Overweldigende belangstelling voor de informatiebijeenkomst. Foto: Theo Huijskes
Overweldigende belangstelling voor de informatiebijeenkomst. Foto: Theo Huijskes Foto:

Einde kruising Zieuwentsweg-N18 is nabij

LICHTENVOORDE - Het einde van de kruising Zieuwentseweg-N18 is nabij. Dit mag worden afgeleid uit de door de provincie Gelderland, Rijkswaterstaat en het college van B&W van Oost Gelre afgesloten bestuursovereenkomst. Na het onderzoeksrapport van verkeersbureau Goudappel Coffeng blijft er voor deze drie partijen in het kader van de veiligheid en de doorstroming van het verkeer maar één optie over en dat is een algehele afsluiting van de kruising en de aanleg van een fietstunnel onder de N18 door.

Door Theo Huijskes

Op de informatiebijeenkomst was het een drukte van belang. HRZ 't Zwaantje kon nauwelijks voldoende stoelen aanslepen om alle belangstellenden een zitplaats te bieden. Onder hen kwamen talrijke burgers, die nog hoop hadden op het mogelijk open blijven van de kruising, al gauw van een koude kermis thuis. In zijn openingswoord maakte wethouder René Hoijtink al meteen duidelijk dat de bijeenkomst bestemd was voor het uitwisselen van informatie over de zogenaamde 'flankerende' maatregelen: gericht op het verlichten van de gevolgen van de afsluiting op (het wegennet in) de omgeving. In het onderzoeksrapport zijn die effecten opgenomen.

Teveel
Na een inleiding van gespreksleider Josh Sijbom deed wethouder Hoijtink nog eens uitvoerig uit de doeken dat de kruising gesloten moet worden, om verzekerd te blijven van de medewerking bij alle noodzakelijke aanpassingen van de N18. "Omdat er bij de Richterslaan en Lichtenvoorde-Zuid ook al aansluitingen moeten worden gemaakt, kan deze derde kruising niet gehandhaafd blijven. Teveel kruisingen en/of aanloopwegen betekenen de doodsteek voor een goede doorstroming van het verkeer en - nog belangrijker - voor de veiligheid van de weggebruikers. Mede daarom is ook de variant van de eenzijdige afsluiting van de kruising onbespreekbaar. Laten we ons dus helemaal richten op het onderliggende wegennet." Chris Stoffer als vertegenwoordiger van Rijkswaterstaat en woordvoerder Gerwin de Boer van Goudappel Coffing noemden naast de negatieve effecten op doorstroming en veiligheid ook nog de negatieve invloed op lucht- en geluidsaspecten. "Het kruispunt Zieuwentseweg kan het verkeer in de toekomst niet meer aan. De gevolgen zijn vervolgens niet te overzien, er ontstaan lange wachtrijen, de risico's worden omvangrijker met gevolg dat de veiligheid niet meer gewaarborgd kan worden."

Gevolgen
De Boer ging ook in op de gevolgen van de sluiting van de kruising Zieuwentseweg. "Zo krijgt, komende vanaf Zieuwent, de parallelweg langs de N18 extra veel aandacht. Voor het aanrijden richting de Richterslaan zal er een boog komen, waarvoor grondaankoop nodig is en circa 20 tot 30 bomen moeten wijken. Bovendien is het wenselijk om deze weg straks te voorzien van een afzonderlijk fietspad, waardoor er een veilig geheel ontstaat. Verder zullen de gevolgen met name verschuivingen van verkeersstromen veroorzaken in de kom van Lichtenvoorde. Het verkeer in de omgeving van de Boschlaan zal aanzienlijk toenemen en bestaat er een grote kans op meer sluipverkeer in het buitengebied van Lichtenvoorde en Lievelde. De flankerende maatregelen moeten afgestemd worden op de zijkanten van het dorp, op de Richterslaan en Varsseveldseweg en in het dorp zelf, op de Kerkhoflaan en de Esstraat." Na de betogen van de inleiders kregen de aanwezigen de gelegenheid om in drie verschillende groepen (buitengebied, kernbewoners Lichtenvoorde en ondernemers) te discussiëren.