Joey (links) en Joep krijgen uitleg van Mick Lefering (rechts). Foto: Karin Stronks
Joey (links) en Joep krijgen uitleg van Mick Lefering (rechts). Foto: Karin Stronks

Project STERA van start voor VMBO-leerlingen

LICHTENVOORDE – Het project Smart Technical Education Regio Achterhoek (STERA) ging officieel van start op maandag 25 september bij schildersbedrijf Lefering aan de Newtonstraat in Lichtenvoorde. Joey Doornberg en Joep Schenk, twee vierdejaars VMBO-leerlingen, begonnen op deze maandagmiddag om 12.30 uur met het praktijkleren buiten school.

Door Karin Stronks

Onder toeziend oog van vertegenwoordigers van VMBO-scholen waaronder Marianum uit Oost Gelre en Schaersvoorde uit Aalten gaan Joep en Joey onder leiding van Mick Lefering aan de slag met hun keuzevak 'schilderen van hout en steenachtige ondergronden' binnen het profiel Bouwen, Wonen en Interieur. Joey en Joep zijn beide blij met deze stageplek. "Het is fijn om bij een bedrijf praktijk te doen. Deze moderne voorzieningen hebben we op school niet", vertelt Joey. Joep is het hier roerend mee eens.

Ook Eric Lefering, eigenaar van Schildersbedrijf Lefering, is blij met deze situatie. Hij zegt: "Er zijn weinig jongeren die een ambachtelijk vak willen leren. We werken er graag aan mee om de jeugd te enthousiasmeren voor ons mooie vak. Ik hoop dat we er later de vruchten van mogen plukken!" Mick Lefering, de zoon van Eric, begeleidt Joep en Joey.

Lessen zijn in een bedrijf, niet op school

Ze mogen beginnen met een kozijn in de grondverf te zetten. Met maskers op volgen de beide stagiaires de aanwijzingen van Mick op. De jongens gaan acht weken lang elke maandagmiddag praktijkleren bij Lefering. De praktijklessen worden beoordeeld en de resultaten tellen mee.

Liesbeth Laman Trip, secretaris van het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Achterhoek legt uit: "In de Achterhoek hebben negen VMBO-scholen met beroepsgericht onderwijs de STERA-Leerroute ingevoerd. Dat betekent dat deze VMBO-scholen voor de technische vakken samenwerken met andere Achterhoekse VMBO-scholen, het bedrijfsleven en de vier opleidingsbedrijven. Door deze samenwerking kunnen VMBO-scholen hun leerlingen meer technische keuzevakken aanbieden."

Ze vervolgt: "De bedoeling is om in de komende drie jaar tenminste 400 leerlingen via deze leerroute op te leiden en op deze manier meer leerlingen beschikbaar te krijgen voor MBO-Techniekopleidingen en daarna ook voor banen in de techniek in de Achterhoek." Bijzonder aan de STERA Leerroute is dat de leerlingen niet alle lessen volgen in de theorie- en praktijklokalen van de VMBO-school, maar een belangrijk deel van de opdrachten uitvoeren bij de bedrijven, onder begeleiding van ervaren beroepsmensen. Hierdoor maken de leerlingen kennis met de nieuwste ontwikkelingen in de techniek en kunnen zij ervaren hoe het is om in de echte praktijk te werken aan concrete opdrachten.

Joep zet een kozijn in de grondverf onder toeziend oog van Mick en Joey (links). Foto: Karin Stronks
STERA project officieel van start. Foto: Karin Stronks