Grollenaar Ben Verheij aan het woord tijdens het symposium in Lingen. Foto: Ruud Kaak
Grollenaar Ben Verheij aan het woord tijdens het symposium in Lingen. Foto: Ruud Kaak Foto:

Stadsmuseum presenteert zich in het Duitse Lingen

Internationaal symposium over Tachtigjarige Oorlog

Door Theo Huijskes

GROENLO - Vierde het Stadsmuseum Groenlo onlangs de tachtigste verjaardag, in de afgelopen week mocht het museum zich op een internationaal podium presenteren tijdens een symposium over de Tachtigjarige Oorlog. De conferentie, waarvoor veel belangstelling bestond, had het thema 'De Tachtigjarige Oorlog in de Ems - Dollart Regio (1568 - 1648)'.

Lingen (Ems), een stad en gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen, was direct betrokken bij de Tachtigjarige Oorlog. Het gevolg daarvan is onder andere dat er duidelijke verbindingen en daarmee overeenkomsten en dientengevolge relaties zijn tussen enerzijds Lingen in Duitsland en anderzijds Groenlo in Nederland. Niet helemaal toevallig was wellicht dan ook dat de 'belastinginspecteur' van de Spanjaarden in Groenlo direct na de verovering van de Vestingstad Grol in 1627 naar Lingen vluchtte. Eén van de vele redenen om het Stadsmuseum Groenlo in Lingen uit te nodigen als gastspreker tijdens het symposium.

Een symposium, gericht op de vraagstelling: 'Op welke manier probeer je enerzijds in een museum de Tachtigjarige Oorlog onder de aandacht van de mensen te brengen en hoe doe je dat anderzijds via de moderne sociale media?'.

Inleidend gaf Dr. Benjamin van der Linde, projectleider van het symposium, een overzicht van de manier waarop in de Ems - Dollart Regio wordt omgegaan met de geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog. Vervolgens kregen de aanwezigen van de stadsarchivaris van Lingen te horen welke interessante stukken met betrekking tot de Tachtigjarige Oorlog zich nog in het stadsarchief van Lingen bevinden. Na deze inbreng was het de directeur van het Emsland Museum, Dr. Andreas Eiynck, die uitvoerig inging op hoe de musea van Lingen, Oldenzaal en Coevorden proberen hun vestingen museaal tot uiting te brengen. Archeoloog Dr. Andreas Hüser demonstreerde welke belangrijke attributen uit de Tachtigjarige Oorlog er nog opgegraven kunnen worden en hoe je die fysiek kunt laten zien, alsmede in een app kunt verwerken. Burghardt Sonnenburg van het Heimatmuseum Leer beschreef aan de hand van vele plaatjes hoe het gebeuren in de Grafschaft Ostfriesland tijdens de Tachtigjarige Oorlog in zijn museum is te bewonderen. Ook werd daarbij (bijna in de vorm van een historische 'Krimi') verteld over de zoektocht naar het graf van Adolf van Nassau, broer van Willem van Oranje, die omkwam in de Slag bij Heiligerlee (1568). Ondanks vele vermoedens en aanwijzingen, is daarvoor nog geen enkel hard bewijs voorhanden.

Tenslotte mocht Grollenaar Ben Verheij, als vertegenwoordiger van het Stadsmuseum Groenlo, mede aan de hand van tal door Ruud Kaak gemaakte dia's, de huidige inrichting van het museum in Groenlo laten zien. Hij demonstreerde hiermee op welke wijze er geprobeerd wordt om er niet alleen nog meer een museum van de Tachtigjarige Oorlog van te maken, maar ook hoe daarvoor zoveel mogelijk moderne (sociale) mediakanalen gebruikt kunnen worden. Ook kwam in het betoog van Verheij vanzelfsprekend uitvoerig het Project De Slag om Grolle aan de orde om af te sluiten met het uitnodigen van alle aanwezigen bij de dit jaar weer te houden Slag op vrijdag 20 tot en met zondag 22 oktober.