De markante geknikte schoorsteen, die gerestaureerd zal worden. Foto: Theo Huijskes
De markante geknikte schoorsteen, die gerestaureerd zal worden. Foto: Theo Huijskes Foto:

Voormalige wasserij geen gemeentelijk monument meer

Met uitzondering van status fabrieks schoorsteen

Door Theo Huijskes

GROENLO - Burgemeester en wethouders hebben besloten om de status van gemeentelijk monument van het pand Woerdseweg 8 in te trekken. Het betreft de in het bestemmingsplan De Woerd/Brouwhuizen voormalige Wasserij/Blekerij Slijkhuis. De monumentale schoorsteen, die helemaal in tact zal blijven, behoudt wel de monumentenstatus.

Volgens wethouder Vincent van Uem heeft het geen zin meer om de volledige monumentale status in stand te houden, nu het grootste gedeelte van het oude bedrijfspand onder de sloophamer gaat. Voor dit laatste is gekozen om de verkoop van bouwkavels voor nieuwe woningen te realiseren.

Van Uem geeft aan dat er in juli 2012 met de eigenaar van het pand (Frans Lageschaar, red.) een overeenkomst is gesloten. "Deze overeenkomst bevatte bepalingen om de bedrijfsbestemming eraf te halen waardoor het bestemmingsplan De Woerd/Brouwhuizen ontwikkeld kon worden. Vervolgens hebben wij als gemeente Lageschaar de gelegenheid geboden om een aantal woningen op dezelfde locatie te ontwikkelen. Hierop zat immers een bedrijfsbestemming vanwege het voormalige bouwbedrijf Lageschaar. Zoals bekend was in het verre verleden op dezelfde locatie een wasserij annex blekerij gevestigd."

Geknikte schoorsteen
Een bijzonder markant herkenningspunt op de betreffende locatie is de geknikte schoorsteen die reeds tal van stormen en aanvallen heeft doorstaan. Van Uem wil nog wel benadrukken dat in het totale traject richting de gesloten overeenkomst wel is bekeken of en zo ja in hoeverre de voormalige wasserij/blekerij, als zijnde het oudste industriële gebouw in Groenlo, behouden kon blijven. "Er waren daarbij plannen uitgewerkt naar aanleiding van ideeën om er een Bed & Breakfast met horeca van te maken. Uit een nader ingesteld onderzoek is echter gebleken dat hier geen sluitende business case van te maken valt. Hiervoor is eventueel alleen een mogelijkheid in het geval de overheid hiervoor zo'n miljoen euro aan subsidie zou verstrekken", aldus portefeuillehouder Van Uem, die tenslotte nog aangeeft dat het ook geen haalbare kaart is om van het oude fabriekspand een woning te maken. "Wat er nu gaat gebeuren, is grotendeelse sloop met uitzondering van de schoorsteen. ook blijven enkele muren staan. Daarnaast wordt de schoorsteen gerestaureerd en zal er een infobord worden geplaatst met daarop vermelding van het industriële verleden ter plekke. De betreffende bouwkavels zijn inmiddels verkocht en de straks gerestaureerde schoorsteen zal helemaal in de nieuwe plannen worden ingepast en daarbij omringd worden door bomen en andere groenvoorzieningen."