De overhandiging van de certificaten en bloemen aan de geslaagde deelnemers aan de cursus ‘Politiek Café’. Foto: Theo Huijskes
De overhandiging van de certificaten en bloemen aan de geslaagde deelnemers aan de cursus ‘Politiek Café’. Foto: Theo Huijskes Foto:

Geslaagden 'Politiek Actief' ontvangen certificaat

OOST GELRE - Aan het begin van de in de afgelopen week gehouden raadsvergadering hebben acht deelnemers aan de cursus 'Politiek Café' een certificaat ontvangen. Het bewijs van de succesvol afgeronde cursus werd, vergezeld van een boeket bloemen, overhandigd door burgemeester Annette Bronsvoort. De jeugdige, nieuwbakken politici mochten tevens een spontaan applaus in ontvangst nemen van de aanwezigen.

Door Theo Huijskes

De cursus, die is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn, werd verzorgd door het Voorlichtingscentrum ProDemos met als neventitel 'Huis voor democratie en rechtsstaat'. Vanuit de gemeente Oost Gelre werd de cursus gevolgd door Linda van der Berg, Bas Hooglugt, Ewald Berendsen, Bianca Tolkamp, Marlou Spekschoor, Ellen Geurkink, Stan Lefering en Michiel Wopereis. Met uitzondering van Michiel Wopereis waren alle cursisten in de raadzaal van het stadhuis in Groenlo aanwezig.

Burgemeester Bronsvoort gaf aan dat de cursus was opgezet in samenwerking met de gemeenten Aalten, Doetinchem en Oude IJsselstreek. "Als gemeentebestuur zijn wij blij dat de publiciteit, die wij aan de cursus hebben besteed, heeft geleid tot de deelname van een achttal jeugdige inwoners van onze gemeente. Sinds 3 mei zijn er vijf bijeenkomsten georganiseerd, waarbij de cursisten de kneepjes van het vak van een politicus zijn bijgebracht. Daarbij is er in breed verband ingegaan op de plaats van de gemeente in het landelijke en provinciale bestuurlijke en politieke bestel. Verder is er aan de hand van de talrijke onderwerpen de nodige aandacht besteed aan het aspect debatteren, waarbij een ieder zijn of haar standpunten naar voren kon brengen, zijn er vergaderingen bezocht waarbij de cursisten inzicht hebben gekregen in zaken als besluitvorming binnen de gemeente en heeft men de mogelijkheid gehad om een korte stage te lopen bij een politieke partij in de eigen gemeente", aldus Annette Bronsvoort.

De geslaagde cursisten namen vervolgens plaats op de publieke tribune en maakten daarbij tegelijkertijd kennis met een lange zit, gelet op de ruim drie en een half uur durende raadsvergadering.