Het 100-jarig bestaan van de FNV Bouw Groenlo-Winterswijk werd gevierd bij Stoomhoutzagerij Nahuis. Linksonder André te Braake met boven hem vlnr Hans Bomers, Paul Schuurmans, Paul Penterman en Jan Scharenborg van de jubileumcommissie.
Het 100-jarig bestaan van de FNV Bouw Groenlo-Winterswijk werd gevierd bij Stoomhoutzagerij Nahuis. Linksonder André te Braake met boven hem vlnr Hans Bomers, Paul Schuurmans, Paul Penterman en Jan Scharenborg van de jubileumcommissie. Foto:

Feestelijk afscheid van 100-jarig FNV Bouw

GROENLO- FNV Bouw Groenlo-Winterswijk bestaat 100 jaar. Dit is afgelopen zaterdag officieel gevierd bij Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo. Het is echter niet zomaar een 100-jarig bestaan; de afdeling houdt ook op te bestaan en gaat verder als Lokaal FNV Achterhoek. De jubileumcommissie, bestaande uit André te Braake, Paul Penterman, Hans Bomers, Jan Scharenborg en Paul Schuurmans, heeft de FNV Bouw een prachtig afscheid bezorgd. De vijf mannen zijn allemaal al minimaal 40 jaar lid van 'de bond'. Scharenborg en Te Braake zijn gepensioneerd maar nog altijd zeer betrokken.

Door Kyra Broshuis

Verbonden
Zo'n 150 leden en partners zijn zaterdag bijeen in de feesttent bij de stoomhoutzagerij. Deze plek is gekozen omdat het de houtzagerij nauw verbonden is met de geschiedenis van de Groenlose hout- en bouwwerkers. De werknemers van Nahuis waren destijds de eersten die zich organiseerden in wat toen nog de Katholieke Bouwvakarbeidersbond St. Joseph heette en bleven massaal lid van de bond. Het is een feestelijke middag met een hapje en een drankje en uiteraard de bijbehorende toespraken. Als eerste spreekt Arthur Bargerbos, oud-districtsbestuurder, de genodigden toe. Hij vertelt in Eibergen te wonen waar de jubilea van de bond altijd uitbundig worden gevierd. "Tot ik een keer in Groenlo moest zijn. Toen wist ik pas echt wat 'groots vieren' betekent. Het was ontzettend druk en dat is tekenend voor de hechtheid van de club hier. Hier gebeurde het; het was én gezellig én er werd goed overlegd. De vakbond is nog steeds belangrijk. De mensen hebben geleden tijdens de crisis en de looneis van 3,5% is dan ook absoluut gerechtvaardigd." Lokaal bestuurder Wilco Velthorst vertelt dat de Achterhoek altijd een sterk netwerk heeft gehad. "De fusie was een must maar het voelt toch een beetje als een verlies. Het vakbondswerk zal echter niet uit Groenlo verdwijnen. We blijven hier activiteiten ontplooien en ieders hulp is van harte welkom."

Situatie verbeterd
Bennie Wieggers, voorzitter van FNV Lokaal Achterhoek, spreekt de wens uit dat ook de nieuwe bond het 100 jaar zal volhouden. "Er is en blijft behoefte aan." Wieggers heeft een bon bij zich voor de jubileumcommissie om, samen de partners, te gaan dineren. Het laatste woord is aan André te Braake. "Bedankt allemaal. Ook dank aan wethouder Marieke Frank voor de gift van de gemeente Oost Gelre. Gelukkig kunnen we stellen dat de situatie van de arbeidskrachten de afgelopen 100 jaar sterk verbeterd is. De kloof tussen arbeid en kapitaal is veel kleiner geworden. Groenlo was één van de plaatsen waar het ledental van de vakbond het snelst groeide. Er was te weinig geld om te leven en teveel om te sterven." Te Braake vertelt dat de werkgroep 100 jaar FNV Bouw in 2015 al gestart is. "En vanaf vandaag sluiten we ons volledig aan bij FNV Lokaal." De vlag van FNV Bouw wordt vervangen voor die van FNV Lokaal en wordt nog lang nagepraat over alles wat er in de afgelopen 100 jaar gebeurd is.

De geschiedenis van 100 jaar FNV Bouw wordt uitgebreid beschreven in een artikel in Grols Verleden. Deze uitgave van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo zal eind van dit jaar verschijnen.


'Het Doet Zo Zeer' te zien in Bibliotheek Groenlo

GROENLO - Op donderdag 12 oktober wordt 'Het Doet Zo Zeer', de film van Heleen van Royen over haar moeder, vertoond op initiatief van de Bibliotheek Groenlo. De avond (in het atrium van Marianum) begint om 20.00 uur. Kaarten à vijf euro zijn 'Het Doet Zo Zeer' is een documentaire waarin schrijfster Heleen van Royen ('De Gelukkige Huisvrouw', 'De Hartsvriendin') een portret schetst van haar moeder. Van zeer dichtbij: Heleen bedient zelf de camera. In een periode van ruim een jaar volgt ze haar moeder in alledaagse situaties en in de tocht langs artsen, zorginstellingen en klinieken. Moeilijke beslissingen over verhuizen en euthanasie en kostbare momenten van samenzijn wisselen elkaar af. Liefdevol, herkenbaar, pijnlijk en vaak bijzonder grappig, met dank aan moeder Margreet Breed. Tijdens de avond is de Stichting Alzheimer Nederland aanwezig om informatie te verstrekken en vragen te beantwoorden. De film wordt vertoond in het atrium van Scholengemeenschap Marianum.