De bewuste kruising Zieuwentseweg-N18, die zo goed als zeker dicht gaat. Foto: Theo Huijskes
De bewuste kruising Zieuwentseweg-N18, die zo goed als zeker dicht gaat. Foto: Theo Huijskes Foto:

Lichtenvoordse ondernemers voelen zich niet gekend

'Dit proces gaat de gemeente veel geld kosten'

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - De bestuursovereenkomst betreffende kruising Zieuwentseweg-N18 is bij een aantal ondernemers, met hun bedrijven gevestigd in de buurt van die kruising, niet in goede aarde gevallen. De onvrede betreft de totale afsluiting van de voor hen erg belangrijke invalsweg van Lichtenvoorde, en het feit dat zij zich niet gehoord voelen in het voorbereidingstraject van het besluit tot afsluiting.

In bijzijn van wethouder René Hoijtink en enkele vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat trok ondernemer Hans Pillen van HRZ 't Zwaantje stevig van leer over de gehele gang van zaken. "Wij zijn het nog steeds helemaal oneens met de genomen beslissing en blijven daarom al onze hoop vestigen op de gemeenteraad, die zich (op dinsdag 17 oktober, red.) nog moet uitspreken over de bestuursovereenkomst. Wij zijn niet gekend in de varianten, waarnaar onderzoek is gedaan. Ook kan ik mij niet voorstellen dat Oost Gelre groen licht geeft voor deze overeenkomst, terwijl men nog geen enkel zich heeft op de kosten van de 'flankerende' maatregelen. Ik vraag mij af of het gemeentebestuur wel invloed heeft kunnen uitoefenen op het driehoeksoverleg Rijkswaterstaat, provincie en gemeente."

Wensen
Wethouder Hoijtink ontkende vervolgens in alle toonaarden dat de ondernemers buitenspel zijn gezet. "Wij hebben terdege met elkaar gesproken. Daarbij is zelfs een tweede variant naar voren gekomen, waarvoor wij ook een onderzoeksopdracht hebben gegeven. Dat alternatief past bij nader inzien niet in het totale plan voor de N18." Vervolgens richtte Pillen, bijgestaan door Frits van Lochem, al zijn pijlen op de te nemen maatregelen om de gevolgen op te vangen. "Het is voor mij onbegrijpelijk dat deze maatregelen en zeker de daarmee gemoeid gaande kosten niet bekend zijn op het moment dat de beslissing voor de bestuursovereenkomst wordt genomen. De gemeente had zeker wat betreft het totale kostenaspect meer beslagen ten ijs moeten komen." Waarop Hoijtink pareerde met de opmerking dat de informatieavond juist is belegd om alle wensen van burgers, inclusief de ondernemers, te vernemen. "Als verantwoordelijk wethouder wil ik bij wijze van spreken naar huis worden gestuurd met een pakket te nemen maatregelen, bij voorkeur een pakket dat het resultaat is van gezamenlijke standpunten."
Mede namens zijn lotgenoten stuurde Hans Pillen vervolgens aan op het fors aanpakken van de Kerkhoflaan. "Wanneer de gemeenteraad het voorstel tot sluiting van de kruising overneemt, zal deze laan een belangrijke verbindingsweg moeten worden richting onze bedrijven. De omweg wordt straks al fors en wanneer alleen de Esstraat wordt aangepakt, is dat voor ons onacceptabel. De Kerkhoflaan moet dan een fatsoenlijke rijweg worden met daarop of daarnaast voldoende bewegingsvrijheid voor fietsers en wandelaars."