Directeur Tonnie Zieverink te midden van de bezoekers. Foto: Mark Ebbers
Directeur Tonnie Zieverink te midden van de bezoekers. Foto: Mark Ebbers Foto:

Veel mensen en veel positieve geluiden

Publiek toont zich tevreden tijdens Open Huis De Mattelier

Door Mark Ebbers

GROENLO - Ruim twee weken na de officiële opening (op 29 september) zette sociaal-cultureel centrum De Mattelier zaterdag 14 oktober zijn deuren open voor belangstellenden. Van die gelegenheid maakten honderden mensen gebruik. Ze struinden door het gebouw, op eigen houtje of rondgeleid door een van de bestuursleden of vrijwilligers, dat hét ontmoetingscentrum voor Groenlo wil worden. Gebruikers van het centrum - toneelvereniging D.I.T.O., de Musicalfabriek, Powerfullness, Danza Expresion en vele andere - presenteerden zich met informatiestands en optredens aan de bezoekers, die spreekwoordelijk van 8 tot 88 waren.

Directeur Tonnie Zieverink van De Mattelier ziet het allemaal voldaan aan. Tevreden over de opkomst en de reacties van het publiek. "De diversiteit van het gebouw, de mogelijkheid om veel verschillende activiteiten tegelijkertijd te laten plaatsvinden, de multifunctionaliteit van met name de muzieklokalen", het zijn volgens hem dé sterke punten van het nieuwe centrum. Zieverink constateert dat eigenlijk iedereen vanuit De Bron (de voorganger van De Mattelier) is meeverhuisd en dat daarnaast verschillende clubs die voorheen elders in Groenlo of zelfs buiten Groenlo huisden, De Mattelier inmiddels als hun nieuwe honk hebben betrokken.
Op een groot scherm in de zaal is de film te zien die de ZSOM maakte over de totstandkoming van De Mattelier, waar de oude villa geslaagd contrasteert met de strakke nieuwbouw, met het atrium als centrale plek. De foyer op de begane grond is vernoemd naar Hans Tops, voorzitter van Stichting Sociaal Cultureel Centrum De Mattelier. Net als Zieverink is ook Tops meer dan tevreden nu het centrum klaar is. Bijna klaar, zo moeten in de keuken nog enkele stellingen worden geplaatst.
Bestuurslid Henk Lokken is trots als hij mensen rondleidt over de verschillende verdiepingen en door de vele ruimtes, van muziekoefenruimtes tot de goed geoutilleerde kleedkamers voor de artiesten, van het Repair Café in de kelder tot de lees- en koffietafel in het atrium, met uitzicht op de Mattelierstraat. "Het moet hier echt een ontmoetingsplek worden. Behalve zondag zijn we elke dag geopend", aldus Lokken. "En dat kan door de vele vrijwilligers, we hebben er sinds de verhuizing vanuit De Bron zo'n twintig bijgekregen." Het is de bedoeling dat de ontmoetingsruimte nog wordt uitgebreid met een 'minibieb', waar mensen boeken kunnen ruilen.
Inge Bos, voorzitter van het koor Second Edition, is ook lovend over faciliteiten van De Mattelier. Het koor, met leden uit Groenlo en verschillende plaatsen in de omgeving, repeteerde tot voor kort in het parochiehuis in Zieuwent. Het koor houdt deze open zaterdag een open repetitie en geeft daarna een kort optreden in de theaterzaal. "We hebben nu drie keer gerepeteerd hier, de akoestiek is prima droog en in de ruimte kunnen we al onze vocalisten en onze pianist goed kwijt, en dan is er ook nog ruimte voor toeschouwers tijdens de repetitie."
Angeline Wellink uit Groenlo is er met man Paul en dochter Anouk. Ook Anouks fluitles is verhuisd van De Bron naar De Mattelier en de 11-jarige fluitleerlinge is er blij mee: "Je hoort hier niet of nauwelijks het geluid uit andere ruimtes als je oefent." Haar vader Paul vat het om zich heen kijkend kernachtig samen: "Het is hier allemaal mooi opgelost."

De foyer vanaf de loopbrug. Foto: Mark Ebbers
Het Repair Café. Foto: Mark Ebbers
De theaterzaal. Foto: Mark Ebbers
De theaterzaal. Foto: Mark Ebbers
De zij-entree. Foto: Mark Ebbers