Marianum annuleert schoolreis naar
Barcelona vanwege onrust

OOST GELRE - Scholengemeenschap Marianum heeft besloten de schoolreis naar Barcelona te annuleren en naar het voorjaar uit te stellen. Aanstaande zondag zouden 220 leerlingen uit leerjaar 3 van het VMBO en 23 begeleiders vanuit Lichtenvoorde afreizen naar Barcelona om vrijdag daaropvolgend terug te keren.

Door Henri Walterbos

De annulering heeft alles te maken met de laatste ontwikkelingen in de hoofdstad van Catalonië. Maakte de schoolleiding naar aanleiding van terroristische aanslagen in diverse steden, eerder dit jaar, waaronder Barcelona, aan het begin van het schooljaar nog bekend dat men besloten had het geplande reisprogramma gewoon doorgang te laten vinden en 'het schoolprogramma niet te laten beïnvloeden door gewelddadige acties bedoeld om het openbare leven te ontregelen. Hierbij is en blijft vrijheid van handelen ons uitgangspunt.'

"Dit besluit was echter gebaseerd op de actuele stad van zaken van dat moment", vertelt Raymond Nijenhuis, conrector van het VMBO. "De veiligheid van onze leerlingen en collega's is het enige wat telt voor ons. Deze beslissing heeft volledig te maken met de onrust rondom het referendum die er nu heerst. Niemand weet hoe zich dit verder ontwikkelt. Blijft het rustiger? Wordt het nog onrustiger? We weten het niet. We hebben ons afgevraagd of we de veiligheid van de leerlingen en de collega's te kunnen garanderen in geval van onrust. We hebben besloten naar aanleiding van de laatste berichtgevingen de reis te cancelen."

Niet vanwege terrorisme
Nijenhuis benadrukt dat de annulering niets van doen heeft met de terroristische aanslagen eerder dit jaar in Barcelona. 'Indien individueel gekozen wordt om af te zien van deelname aan een reisprogramma, zal de school bekijken of er een alternatief programma aangeboden zal worden,' zo staat op de website van de scholengemeenschap te lezen. 'Wat we in ieder geval aan de begeleiders vragen, is om in te schatten in hoeverre het programma op meer of minder risicovolle plaatsen gepland is en hoe groot de noodzaak is om bijvoorbeeld drukke plaatsen in steden te bezoeken.' "We hebben ook nog gekeken of we wel moesten gaan en dan het programma maar drastisch aan te passen, maar het zou zonde zijn van het mooie programma dat er lag. We gaan voor het volledige programma, maar dan in het voorjaar."

Geen negatief reisadvies
De school vaart met de annulering haar eigen koers. Er is immers geen negatief reisadvies afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Ouders en leerlingen reageerden volgens Nijenhuis begripvol. "Zowel leerlingen als ouders hebben begrip voor ons besluit, al vindt iedereen het jammer. Ze hadden zich er allen op verheugd. Je zag dat het aantal telefoontjes en vragen over het wel of niet door laten gaan van de trip toenam. De reisorganisatie komt met een aantal voorstellen van nieuwe data, maar heeft natuurlijk ook te maken met de eigen planning. Zodra we data hebben gaan we daar naar kijken." De school zal echter wel op dienen te draaien voor enkele gemaakte lokale kosten. "Daarover hebben we nog overleg met de reisorganisatie. Zij doen echter niet moeilijk."

In plaats van het uitje naar Barcelona volgens de leerlingen gewoon de lessen volgens rooster.