Prins Harrie I en adjudant René nemen vrijdag afscheid en worden opgenomen in de Prinsen- en Eregarde. Foto: Theo Huijskes
Prins Harrie I en adjudant René nemen vrijdag afscheid en worden opgenomen in de Prinsen- en Eregarde. Foto: Theo Huijskes Foto:

Wie worden Stadsprins en
adjudant van De Knunnekes?

Spectaculaire onthulling in carnavalshoes City Lido

Door Theo Huijskes

GROENLO - Wie wordt de nieuwe stadsprins en wie wordt de nieuwe stadsadjudant van Groenlo, wie worden de nieuwe carnavalsleiders van de carnavalsveste Grolle en wie worden de jubileumhoogheden van carnavalsvereniging de Knunnekes? Deze vragen branden al geruime tijd en in het bijzonder deze week op de lippen van de Grollenaren en andere belangstellenden. Het antwoord hierop komt vrijdagavond 17 november wanneer het 55e en dus jubileum prinsenpaar zal worden onthuld in carnavalshoes City Lido.

Het staat alom bekend als het best bewaarde geheim in Groenlo. Slechts een heel beperkt aantal personen weet wie de eer is gegund om in het jubileumjaar van de Knunnekes het Grolse narrenvolk voor te gaan. Vanzelfsprekend hullen de beide keuzeheren, president Maarten Kooiker en vorst Miquel Porskamp, zich in stilzwijgen. Op social media worden wel allerlei aanknopingspunten verspreid, maar in de praktijk is er geen touw aan vast te knopen. Zeker rond de elfde van de elfde bij de opening van het nieuwe carnavalsseizoen, in dit geval de start van het zogenoemde vijfde jaargetijde, worden in verschillende horecagelegenheden intekenlijsten ingevuld en daarnaast weddenschappen afgesloten. Het leeft derhalve bij jong en oud, hetgeen de carnavalsbeleving alleen maar ten goede komt.

De Lichtenvoordse Kei
Maurice Gelinck, voorzitter van de technische commissie en in die hoedanigheid lid van het algemeen bestuur van de Knunnekes, belooft de honderden bezoekers vrijdag een meer dan spectaculaire onthulling. "Wij als leden van de technische commissie doen er alles aan om alle voorgaande onthullingen te overtreffen. Een en ander zeker deze keer nu onze vereniging ook nog eens 55 jaar bestaat. Het wordt dan ook een onthulling die je niet mag missen." Gelinck maakt er geen geheim van dat de onthulling, in het teken zal staan van de vijf jubilea. "We beginnen natuurlijk bij de oprichting in 1963 toen wijlen Ruus Nales als prins aan het carnavalsroer stond met wijlen Piet van den Heuvel als zijn adjudant. Vervolgens krijgen het 11-, 22-, 33- en 44-jarig bestaan, mede aan de hand van de in de desbetreffende jaren gekozen carnavalsmotto's, alle aandacht om vervolgens als een soort climax uit te komen bij de onthulling van de beide hoogheden, die het 55-jarig bestaan van de Knunnekes vorm, kleur en glans zullen gaan geven." Of de Lichtenvoordse Kei nog onderdeel gaat uitmaken van de onthulling, wil Maurice Gelinck noch bevestigen noch ontkennen. Zoals bekend is onlangs de in de Grolse gracht ronddobberende replica op een mysterieuze wijze verdwenen, of wellicht in de nachtelijke uurtjes gestolen.

Het Grolse Prinsenbal in carnavalshoes City Lido begint vrijdagavond om elf seconden na acht uur. In het voorprogramma is de nodige ruimte gereserveerd voor veel muziek, zang, dans en humor. Vanzelfsprekend krijgt het afscheid van prins Harrie I (Hoitink) en adjudant René (Schuurmans) extra aandacht. Onder het motto "Vol in de beugels' zal het 54e prinsenpaar daarbij op een kolderieke wijze worden opgenomen in de Prinsen- en Eregarde van de Knunnekes. Na vrijdag staan voor het kalenderjaar 2017 nog de activiteiten kaartverkoop pronkzittingen (24 november en 1 december), festijn voor de optochtdeelnemers (26 november) en jubileumavond voor leden en vrijwilligers (15 december) op het programma.


Sinterklaas etalagewedstrijd

GROENLO - Sinterklaas komt zaterdag 18 november weer naar Groenlo om samen met zijn pieten feest te vieren.

Vanaf donderdag 16 november kunnen de kinderen weer mee doen aan het letterspel.

In de etalages van de winkeliers zijn letters geplaatst. Zoek deze allemaal op en vul ze in bij het juiste nummer in de onderstaande lijst. De letters vormen samen een zin die de kinderen dan in kunnen vullen.
Het ingevulde formulier kunnen de deelnemers tot en met zaterdag 2 december inleveren bij Bakkerij Wissink op de Markt. Iedereen die een prijs heeft gewonnen krijgt daarvan thuis bericht.

Vergeet niet naam, adres, leeftijd en telefoonnummer in te vullen.

Kijk ook op pagina 6 in deze krant, of op Achterhoekkiosk.nl.