorhoede is in te zetten.

Uitslagen State of Art Keitoernooi: Longa '30 - Grol, 3-0, RKZVC - AZSV, 1-0, Longa '30 - AZSV 4-2, Grol - RKZVC 0-5. Eindstand: 1. RKZVC 2-6 (+6), 2. Longa '30 2-6 (+5), 3. AZSV 2-0 (–3), 4. Grol 2-0 (–8)

Verdere voorbereiding
In de komende weken speelt Grol een drietal bekerwedstrijden, te weten op zondag 3 september uit tegen Ruurlo (aanvang: 14.00 uur), zondag 10 september thuis tegen Sp. Haarlo (aanvang: 14.30 uur) en zondag 17 september uit tegen Erix Lievelde (aanvang: 14.00 uur). De competitie 2017-2018 gaat op zondag 24 september van start met een uitwedstrijd tegen OBW Zevenaar (aanvang: 14.30 uur).

Sander Hoopman, hoofdtrainer van Grol. Foto: Theo Huijskes