Aart Mensink organiseert lotgenotencontact voor prostaatkankerpatiënten. Foto: Leander Grooten
Aart Mensink organiseert lotgenotencontact voor prostaatkankerpatiënten. Foto: Leander Grooten

Luisterend oor voor prostaatkanker
patiënten

ACHTERHOEK/WINTERSWIJK – De diagnose kanker zet het leven op z'n kop. Duizenden mannen krijgen jaarlijks de mededeling dat er iets mis is met hun prostaat. Een medische molen gaat in werking. Voor wat het met je doet, is in de behandelkamer niet veel tijd. Het praten over de gevoelens en gedachten zorgt voor begrip, aandacht en herkenning. In de Oost-Achterhoek start Aart Mensink een lotgenotengroep voor patiënten en naasten.

Door Leander Grooten

Zelf kreeg hij in 2004 de diagnose prostaatkanker. Hij is inmiddels meerdere therapieën en operaties verder, maar is nog niet genezen. "Ziek voelen doe ik me niet. De meeste mannen gaan niet dood aan prostaatkanker. Bovendien heb ik een groot vertrouwen in dr. Van Basten, een uitstekende uroloog, robotchirurg en oncoloog van het Canisiusziekenhuis."
Verhaal kwijt kunnen
In 1997 is de patiëntenorganisatie opgericht die lotgenotencontact biedt, voorlichting geeft en belangen behartigt van mannen met prostaatkanker en hun naasten. Deze Prostaatkankerstichting is onderverdeeld in regio's. Voor de Oost-Achterhoek was er nog geen aanspreekpunt. In Aart Mensink is deze nu gevonden. "Niet op medisch vlak, daar zijn de specialisten voor. Het gaat er ons om dat je als patiënt of naaste steun vindt," aldus Mensink. "Iedereen heeft een ervaring die het waard is te delen."
Luisterend oor
De Winterswijker begint met een lotgenotengroep in de Oost-Achterhoek op de laatste zaterdag van elke maand. "Kernwoorden zijn een luisterend oor en begrip voor elkaars situatie." Lokale huisartsen en het streekziekenhuis zijn inmiddels door hem ingelicht. "En er liggen binnenkort folders in de wachtkamers."
Schaamte
Hoe de ochtend zal verlopen, laat zich vooralsnog raden. Veel mannen schamen zich voor klachten aan hun prostaat. De kankersoort, die de meest voorkomende soort bij mannen is, zit in de taboesfeer. "En bovendien," vult de Winterswijker aan, "praten mannen minder makkelijk dan vrouwen. De lotgenotengroep is zowel voor patiënten als hun naasten. Ik maak mee dat juist de echtgenote behoefte heeft om te delen, om de diagnose een plekje te geven."
Persoonlijk gesprek
Vanuit zijn eigen ervaring weet Mensink dat een lotgenotengroep bezoeken een hoge drempel kan hebben. "Als ik destijds had kunnen kiezen tussen een groep en één-op-ééngesprekken, dan had ik de laatste optie gekozen." Daarom biedt hij ook deze mogelijkheid aan in de Achterhoek. "Laat die mensen mij vooral bellen, dan spreken we een datum en locatie af."
Open inloop
Of er veel mensen komen, weet Mensink niet. "Ik laat het op me afkomen. Mensen hoeven zich niet op te geven, maar kunnen gewoon binnen komen wandelen. Ik weet zeker dat er vanzelf genoeg te bespreken valt." De eerste bijeenkomst is op zaterdag 25 november, van 10.30 tot 12.00 uur in De Schoppe, Meenkmolenweg 21 in Miste bij Winterswijk. Daarna is er elke laatste zaterdag van de maand een bijeenkomst.


Aart Mensink: 06-53145907
prostaatkankerstichting.nl


Bloemschikdemo bij Groei&Bloei

LICHTENVOORDE - Traditioneel horen Kerstbloemstukken bij Kerstmis en ze zelf maken is voor veel mensen een jaarlijks terugkerend ritueel geworden. Groei & Bloei afdeling Oost Gelre-Winterswijk helpt een handje om inspiratie op te doen: op donderdag 30 november houdt deze vereniging een grote kerstdemonstratie. Op deze avond worden de kerststukken gemaakt door Mara van den Berg uit Boskoop; zij voltooide de opleiding Bloemsierkunst aan STOAS Hogeschool en na het behalen van de Proeve van Meesterschap mag zij zich officieel Erkend Bloemsierkunstenaar noemen. Mara heeft geruime tijd in een bloemenzaak gewerkt, en werkte mee aan diverse evenementen en is nu zelfstandig aan het werk: "Ik kijk ernaar uit om deze avond in Lichtenvoorde mooie kerststukken te maken; mijn idee is om de grotere stukken die ik ga maken te combineren met kleinere in dezelfde trend omdat niet iedereen ruimte heeft voor grote bloemstukken. Alles wat ik op deze avond maak wordt na afloop wordt verloot." De avond wordt gehouden bij HCR 't Zwaantje, Zieuwentseweg 1 te Lichtenvoorde, aanvang 20.00 uur. Leden van Groei&Bloei betalen vier euro euro entree (ledenpas verplicht) en niet-leden kunnen voor zeven euro naar binnen.


Groei & Bloei demo: inspiratie opdoen voor kerststukjes. Foto: PR