Christof Elsinghorst is dé Grolse Maestro. Foto: René van den Mosselaar
Christof Elsinghorst is dé Grolse Maestro. Foto: René van den Mosselaar Foto: René van den Mosselaar

Christof Elsinghorst 'Grolse Maestro'

GROENLO - De Muziekmarathon van de Muziekvereniging Groenlo, die afgelopen zondag werd gehouden bij de Mattelier, mondde uit in een gezellig verjaardagsfeest van de 90-jarige vereniging. De dag startte om 10.00 en eindigde om 22.00 uur en stond bol van de muzikale verrassingen. De presentatie was in handen van Patrick Pos en Nicole Rouwmaat.

Door Kyra Broshuis

Voorzitter Frank Raben van de jubilerende vereniging heet 's morgens de eerste bezoekers van harte welkom: "Het hele jaar door hebben we verschillende activiteiten in het kader van ons jubileumjaar en deze Muziekmarathon, met medewerking van alle onderdelen van onze vereniging, is één van de laatste feestelijkheden." Burgemeester Bronsvoort van Oost Gelre feliciteert de vereniging: "Het jaar 1927, het jaar van jullie oprichting, blijven we net als het jaar 1627 nog heel lang vieren. Jullie muziek is van groot belang voor Groenlo. Ik wens jullie nog vele goede jaren en dank voor wat jullie Groenlo gebracht hebben!"

Dirigeerwedstrijd
Een belangrijk onderdeel van de Muziekmarathon is de dirigeerwedstrijd om de titel 'de Grolse Maestro'. Vier prominente Grollenaren, Chiara van Bergen-Monasso, Peter Konings, Theo Huijskes en Christof Elsinghorst strijden om de titel. De deskundige jury bestaande uit Kim Stammers, Willem te Molder en Bas Konings, beoordeelt de deelnemers op hun dirigeervaardigheden. Voor een volle zaal start Chiara met dirigeren. "Ik ben eigenlijk meer van de cashew- en borrelnoten maar dit is ook heerlijk hoor. Wel jammer dat maat houden niet mijn sterkste kant is", aldus de gevierde buutreedster. De jury is enthousiast, vooral over de danspasjes die ze uitvoert en geeft als tip dat er iets meer belangstelling mag zijn voor de slag en minder voor de dans.

Familiebanden overboord
Vervolgens is het de eer aan Theo Huijskes om zijn dirigeervaardigheden te tonen. Volgens de jury kan het tempo wat hoger maar geniet Huijskes wel zichtbaar van het optreden. De jury verwijt Huijskes dat het optreden wel riekt naar tijdrekken. Creatieveling Peter Konings is de volgende die het toneel op mag: "Ik laat me graag 10 minuten uitlachen voor het goede doel." Jurylid Bas Konings zegt de familiebanden nu even overboord gaan en Te Molder vindt dat Konings meer gebruik mag maken van zijn twee perfecte handen. Volgens Konings is het wel duidelijk dat de baan van Marcel Loff (de vaste dirigent) bij de Muziekvereniging niet op het spel staat.
De latere winnaar Christof Elsinghorst wil vooraf geen interview geven, zo laat Patrick Pos weten. "Hij is in opperste concentratie." Na afloop is Elsinghorst vermoeid, zo zegt hij. "Dirigeren is eigenlijk net jongleren, en dat kan ik ook niet." De jury is het daar niet mee eens en looft de dansmoves van Elsinghorst. Ook het feit dat Elsinghorst het publiek bij het dirigeren betrekt, is een positief punt. Hij is dan ook de uiteindelijke winnaar en mag zich vanaf nu de 'de Grolse Maestro' noemen.

Wereldklasse
De dag wordt verder ingevuld door prachtige muzikale optredens van de verschillende onderdelen van de vereniging zoals het koperensemble, de Knolle en Shuffle. Ook zijn er mooie zangpartijen te horen. Ronduit kippenvel krijgen de bezoekers bij het unieke optreden van oud-Grollenaar Erwin ter Bogt die op het allerhoogste niveau trompet speelt en daarmee de hele wereld over reist. Samen met het A-orkest speelt hij voor een muisstille zaal.
De Muziekvereniging Groenlo heeft het Grolse publiek weer eens getrakteerd op prachtige muziek. De vereniging is springlevend, groeit nog steeds en is van onschatbare waarde voor de Groenlose samenleving.

Christof Elsinghorst krijgt uit handen van Kim Stammers de bokaal en is dé Grolse Maestro. foto: René van den Mosselaar