De Slingelandkapel in 2012, ten tijde van het 90 jarig bestaan van Muziekvereniging Concordia.
De Slingelandkapel in 2012, ten tijde van het 90 jarig bestaan van Muziekvereniging Concordia.

Slingelandkapel viert vijftigjarig bestaan

'Er werd op maandagmiddag gevraagd wie er op dinsdag muziek wilde maken'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Uit Muziekvereniging Concordia ontsproten diverse muziekgezelschappen die op een hoog niveau acteren en grote furore maakten tot zelfs buiten de eigen regio. Zo komen een groot aantal leden van Dweilorkest Valse Loch uit Concordia en acteert de Slingelandkapel in haar muzieksoort op het allerhoogste niveau. De kapel verzorgt een paar optredens per jaar. "Een stuk of vijf doen we er. Dat zou best wel weer aan mogen trekken," vindt Tonnie Hofstede, vanaf de oprichting reeds lid van de kapel.

Met broer Martie en Adrie Wittenbernds zit hij aan tafel om terug te kijken op een halve eeuw Slingelandkapel en vooruitkijkend naar het jubileumconcert dat de jubilaris verzorgt op zaterdag 7 oktober, in Dacapo, aan de Haarstraat in Beltrum. Waren de broers Hofstede vanaf het begin lid en bleven zij lid tot op heden, Adrie Wittenbernds was er vanaf het begin bij, maar was tussendoor een aantal jaren geen lid. "Toen ik ging trouwen zei mijn moeder 'zo wat duch oe no? Ie goat neet alle oavende meer weg.' Ik was geen avond in huis toentertijd, dus stopte ik. Later ben ik wel weer aangesloten," lacht de al vele jaren in Groenlo woonachtige Wittenbernds, maar altijd de muziekverenging in zijn geboorteplaats trouw blijvend.

Twee groepen
"Binnen de muziekverenigingen hadden we twee groepen. Groep A en Groep B. Groep A waren de wat gevorderde muzikanten, de meer gearriveerde muzikanten," begint Adrie Wittenbernds. "Zij speelden, naast hun activiteiten voor de Muziekvereniging, bij diverse speciale aangelegenheden zoals bejaardentochten. Er waren echter ook anderen die wel interesse hadden om in ook in een orkestje iets te doen, naast de Muziekvereniging. Jan Hofstede, het opleidingsinstituut binnen de muziekvereniging kwam met het idee om een apart orkest op te richten zodat ook die andere groep lekker bezig kon zijn met een eigen orkest. Daaruit is deze groep ontstaan. Daar zaten muzikanten in die in die andere groep geen kans kregen." Het idee kreeg vorm tijden de Voor Beltrumse kermis van 1957. Tonnie Hofstede herinnert het zich nog als de dag van gisteren. "Er werd op maandagmiddag gevraagd wie er op dinsdag muziek wilde maken. Dat was voor het vogelschieten. Toen staken er velen hun hand op en gingen zij die dag muziek maken. De jongeren vonden het alleen leuk omdat ze wel zin hadden om ook de dinsdag nog naar de kermis toe te gaan. Speelden we nummers als 'Lang zal ze leven' en 'de Vaandelmars.' Vandaar uit zijn toen repetities ontstaan. We repeteerden in de kantine van de melkfabriek waar mijn oom werkte. Er werd een krat bier bijgezet en toen ging het loos."

'De Bloazepiepen'
Het repertoire van toen omschrijven de heren zelf als boerenkapelmuziek. Ging de kapel in het begin eerst naamloos door het leven, al snel werd een naam bedacht; 'De Bloazepiepen.' "Vroeger bliezen de mensen lucht in de haard door zo'n ding. Elk instrument is eigenlijk ook een pijp, vandaar die naam. Later zijn we nog de Concorde Band gaan heten, omdat we inmiddels ook nummers van James Last en zo speelden." Toen Robin Loff bijna 25 jaar geleden aantrad als dirigent werd op zijn verzoek wederom een naamswijziging doorgevoerd en kreeg het gezelschap de naam die het orkest nog steeds draagt. Loff staat nog steeds voor de kapel. "Sinds dat Robin dirigent is zijn we via de Heuvelklasse en de Bergklasse in de Topklasse terecht gekomen. Daar spelen we nu al een aantal jaren in," vertelt Wittenbernds niet zonder trots. Opbrengsten van de optredens komen in zijn geheel ten goede aan de muziekvereniging. De 20 leden tellende Slingelandkapel speelt voornamelijk Bömische muziek, ook wel Egerländer genoemd. Zo ook tijdens het jaarlijkse 'Tiedverzetconcert', in het voorjaar, ter gelegenheid van het verzetten van de wintertijd naar zomertijd. Dit jaar echter niet, in verband met het grote, gratis toegankelijke, jubileumconcert op zaterdag 7 oktober, in Dacapo Beltrum. Een bijzonder concert. "Het bestaat uit vier blokken," licht Martie Hofstede alvast en tipje van de muzikale sluier op. "Het eerste deel de oude muziek als 'Bummel Petrus' en 'de Veleta'. Daarna gaan we geleidelijk aan over naar de Concorde Band in het tweede blok. Het derde blok bestaat uit concoursnummers die we gespeeld hebben en het vierde blok zijn feestnummers." Het concert begint om 19.30 uur.