Voorzitter Ronald Wopereis van de Stichting GOLS Station Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Voorzitter Ronald Wopereis van de Stichting GOLS Station Groenlo. Foto: Theo Huijskes Foto:

Stichting GOLS Station Groenlo start actie

GROENLO - Op woensdag 25 januari van dit jaar beleefde Groenlo een bijzonder moment. Onder grote publieke belangstelling werd op die dag door de Stichting De Locomotor uit Amersfoort een in 1934 gebouwde locomotief en een bijbehorende, eveneens een historische waarde vertegenwoordigende wagon afgeleverd bij het oude stationsgebouw in Groenlo. De komst van de ruim 20 ton wegende Sik en de wagon uit de jaren vijftig betekende de terugkeer van het voormalige GOLS-station anno 1920 in het vestingstadje Grolle. Een hoogtepunt in het kader van het Programma Stad Groenlo.

Door Theo Huijskes

Trotse en blije gevoelens overheersten destijds en doen dat nog steeds bij de Grollenaren in het algemeen en bij Ronald Wopereis en partner Angela Roerdink in het bijzonder. Laatstgenoemden, verantwoordelijk voor de restauratie en nu ook de bewoners van het monumentale stationsgebouw, zijn de belangrijkste initiators van de metamorfose aan het eind van de Groenlose Stationslaan. Zeven maanden later weten Ronald en Angela dat er geld nodig is om de verdere plannen ten uitvoer te brengen.

Betrokkenheid vergroten
"Laat ik voorop stellen dat wij als vijfhoofdig stichtingsbestuur in de afgelopen maanden niet stil hebben gezeten", zegt voorzitter Ronald Wopereis. "Het opknappen van de locomotief en de wagon heeft de hoogste prioriteit. Maar daarvoor hebben wij wel middelen nodig. Dankzij onder andere een bedrag van 905 euro via 'Hart voor de Achterhoek' van de Rabobank, hebben wij een tent kunnen aanschaffen om dadelijk overdekt de nodige werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Denk daarbij verder aan een vloer in de tent, overige inrichting zoals verlichting, verwarming, een werkbank, gereedschap en materialen. Dit alles is nodig willen wij straks locomotief en wagon helemaal in orde hebben, waarbij wij vervolgens de wagon zo snel mogelijk kunnen inrichten als expositieruimte om de historie van het Grolse spoor te doen herleven. Daarnaast willen wij het perron buiten weer herinrichten zoals het er in de jaren twintig van de vorige eeuw uitzag. Allemaal activiteiten waarmee geld gemoeid is. En om het benodigde geld te kunnen genereren, willen wij de betrokkenheid en medewerking van de gemeenschap inclusief het bedrijfsleven vergroten, via een actie die een zekere continuïteit garandeert in giften."

Particulieren en bedrijven
Volgens penningmeester Angela Roerdink is er op korte termijn een bedrag van tenminste zesduizend euro nodig, willen de wensen gerealiseerd kunnen worden. "Dat willen we bereiken met de actie 'Adopteer een biels!'. Voor een bedrag van 50 euro per jaar kan men een biels adopteren. De betreffende biels wordt dan voorzien van een messing plaatje met daarop - indien gewenst - de familie- of bedrijfsnaam, logo en dergelijke. Indien men het bedrag per persoon te hoog vindt, mogen ook twee personen het jaarlijks in te brengen bedrag voor hun rekening nemen."

Ronald Wopereis vult aan dat men als bedrijf of particulier ook buiten de bielzenadoptie om kan zorgen voor financiële of materiële sponsoring. "Wij hebben een folder laten maken, die huis aan huis in Groenlo en omgeving wordt bezorgd. Daarnaast zullen wij bij plaatselijke activiteiten, zoals open zondagen en evenementen van de partij zijn om belangstellenden niet alleen warm te maken voor het adopteren van een biels, maar ook aan onze stichting te binden. Een initiatief waar deze maand nog een begin mee zal worden gemaakt. Hopelijk leidt dit alles tot de volledige hergeboorte van de in 1881 opgerichte Geldersche-Overijselsche lokaalspoorweg (GOLS) in Grolle."

www.stationgroenlo.nl