Tonnie Zieverink, directeur van scc De Mattelier, geeft tekst en uitleg. Foto: Theo Huijskes
Tonnie Zieverink, directeur van scc De Mattelier, geeft tekst en uitleg. Foto: Theo Huijskes Foto:

Belangenvereniging Groenlo wil meer met Maliebaan

Krediet van 35.000 euro beschikbaar voor planvorming

Door Theo Huijskes

GROENLO - Belangenvereniging Groenlo streeft ernaar om een nieuwe, helemaal op de omgeving aangepaste herinrichting van de Maliebaan nabij de muziekkoepel te bewerkstelligen, gekoppeld aan een multifunctioneel karakter. Het daartoe bij de gemeente ingediende burgerinitiatief heeft er inmiddels toe geleid dat de raad akkoord is gegaan met een voorlopig krediet van 35 duizend euro. Dit bedrag, opgenomen op de begroting 2018, is uitsluitend bestemd voor de op te starten planvorming ten behoeve van het initiatief.

Deze mededeling deed Ben Verheij, voorzitter van Belangenvereniging Groenlo, afgelopen maandagavond tijdens de in het scc De Mattelier gehouden jaarvergadering. Verheij meldde de aanwezigen dat de gemeente bijzonder positief heeft gereageerd op het burgerinitiatief, waarbij meerdere verenigingen en organisaties zijn betrokken. "De positieve reactie heeft mede te maken met het feit dat het initiatief helemaal past in het Programma Stad Groenlo. In dit programma is ten aanzien van de verbreding alsmede de omgeving van de Grolse stadsgracht een vijftal uit te voeren fases opgenomen. Inmiddels is fase 1, te weten de omgeving Boompjeswal en Laantje van Lasonder afgerond, waarna fase 2 (omgeving Maliebaan) aan de beurt is." Het bestuur van de BVG heeft zich, mede naar aanleiding van verzoeken van haar leden en donateurs, opgeworpen om voor de Maliebaan inclusief de muziekkoepel een nieuwe toekomst aan te boren. "In onze ogen wordt er veel te weinig gedaan met dit mooie, eigenlijk unieke stukje Groenlo in het hart van de stad. Dat de Maliebaan één keer per jaar een uitvalsbasis is voor de Grolse Kermis en eens in de twee jaar een meer dan geschikte locatie is voor de Slag om Grolle, is natuurlijk prima. Maar de plek biedt met name in het hoogseizoen voor de vele fietsende en wandelende toeristen veel meer mogelijkheden. Ook wordt de muziekkoepel onvoldoende benut. De gemeente Oost Gelre zal nu het voortouw nemen, waarbij van het ambtelijk apparaat Peter Ballast als aanspreekpunt fungeert. Het is verder aan de belanghebbende organisaties, verenigingen en individuele burgers om wensen en ideeën aan te reiken om uiteindelijk te komen tot een totaalplaatje, dat zoveel mogelijk aan ieders wensen voldoet", aldus het bestuur.

SCC De Mattelier
Dat de jaarvergadering in De Mattelier werd gehouden, heeft te maken met het feit dat aanwezige leden en donateurs van de BVG, die het nieuwe sociaal cultureel centrum nog niet van binnen hadden bekeken, konden deelnemen aan een door directeur Tonnie Zieverink verzorgde rondleiding. Voorafgaande aan die rondgang gaf Zieverink een uitvoerige toelichting over de totstandkoming van het gebouw en de inmiddels ingezette aanpak. Naar aanleiding van daarbij gestelde vragen over onder andere de exploitatie op de lange termijn, stelde hij nog eens nadrukkelijk dat er niet gesproken mag worden van een theater, maar van een sociaal cultureel centrum dat tal van functies heeft, waaronder een theaterfunctie. "Als bestuur en directie willen wij van meet af aan de nadruk leggen op de toevoeging sociaal. Zie De Mattelier als een centrale ontmoetingsplek voor jong en oud. Primair is dit gebouw er dan ook voor de verenigingen. Daarnaast willen wij alles zo laagdrempelig mogelijk houden, zodat iedereen geheel vrijblijvend in en uit kan lopen. Ook al is dit laatste alleen maar om een bakje koffie te drinken of een krantje te lezen." Op een vraag of er een afstemming heeft plaatsgevonden met de plaatselijke horeca, antwoordde Zieverink dat De Mattelier absoluut geen bedreiging wil zijn voor de horeca in Groenlo, slechts een aanvulling. Ik denk zelfs dat er middels een goede samenwerking mogelijkheden zijn dat beide partijen er beter aan kunnen worden. Denk daarbij alleen nog maar aan het aanbieden van bepaalde arrangementen. Dat bij ons een goede samenwerking voorop staat, mag ook worden afgeleid aan ons initiatief om te starten met een filmhuis, waarbij samenwerking is gezocht met filmhuis Het Doek, gevestigd in scc Den Diek in Lichtenvoorde.