Richard Stortelder, Joop Zemann en Tonnie Krabben bij het eerst geplaatste bordje. Foto: Henri Walterbos
Richard Stortelder, Joop Zemann en Tonnie Krabben bij het eerst geplaatste bordje. Foto: Henri Walterbos

Beltrum is stukje veiliger na
introductie buurtpreventie-app

BELTRUM - Een half jaar na de introductie van de buurtpreventie-app 'veiligebuurt.nl' stellen initiators Joop Zemann en Tonnie Krabben tijdens het plaatsen van de bijbehorende borden bij de kerk en de Coöp-supermarkt vast dat het aantal aanmeldingen van de veiligebuurt-app nog steeds toeneemt. "Je zag het aantal gebruikers van de app langzaam stijgen.

Door Henri Walterbos

"Na diefstal van drie grasmaaiers tijdens de kermis nam het aantal aanmeldingen ineens ruim toe," zag Tonnie Krabben, de grote animator en overtuigd gebruiker van de veiligebuurt-app in zijn eigen woonplaats. De teller van het aantal gebruikers staat inmiddels op 217 personen. "Dit is de preventie-app van de toekomst", is Krabben overtuigd. "Ik ben zelf niet zo'n voorstander van buurtwhatsappgroepen. Met de veiligebuurt-app is je privacy gewaarborgd en komt er geen andere flauwekul voorbij dan enkel waar het om gaat. Dit is ook nog eens veel professioneler." Als vrijwilliger van de Raad van Overleg is het Richard Stortelder die de borden duidelijk zichtbaar op mag hangen. Tonnie houdt de trap vast en Joop het bord. Als de rolmaat van Tonnie 2.20 meter aangeeft bevestigt Richard als een volleerde klusjesman het bord.
Voorbijganger en dorpsgenoot Roel Beunk blijft even staan voor een praatje. Ook hij is gebruiker van de app. "Ik vind het zeer nuttig dat het er is. Het helpt altijd, maar zoals laatst wat er met die diefstal van die zitmaaiers met de kermis is gebeurd, dan vraag ik me af wat we daar dan tegen kunnen doen. Want die bende die al een tijdje actief is in de Achterhoek, kunnen ze maar niet opsporen. Het enige wat ik gehoord heb is dat daar waar ze een grote hond hadden die aansloeg, daar zijn ze niet naar toe gegaan. Of je moet een foto proberen te maken, zodat je een kenteken hebt."
"Misschien dat een bewegingssensor die begint te blaffen helpt," grapt Krabben. "Het zou natuurlijk wel handig zijn dat als mensen van een visite komen en ze zien ergens een verdachte auto, dat ze dat dan direct doorgeven", stelt Zemann voor. "Dat kan zelfs in iedere plaats waar je je bevindt als je een verdachte situatie ziet. Als je bijvoorbeeld in Arnhem rijdt en je ziet iets, dan kun je de app ook gebruiken. Je zit er dan automatisch in en kun je melden wat je gezien hebt", somt Krabben wederom een bijkomend voordeel van de app op. "Laatst heb ik nog gehoord dat in de plaatsen waar ze de app gebruiken, het aantal inbraken terug loopt", weet Stortelder. "Klopt", bevestigen Joop en Tonnie tegelijk.
De bevolking van Beltrum en de rondom het dorp liggende buurtschappen werden tijdens twee informatiebijeenkomsten eerder dit jaar op de hoogte gebracht van de introductie van de app en werd uitleg verzorgd voor een goed gebruik er van. Daar blijft het echter niet bij. "We zijn met de Raad van Overleg in gesprek om een vast tijdstip in te voeren zodat mensen naar het Kulturhus kunnen komen voor vragen en een stukje uitleg van het gebruik van de app op de mobiel en de iPad," kijkt Krabben al vooruit.Maakt men binnen de gemeente Berkelland vooral gebruik van buurtwhatsappgroepen, de initiators van de veiligebuurt-app kregen in hun dorp de volledige vrijheid de eigen bevolking in te lichten en te stimuleren de veiligebuurt-app te introduceren, een burgerinitiatief. Krabben hoopt dat de app veiligebuurt.nl in de gehele gemeente geïntroduceerd gaat worden. De app wordt inmiddels al op veel meer plaatsen in Nederland gebruikt. "De app blijft in ontwikkeling en de mogelijkheden worden nog uitgebreid. Zo krijgt de app ook het vinkje 'vermiste huisdieren'. Onlangs is in Beltrum nog een poes dankzij de app teruggekeerd bij de eigenaar. De mensen die de app gebruiken mogen echter zelf bepalen of ze wel meldingen willen ontvangen van vermiste huisdieren. Je kunt het aanvinken om te gebruiken, of de melding uitgevinkt laten. Niet iedereen zit daar misschien op te wachten", weet Krabben. Als de borden hangen, gaan de Beltrummers ieders hun eigen weg, wetende dat hun Beltrum weer een stukje veiliger is.
De app is gratis te downloaden voor zowel Android als iPhone en iPad. Bij aanmelding zit men direct al in de juiste groep. Daarnaast staan gebruikers niet met hun telefoonnummer geregistreerd maar met het mailadres. Een gebruiker heeft zelf de keuze van de naam waarmee hij geregistreerd wil staan.


www.veiligebuurt.nl