Het Grolse Kanon. Foto: Theo Huijskes
Het Grolse Kanon. Foto: Theo Huijskes Foto:

Expositie rond 'kaping' van het Grolse kanon

Stadsboerderij Grolle zorgt voor exposities van eigen bodem

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het Grolse Kanon wordt door menigeen, en met name door de Grollenaren zelf, gezien als het symbool, tevens een soort icoon van de Vestingstad Groenlo. Het betreft hier één van de 28 kanonnen, die door Prins Fredrik Hendrik bij de inname van de stad Grol in 1627 werd buitgemaakt en vervolgens als oorlogstrofee aan de Groenlose burgerij werd geschonken. Het huidige onderstel is destijds nagemaakt door Grolse ambachtslieden. Het gerestaureerde kanon werd in 1948 officieel onthuld door Prins Bernhard. De oorlogstrofee, die sindsdien meerder opknapbeurten heeft ondergaan, fungeert op de Kanonswal nog steeds als een prominente blikvanger en dat in het bijzonder voor talrijke toeristen.

De Stadsboerderij speelt nu de komende weken, met daarin centraal De Slag om Grolle 2017, met een speciale expositie in op het gegeven dat het Grolse Kanon, nog steeds tot ieders verbeelding spreekt. Het kanon is beeldbepalend voor het Mussenbolwerk.

Beheerder Henny Garstenveld en pr-vrouw Sylvia Oldenkotte van de stadsboerderij weten als geen ander dat Groenlo een rijke historie kent en dat dit ook zeker geldt voor het kanon. "In het verlengde daarvan willen wij de belangstellenden voor onze expositie nog eens herinneren dat het in augustus zestig jaar geleden was dat Lichtenvoordenaren in de donkere nacht van 10 op 11 augustus het kostbare bezit wisten te kapen dan wel te ontvreemden. De nu ingerichte expositie laat dat hele gebeuren zien aan de hand van veel foto's, originele krantenknipsels en proclamaties.
Daarbij ook het hele verhaal. Zo trokken Groenlo's burgemeester Ernest Marie van Nispen tot Pannerden, verkleed als Prins Frederik Hendrik, samen met zijn kompaan Generaal Spinola, beiden te paard, op zondag 17 augustus 1957 met hun totale gevolg richting Lichtenvoorde om het kanon te heroveren.

Boerenbroedlachte
Een kleinere expositie die eveneens op dit moment in de Stadsboerderij te bewonderen is, behelst de zogenoemde boerenbroedlachte, die in de vijftiger jaren van de vorige eeuw werd georganiseerd.

"Het was met name in het jaar 1959 dat er in Groenlo en in het naburige buurtschap Zwolle een dergelijk feest werd georganiseerd", vertellen Garstenveld en Oldenkotte. "Het officiële gedeelte vond destijds plaats in en nabij de muziekkoepel op de Maliebaan in hartje Groenlo en het aansluitende feest oftewel de 'broedlachte' werd gehouden bij Het Reirinck in Zwolle.
Vroeger werd zo'n trouwerij aangekondigd door twee 'noaste noabers' van de bruid. Zij gingen de familie en buren langs om het huwelijk aan te kondigen. Daarbij hadden ze traditiegetrouw een gaostok (wandelstok) bij zich. Het was daarbij tevens een traditie dat ze bij iedere aankondiging 'een borreltjen' kregen. Om niemand te vergeten, werd bij elk bezoek een roosje aan de stok gebonden. Op de trouwdag zelf werd het bruidspaar in een versierde boerenkar vervoerd. Bruid en bruidegom waren gekleed in Achterhoekse klederdracht."

Beide exposities zijn te bewonderen gedurende de maanden oktober, november en half december. De Stadsboerderij Grolle is geopend van maandag tot en met zaterdag van 12.00 uur tot 16.30 uur. De entree is 2 euro, maar daarvoor krijgt iedere bezoeker tevens een kopje koffie, thee of een glaasje fris. Ook inbegrepen is een rondleiding door het historische pand. Het adres van de Stadsboerderij Grolle is Notenboomstraat 15 in Groenlo.


www.stadsboerderijgrolle.nl