Welgelegen Groenlo, winnaar van de Achterhoek Architectuur Publieksprijs. Foto: Theo Huijskes
Welgelegen Groenlo, winnaar van de Achterhoek Architectuur Publieksprijs. Foto: Theo Huijskes Foto:

Welgelegen wint Achterhoek Architectuur Publieksprijs

GROENLO - Huize Welgelegen in Groenlo, bij het publiek beter bekend als het karakteristieke Grolse Stadscafé & Boothuis, heeft de Achterhoek Architectuur Publieksprijs in de wacht gesleept. De bekendmaking vond afgelopen vrijdagavond plaats in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Welgelegen werd gekozen uit in totaal 25 Achterhoekse inzendingen.

Door Theo Huijskes

De toekenning van de Achterhoek Architectuur prijzen is daarmee na twee jaar weer terug van weggeweest. De verkiezing is nu elke twee jaar. Het was voor de afvaardiging uit Groenlo, bestaande uit architect Rob Rasquin, het echtpaar Wiljon en Claudia Willink (eigenaren) en enkele familieleden, spannende momenten nadat in eerste instantie alleen nog maar de drie genomineerden voor de publieksprijs bekend werden gemaakt.
Rob Rasquin van 'Rasquin Architect & Interieurarchitect Groenlo' zegt dat men deze prijs ziet als een bekroning van een groot project, dat niet alleen in Groenlo en omgeving maar ook ver daarbuiten veel bijval heeft gekregen en nog krijgt.
"Zeker wanneer je bekijkt dat er maar liefst 25 kandidaten waren voor deze mooie prijs, kunnen wij met ons allen heel tevreden zijn. Het bij de drie genomineerden horen, betekent voor ons al een succes. Maar wanneer je vervolgens ook nog met deze vorm van waardering terug mag keren naar Groenlo, betekent dat voor mij en vele anderen niet alleen een persoonlijke triomf, maar geeft dat Welgelegen Stadscafé & Boothuis een enorme boost."
Annemarie Jorritsma, voorzitter van de Stichting Architectuur Prijs Achterhoek (APA) was onder de indruk van Welgelegen. "Zij vertelde op 12 oktober tijdens haar bezoek met de vakjury aan Groenlo, dat ze het een waanzinnig mooi project vond."
Rob Rasquin: "Er is met de medewerking van velen een compleet plaatje tot stand gebracht, waarbij ieder gebouw een totaal eigen karakter heeft gekregen. Dat geldt niet alleen voor de villa inclusief het restaurant, maar ook voor de serre, het boothuis en zelfs voor de kas, die zorgt voor een perfecte afscheiding van de Deken Hooijmansingel. Hierdoor heeft het terras tussen de gebouwen in de gewenste privacy gekregen." Wanneer Rasquin wordt gevraagd of hij achteraf gezien bepaalde onderdelen van het project toch anders had willen invullen, volgt een kort en duidelijk nee. "De functies van alle gebouwen zijn heel duidelijk en dat maakt de totale schepping helemaal af."