Tom Broshuis
Tom Broshuis Foto: PR

Tom Broshuis bezig met soloproject

GROENLO - Winter 2016 en eerder dit jaar trok Tom Broshuis zich terug in zijn ouderlijke woning in de Goudsmitstraat in Groenlo, om muziek te schrijven. Werkte hij er in eerste instantie aan 'Mirage', de in april verschenen derde cd van Mister & Mississippi, hij schreef er ook muziek voor later dit jaar te verschijnen materiaal voor zijn soloproject. Een zeer persoonlijk soloproject. Het heeft betrekking op het afsluiten van een periode voor Tom. Hij werd onlangs 25 jaar en de ouderlijke woning, zijn 'thuis', staat in de verkoop.

Door Henri Walterbos

Het gebeurde als automatisch, het schrijven van nummers die tezamen gaan dienen als markeerpaaltjes van een afgesloten periode voor Tom. E was een grote innerlijke drang om dit te 'moeten' doen. "Naast het schrijven van muziek voor Mister & Mississippi wilde ik ook graag filmmuziek maken en iets dat zeer persoonlijk was. Ik ben best wel onzeker over mezelf. Ik wilde dat al wel vanaf mijn vijftiende, mezelf opsluiten in een ruimte met een boel instrumenten. In de stijl van postrock-muziek, de muziek waar ik het meest door beïnvloedt ben. Nu voelde als het juiste moment deze muziek te maken in het ouderhuis dat te koop staat en ik hier straks niet meer naar toe kan. Best wel heftig. Het is een soort eerbetoon aan het huis en mijn jeugd in Groenlo," is Tom ten voeten uit.

'Groenlo plaat'
Op het moment dat enkel de strijkers nog toegevoegd moeten worden, en de nummers nog afgemixt, klinkt het geluid van 'Groenlo plaat', zoals het bestand op Tom zijn laptop heet, met daarin het ruwe materiaal, al prachtig. Totaal anders en toch typisch Tom, met een vleugje Mister & Mississippi uit de beginperiode. Een definitieve naam voor het project heeft hij nog niet. Wel in zijn hoofd. Aan de instrumentale nummers wordt enkel bij twee nummers orkestrale zang toegevoegd van 'Mevrouw Tamara', deelneemster aan de 'Beste Singer Songwriter,' en zangeres van 'Drive like Maria', een goede bekende van Tom in het Utrechtse bandjescircuit. "Ik ben er zeer tevreden over." De strijkers worden zowel gearrangeerd als ingespeeld door Jonas Pap, onlangs nog twee maanden op tournee met Eddie Vedder van Pearl Jam. Gelijk één van de grootsten van Nederland," lacht Tom trots. "Marcel van As, drummer van Spinvis, heeft nog een aantal nummers in gedrumd."

Buurkinderen
Ook zijn buurkinderen komen in een nummer voorbij. "Ik had een microfoon bij het raam neergezet om het geluid van de straat op te vangen, met alles wat daar gebeurt. Waren zij buiten aan het spelen. Dat hoor je terug." Zeven nummers zullen het daglicht zien. "Ik heb er wel meer, maar van die zeven ben ik zelf overtuigd. Drie nummers had ik al eens eerder geschreven, zoals voor mijn eerste bandje Billy Connected, of zaten in mijn hoofd en had ik er geen plek voor, maar ook hier thuis heb ik nieuwe nummers geschreven. Zo'n 80 procent heb ik hier opgenomen en wordt in de studio van Simon Akkermans in Kytopia verder uitgewerkt. Als ik het doe dan wil ik het ook goed doen. Ik vind het gewoon mooi dat als het huis er straks nier meer is, ik de nummers als herinnering heb, dat ik ze daar gemaakt heb."

Muziekkoepel
Tom twijfelt of hij om de nummers heen een bandje wil vormen om er live mee te gaan optreden. "Ik weet niet of ik daar zin heb om dat op poten te gaan zetten. Van de andere kant lijkt me dat ook wel weer leuk. En dan in Groenlo in de Muziekkoepel als eerste," droomt Tom hardop, daarna direct lachend. "Ik wil mezelf geen druk opleggen en wil het liefst bij ieder nummer een videoclip maken. Ik ben filmliefhebber en het zou mooi zijn, een combinatie van film en muziek. Het zou het tofste zijn als de muziek door een publisher opgepakt wordt en onder een film wordt gezet. Digitaal wordt het sowieso uitgebracht."