De jubileumcommissie. Van links af Paul Schuurmans, André te Braake, Jan Scharenborg, Hans Bomers en Paul Penterman. Foto: Mark Ebbers
De jubileumcommissie. Van links af Paul Schuurmans, André te Braake, Jan Scharenborg, Hans Bomers en Paul Penterman. Foto: Mark Ebbers

Huldiging, feestdag en geschiedschrijving van eeuw FNV Bouw

Bond gaat op in Lokaal FNV Achterhoek

Door Mark Ebbers

GROENLO - Formeel is de afdeling Groenlo-Winterswijk van de vakbond FNV Bouw twee jaar geleden al opgegaan in Lokaal FNV Achterhoek. Maar de afdeling kon nog twee jaar doorgaan als 'Werkgroep 100 jaar FNV Bouw', om het eeuwfeest dit jaar in goede banen te leiden: de laatste huldigingen, een jubileumfeest voor de leden en een uitgebreid artikel in Grols Verleden.

De jubileumcommissie bestaat uit Paul Schuurmans, André te Braake, Paul Penterman, Hans Bomers en Jan Scharenborg. Allemaal meer dan 40 jaar lid van FNV Bouw en de voorlopers ervan. De laatste zit ook in de huldigingscommissie en interim in het seniorenbestuur. Hij en Te Braake zijn de twee gepensioneerden uit de commissie, de andere drie maken nog deel uit van de actieve beroepsbevolking, zoals dat in de statistieken heet.

Band met Nahuis
De officiële viering van het eeuwfeest is op zaterdag 23 september, van 11.00 tot 17.00 uur, bij Stoomhoutzagerij Nahuis, aan de Winterswijkseweg in Groenlo. Nahuis is een locatie die nauw verbonden is met de geschiedenis van de Groenlose hout- bouwwerkers. De werknemers van de zagerij waren destijds de eersten die zich organiseerden in de verre voorloper van FNV Bouw, de Katholieke Bouwvakarbeidersbond 'St. Joseph'. Bovendien zijn Penterman, Te Braake en Scharenborg actief als vrijwilliger bij de stoomhoutzagerij.

Groenlo en Winterswijk
Ongeveer tien jaar geleden voegde de afdeling Winterswijk van de bouwbond zich bij de afdeling Groenlo, de reden was met name dat in Winterswijk geen volledig bestuur meer bij elkaar was te krijgen, ondanks dat het aantal leden in Winterswijk zelf en de buurtschappen eromheen ruim twee keer zo groot was dan in Groenlo.

Lokaal FNV Achterhoek
Het opgaan van de Grols-Winterswijkse afdeling in een groter Achterhoeks geheel vinden de oudgedienden jammer maar ook onvermijdelijk. "Een fusie is gewoon nodig vanwege afnemende ledenaantallen van de vakbond", stelt Scharenborg. Hoewel de organisatiegraad met 40% binnen de bouwwereld in Groenlo en Winterswijk heel redelijk is, in absolute aantallen gaat het momenteel in totaal om zo'n 650 personen. "De band tussen de bond en de leden gaat grotendeels weg", constateert Penterman. Maar die ontwikkeling was toch al bezig volgens Scharenborg: "Mensen gaan nu veel meer voor hun eigen hachje, niet meer voor het collectief." Omdat in Lokaal FNV Achterhoek ruim 20.000 mensen en alle sectoren binnen de acht Achterhoekse gemeenten zijn vertegenwoordigd, ziet Schuurmans zeker ook een lichtpuntje: "We kunnen nu bij bijna iedereen langs de deur en vragen of ze lid willen worden."

Geschiedenis beschreven
De geschiedenis van de Groenlose werkers in hout en bouw komt uitgebreid aan bod in een door Ferry Broshuis geschreven artikel in Grols Verleden. Daarvoor hebben leden en anderen de laatste maanden foto's en anekdotes aangedragen. De uitgave van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo verschijnt eind dit jaar, de komende jubileumviering zal er dus ook in worden meegenomen. "Het is een interessante geschiedenis, die verteld moet worden", vindt Penterman. De geschiedenis van wat toen nog de Bouw- & Houtbond F.N.V. heette, kwam tweede helft jaren '80 al aan bod in 'Werken in Groenlo', een eerdere uitgave in samenwerking met de Oudheidkundige Vereniging Groenlo, geschreven door Harrie Blanken.

Huldigingen en feest
De commissie roept leden die dat nog niet gedaan hebben op zich zo snel mogelijk op te geven voor de jubileumdag van 23 september. Dit kan met de antwoordkaart die ze met de uitnodiging thuis hebben ontvangen. Op de eeuwdag zal van 11.00 tot 14.00 uur de stoomhoutzagerij in werking zijn en daarna is er tot 17.00 uur een gezellig samenzijn, om terug te kijken op het verleden, er is een vitrine zijn ingericht met voorwerpen die een beeld geven van dat bondsverleden, en toch ook vooruit te kijken naar de toekomst. De avond ervoor, vrijdag 22 september, wordt een aantal leden gehuldigd die een 'rond' aantal jaren lid zijn. Het zullen de laatste huldigingen zijn onder de afdelingsnaam FNV Bouw Groenlo-Winterswijk.