Bas Stortelers doceert Social Media tijdens het Ondernemerscafé. Foto: Theo Huijskes
Bas Stortelers doceert Social Media tijdens het Ondernemerscafé. Foto: Theo Huijskes Foto:

Veel belangstelling voor Ondernemerscafé

Met extra aandacht voor crowdfunding en social media

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Er bestond afgelopen maandagavond opvallend veel belangstelling voor het Ondernemerscafé, dat door de gemeente Oost Gelre in samenwerking met ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) georganiseerd was. Deze bijeenkomst, bedoeld voor met name zzp'ers en kleine ondernemers in de gemeente Oost Gelre, bestond uit drie powersessies, die achtereenvolgens werden verzorgd en becommentarieerd door de groep Regionale Organisatie Zelfstandigen, Crowdfundingsplatform Kapitaal Lokaal en Niice Digital Marketing.

Na de opening van het café, in de gemeenschapsruimte van het gemeentehuis in Lichtenvoorde, door wethouder René Hoijtink, was het Maureen Oude Oosterik, die de aanwezigen meenam in de overheidsorganisatie ROZ met als standplaats Hengelo Ov. ROZ is werkzaam voor in totaal 20 gemeenten in Twente en Achterhoek, waaronder Oost Gelre. De ROZ-groep heeft de beschikking over 32 medewerkers en daarnaast 16 adviseurs. Daarnaast kan men een beroep doen op 30 coaches om beginnende ondernemers te assisteren voor, tijdens en na de start van een bedrijf. "Advies, begeleiding, coaching, trainingen en administratieve hulp zijn de belangrijkste zaken waarbij wij startende ondernemers ondersteuning kunnen aanbieden", aldus Oude Oosterik, die daarnaast nog wees op de mogelijkheden in het kader van de Bbz (Bijstandsbesluit zelfstandigen). "In dat verband kunnen wij hulp bieden in de vorm van de verstrekking van een bedrijfskrediet, maar ook een eventuele inkomensaanvulling. Ook hebben wij als organisatie het bieden van schuldhulpverlening in eigen beheer."

Kapitaal Lokaal en Niice
Thijs van der Heijden en Ruben Tank van Kapitaal Lokaal uit Groenlo gingen uitgebreid in op de mogelijkheden van crowdfunding oftewel publieksfinanciering voor ondernemers. Onder vermelding van de talrijke platformen, die op dit terrein in dit land werkzaam zijn, werd er vervolgens ingegaan op de diverse vormen van crowdfunding, zoals doneren, rewards, lenen en aandelen. Daarbij kwam duidelijk aan het licht dat er de grootste markt bestaat voor de vorm lenen, mede vanwege het feit dat het hier gaat om een mogelijke oplossing voor kleine ondernemers die de financiering bij bijvoorbeeld de bank niet rond kunnen krijgen.

Een powersessie over Social Media werd verzorgd door Bas Stortelers van Niic Digital Marketing. Uit de totale uiteenzetting van de jonge Groenlose ondernemer bleek nog eens hoe belangrijk het middel Social Media in de huidige ondernemerswereld is. "Het is niet gewenst, maar gewoon noodzakelijk wil je potentiële, relevante bezoekers binnenhalen. Er is derhalve absoluut meer omzet te behalen door het gericht inzetten van Sociale Media", aldus Stortelers. De digitale marketing specialist liet de aanwezigen vervolgens kennismaken met alle specialiteiten en met name voordelen van alle vormen van Social Media en dat van Facebook tot Linkedin, van Instagram tot Pinterest en van Youtube tot Twitter. "Voor het uitstippelen van de juiste strategie, dienen ondernemers in eerste instantie zichzelf in ieder geval de volgende vragen te stellen: Wat is het DNA van mijn bedrijf? Wat is mijn doelgroep? Wat is mijn doelstelling? En hoe wil ik mij vervolgens online profileren?