Nedap University lichting 3 telt acht deelnemers met ieder reeds een mastergraad in een technische richting op zak. Foto: PR Nedap
Nedap University lichting 3 telt acht deelnemers met ieder reeds een mastergraad in een technische richting op zak. Foto: PR Nedap Foto:

Nedap University verwelkomt derde lichting

Software developer in anderhalf jaar door combinatie van werken en studeren

GROENLO - Nedap University verwelkomt haar derde lichting deelnemers. Sinds 2015 biedt het technologieconcern hoogopgeleid technisch talent op vernieuwende wijze de mogelijkheid om al werkend opgeleid te worden tot software developer. Het opleidingsprogramma is op maat gemaakt in nauwe en structurele samenwerking met Universiteit Twente (UT). Ook TU Eindhoven (TUe) verzorgt een deel van het curriculum. De acht nieuwe deelnemers aan Nedap University - die al een mastergraad in een bètastudie op zak hebben - krijgen een arbeidsovereenkomst bij Nedap en combineren hun werk als software developer met colleges aan de beide universiteiten.

Deelnemers van editie 3 van Nedap University hebben een gevarieerde technische achtergrond, uiteenlopend van een mastergraad in onder andere Technische Geneeskunde, Industrieel Ontwerpen en Toegepaste Wiskunde. Nedap University kenmerkt zich door een combinatie van werken (60%) en studeren (40%). Vanaf de start gaan deelnemers aan de slag bij een Nedap marktgroep, zoals Retail of Healthcare. In anderhalf jaar krijgen zij naast hun dagelijkse dosis praktijkervaring en intensieve interne begeleiding een theoretische opleiding van experts uit de academische wereld. Het programma bestaat uit modules van UT en TUe, zoals User Experience (UX), theorie over softwaresystemen, netwerken en thema's als big data en privacy. Dit theoretisch fundament wordt aangevuld met praktijkmodules, gedoceerd door de techexperts van Nedap.

Nedap University lichting 3 telt acht deelnemers met ieder reeds een mastergraad in een technische richting op zak.

Technisch inzicht, geen programmeer skills
Nedap zoekt op continue basis technisch talent en potentiële kandidaten voor Nedap University. Om in aanmerking te komen zijn analytisch vermogen en technisch inzicht noodzakelijk, programmeer skills zijn echter geen eis. Ruben Wegman, CEO van Nedap: "Slimme academici met een ondernemende instelling en een flinke portie leergierigheid zijn de kandidaten die we zoeken. Programmeren en kennis van netwerken en systemen brengen wij ze hier bij. On the job door onze experts en in de theoriemodules, op maat ontwikkeld met specialisten uit de academie."
Selectie van technisch toptalent
De grote vraag van het bedrijfsleven naar hoogopgeleid technisch talent is al jaren groter dan het aanbod van de Nederlandse universiteiten. De behoefte aan software developers blijft bovendien structureel toenemen. Nedap besloot in 2015 een eigen opleidingsinstituut te starten met de UT en TUe als partners: Nedap University. Initiatiefnemer Geert Hollander: "We zijn dit gestart om zelf technisch toptalent op te leiden. Onze vraag naar developers is simpelweg groter dan het aanbod. Het deelnemersaantal groeit jaarlijks, hoewel we zeer kritisch zijn op wie we aannemen. Het is een vrij pittige selectieprocedure." Onder de acht deelnemers van dit jaar zijn zes vrouwen, een flinke toename ten opzichte van de vorige lichtingen. Hollander: "Het idee dat software-ontwikkeling alleen voor mannen is weggelegd, is allang achterhaald. Impact maken met technologie is voor iedereen weggelegd.

Over Nedap University
Nedap University biedt plek voor technische academici met aantoonbare potentie om software developer op het hoogste niveau te worden, zonder dat zij over een 100% passende opleiding beschikken. Deelnemers treden in dienst van Nedap en krijgen een op maat gemaakt opleidingsprogramma aangeboden.


Noaberconcert door Concordia en Jubal

BELTRUM /VARSSEVELD - Muziekverenigingen Concordia uit Beltrum en Jubal uit Varsseveld verzorgen onder de naam 'Noaberconcerten' op zaterdag 11 en 18 november twee concerten die volledig in het teken staan van symfonische blaasmuziek.

De Achterhoekse verenigingen Jubal en Concordia hebben veel met elkaar gemeen. Beide verenigingen zijn zeer actief in hun eigen omgeving, hebben veel leden en een zeer succesvol jeugdbeleid. De 'grote' harmonieorkesten van de verenigingen staan bovendien onder leiding van dezelfde dirigent, Henk-Jan Heijnen. De orkesten lijken dan ook op elkaar als twee buren. Voor beide orkesten was voor de zomer al duidelijk dat er in het najaar een programma met symfonische blaasmuziek zou worden verzorgd. Concordia gaat op 25 november op concours in de Hanzehof in Zutphen. Zij wilde graag voorafgaand aan het concours de werken in het eigen dorp ten gehore brengen (en zo het publiek alvast warm maken om ook naar het concours te komen luisteren). Jubal had na een voorjaar met meer 'lichte' muziek al langer enkele klassieke werken op de wensenlijst staan. Beide orkesten voeren tijdens het Noaberconcert drie werken uit. Concordia zal de werken uitvoeren die tijdens het concours ten gehore worden gebracht. Dit zijn achtereenvolgens 'Rise of the Firebird' van Steven Reineke, 'Elements of Nature' van Hermann Pallhuber en 'Sequences for Band' van Carlos Pellicer. Jubal voert achtereenvolgens 'October' van Eric Whitacre, 'Symphony nr. 16' van Christiaan Janssen en 'Mosaici Bizantini' van Franco Cesarini uit.
De concerten vinden plaats op de volgende momenten: zaterdag 11 november in de sporthal de Sonders in Beltrum om 20.00 uur (entree vrije gift) en zaterdag 18 november in de Grote Kerk in Varsseveld om 20.00 uur (entree € 7,50).