Interactie met het publiek na de theatervoorstelling 'Loverboys'. Foto: Kyra Broshuis
Interactie met het publiek na de theatervoorstelling 'Loverboys'. Foto: Kyra Broshuis Foto:

Veel belangstelling voor theaterstuk 'Loverboys'

GROENLO- Het aantal aanmelding overstijgt de verwachtingen en daarom is de voorstelling 'Loverboys' afgelopen donderdag opgesplitst in twee uitvoeringen. De voorstelling is bedoeld voor jonge meiden en hun moeders uit de gemeenten Oost Gelre, Aalten, Winterswijk en Berkelland.

Door Kyra Broshuis

Agressie
Het theaterstuk is naar De Mattelier gehaald op initiatief van het Preventie Platform Jeugd. Het is een interactieve en gratis toegankelijke theatervoorstelling om dochters én moeders te laten zien hoe loverboys te werk gaan. En dat is in veel gevallen niet meer via de bekende manier van losweken, cadeaus geven en isoleren, vertelt jongerenwerker Nicole Rouwmaat van de gemeente Winterswijk. "De jongens én meisjes, want vergis je niet; ook meiden doen hieraan mee, gaan tegenwoordig veel agressiever te werk. Dat zie je ook in dit stuk. We willen graag dat het loverboysprobleem bespreekbaarder wordt, voor jongeren maar ook voor hun ouders." Wethouder Jos Hoenderboom van de gemeente Oost Gelre onderschrijft het verhaal van Rouwmaat. "Het probleem is ook in Oost Gelre veel groter dan veel mensen denken. Erover praten is ontzettend belangrijk."

Jongerentaal
Het theaterstuk, uitgevoerd door Studio Bock en Baas uit Utrecht, gaat over het meisje Chris en haar 'vriendin' Kim. Kim heeft contacten met Dave en moedigt Chris aan om met hem te daten. Uiteindelijk blijkt Kim heel anders te zijn dan ze zich voordoet. In het stuk speelt een filmpje een belangrijk rol. Een filmpje waarin Chris kort haar borsten laat zien. Dat blijkt uiteindelijk het perfecte chantagemiddel voor Dave en zo belandt Chris in de wereld van de prostitutie. Het stuk is rauw en helemaal in de stijl van nu. In de jongerentaal met teksten als 'ik heb er zóóó geen zin in' en 'dit is echt kapot saai'. Het gaat ook over vriendschap en vooral over hoe een vriendschap er dus niet uit hoort te zien.

Heftig
De ouders én dochters in de zaal zijn onder de indruk. "Het is wel heftig", zegt een moeder. "Vooral ook dat geweld, zowel verbaal als fysiek. Het maakt indruk." De meiden lijken minder onder de indruk te zijn. "Ik ken ook een meisje van wie naaktfoto's worden verspreid. Ik heb de foto's wel bekeken maar ik stuur ze niet door", aldus een 13-jarige. De discussie over het gevaar van naaktfoto's en –filmpjes komt goed op gang en de meiden lijken ervan doordrongen dat je dit nooit moet doen. "En als je dan toch iets wil sturen naar je vriendje, zorg dat altijd dat je gezicht er niet op staan en ook geen specifieke lichaamskenmerken zoals bijvoorbeeld tatoeages", zeggen de theatermakers. "En wees je ervan bewust dat dit verhaal slechts één van de vele scenario's is. Let op wat je doet; alles kan tegenwoordig opgenomen worden." Jongerenwerker Frank Sikkink van de gemeente Aalten vertelt dat de jongeren in een snelle tijd leven. "Keuzes moeten snel genomen worden en achteraf zijn bepaalde keuzes niet zo handig. Voor je het weet sta je voor altijd op het internet en daar kun je je hele leven last van blijven houden."

Aangifte
De theaterwerkers drukken de aanwezige meiden op het hart om altijd aangifte te doen wanneer ze in een dergelijke situatie belanden. "Het delen van dit soort beelden is strafbaar. En onthoud; er zijn ook lovergirls. Meiden in dienst van de loverboys. Ze doen je voor als je vriendin maar hebben hele andere intenties. Twijfel je? Praat erover! Met je vriendinnen, je mentor en je ouders."