Rianne Emaus. Foto: PR
Rianne Emaus. Foto: PR

Groenlose Rianne Emaus schrijft haar eerste boek 'De huilende paarden'

GROENLO- De 57-jarige Rianne Emaus uit Groenlo brengt deze maand haar allereerste boek uit: De huilende paarden. Een verhaal over grote levensvraagstukken dat doorspekt is met autobiografische elementen. Emaus, in het dagelijks leven investigator in de particuliere sector, schrijft al jaren en wordt regelmatig gevraagd als spreekster bij grote bijeenkomsten en uitvaarten.

Door Kyra Broshuis

"Schrijven is iets wat ik al heel lang doe, meestal kleine stukjes waar ik veel mooie reacties op krijg", vertelt de Groenlose in haar kantoor. Emaus studeerde theologie (de wetenschappelijke richting) met als studiedoel geestelijk verzorger onder andere voor defensie. "Tijdens mijn carrière heb ik zoveel levensverhalen gehoord van mensen, met name van de ernstig zieke mens. Ik probeer in mijn boek een brug te slaan tussen leven en dood. Wat is daar nog aan die andere kant? Ik hoop dat mensen, door mijn boek, minder angst voor de dood zullen hebben." Toch is het boek alles behalve zweverig of spiritueel. Het verhaal begint met de ontwikkeling van een kind, een driejarig meisje dat haar vader en kort daarna ook haar zusje verliest. Een pijnlijke parallel met haar eigen leven, zo vertelt Emaus. Zelf verloor ze ook op die leeftijd haar vader en zusje en later haar andere zus. "In die tijd was er geen aandacht voor rouwverwerking voor kinderen, je werd afgeschermd voor het grote verdriet maar je probeert je, als kind, toch een beeld te vormen van de gebeurtenissen."

Levensgebeurtenissen
In het verhaal wordt het meisje volwassen en daarmee verdwijnt het autobiografische element uit het boek. Het gaat daarna over een jonge vrouw, Isabelle, die het beste wil zien in de mens maar telkens de verkeerde mensen tegen het lijf loopt. Er komen belangrijke levensgebeurtenissen in voor en Emaus beschrijft ook de worsteling die sommige mensen hebben met het leven. "Suïcide is een belangrijk thema in dit boek, mensen zullen herkenning vinden in het verhaal. Ik wil het de zelfverkozen dood graag uit de taboesfeer halen. Het boek biedt, voor wie het wil zien, een reikende hand om anders naar de dood te kijken en de doodswens van mensen te begrijpen."
Emaus heeft er bewust voor gekozen haar boek in eigen beheer uit te brengen. "Ik wil het graag allemaal in eigen hand houden, zelf de cover kiezen en geen concessies doen omdat de uitgever dat graag wil. Dat zou voor mijn gevoel afbreuk doen aan het verhaal." Op dit moment worden de laatste puntjes op de i gezet en eind september zal het boek helemaal af zijn. Op 8 oktober is de officiële boekpresentatie en vanaf dan is 'De huilende paarden' te koop bij boekhandel Wiegerink voor 15,95 euro. Het schrijven is Emaus goed bevallen. "In gedachten ben ik al bezig met het vervolg op mijn eerste boek. Ik heb zoveel interessante en boeiende verhalen gehoord van mensen, daar zou ik nog veel meer over kunnen schrijven. Mijn interesse in de psyche van de mens groeit nog steeds. Het is een onuitputtelijke bron.''
De huilende paarden' is het eerste boek van Emaus en geschreven onder haar pseudoniem Julie - Anne. Meer informatie staat op haar facebooksite, Isabel Julie-Anne en het boek is te bestellen via het emailadres: huilendepaarden@gmail.com