Jan Kruip spreekt van 'culturele misstap'

Vervolg pagina 5

"We hadden aan grachtwacht Hennie Wildenborg al gevraagd of hij toevallig wist hoe die kei vastzat. Toen we dat wisten zijn Martijn van Geemen en Jeroen - allebei brandweervrijwilligers - met het duikpak van de brandweer aan, midden in de nacht het water in gegaan en hebben ze de kei naar de kant gehaald. Met hulp van mijn vader, Jeroens broer Eric-Jan is dit gelukt. Wij zijn ze hier zeer dankbaar voor, maar ja, allemaol Grolsen onder elkaar. Dat wil wal a'j aover den kei begint." Het karwei bleek binnen een kwartier gepiept. "Daarna heeft ie twee weken in de Schoppe van de brandweerkazerne in Groenlo gestaan," verklapt Jeroen, die erg moet lachen om de reacties uit het keidorp. "Met Jan Kruip gaan we nog wel een paar biertjes drinken. Die man heeft het al moeilijk genoeg. Hij is kei en dan halen die Grolsen ook nog zijn schepsel weg en boren wij hem een uitje naar Grolle door de neus. Jan is een beste kearl. Kon wal ne Grolsen wèhn."

Grachtwacht
In City-Lido ook aanwezig een lachende grachtwacht Hennie Wildenborg. "Wat denk ie, hier mot ik bie wèhn. Mooie muiters. Ze hebt mi-j evraogd hoe dat dinge vaste zat, maor daor waren d'r al meer van. D'r was hoe dan ok ne kere wat met dat dinge gebeurd. Mooi dat dat dinge no weer weg geet. Ik hop dat ze um doar good vaste knupt, anders he'w um met een betjen wind zo weer hier in 't majem liggen. Jammer dat ik d'r neet bi-j was um dat dinge d'r oet te halen. Ik gao wal ne kere met um te kieken of ze um wal good vaste ebonden hebt daor in de kei. Kö'w d'r mooi een paar buizen met Jan."

Opdracht
Met de presentatie van de kei eindigt meteen de rol van Remco en Jeroen. Beiden gaven de aftredende hoogheden Prins Harrie en Adjudant René, als een warm welkom in de Prinsen- en Eregarde, de opdracht mee de kei terug te brengen naar Lichtenvoorde. "Zij zijn daar goed bekend. Ze hebt beiden ne Lechvoordse guie. Ze hebt daor dus alleen maor wat op ehaald, no könt ze ne kere wat teruge doon veur dat keivolk. Met ne hoop jajem nem ik an, veur de Wiedergutmachung," lacht Jeroen. "Bunne wi-j mooi van dat dinge af. En no hollen daor dat dinge."

'Culturele misstap'
Jan Kruip kijkt met gemengde gevoelens naar de laatste ontwikkelingen rondom het mysterie van de weer opgedoken kei. "Tja, daar hebben de heren die de Kei uit het water hebben gevist zich nogal wat moeite getroost om het kolossale gevaarte aan wal te trekken. Uitgedost in een kikkerpak en geïnstrueerd door stadsgrachtwacht H. W. moet het een kolderiek gezicht geweest zijn. Ik verkeerde in de veronderstelling dat ze in Groenlo toch wel ergens een bootje op de gracht hebben liggen waarmee de klus heel eenvoudig geklaard had kunnen worden. Zo blijkt maar weer: slöppen wil geleerd zijn!! Tevens geeft het ook een kijkje in de Grolse psyche: waarom makkelijk doen als het moeilijk kan. Hierbij zij aangemerkt dat wij de stunt terdege kunnen waarderen en ervaren het als een eerbetoon aan het symbool van Lichtenvoorde, de kei. Nu komt ons echter ter ore dat de Knunnekes van plan zijn om, gesteund en aangewakkerd door recente resolute uitspraken van voornoemde stadsgrachtwacht H. W., dit prachtige kunstwerk terug te brengen naar Lichtenvoorde. Hier stelt zich de vraag: Waarom? En wat zullen de gevolgen van deze culturele misstap zijn? Groenlo beroofd van een toeristische attractie met alle gevolgen van dien. Tallozen uit Lichtenvoorde en omstreken hebben deze zomer een uitstapje gemaakt naar de Grolse gracht om het drijvende symbool van vriendschap (Pas op de Buren) met eigen ogen te aanschouwen. Hoeveel toeristen wandelden de laatste maanden niet onbevangen de wallen op om plots vol verbazing te roepen: "He, een drijvende kei, hoe is het mogelijk?" Het is het meest gefotografeerde object van dit jaar in Groenlo en heeft hierdoor ongetwijfeld een hoge aantrekkingskracht op het toerisme in de toekomst. Niemand gaat ergens kijken waar niets te zien is (afgezien van een verdwaalde stadsgrachtwacht misschien). De drijvende kei in de Grolse gracht was zowel esthetisch alsook cultureel-historisch een toeristentrekker eerste klas en het zou jammer zijn wanneer het object hier maar voor tijdelijk een plek gevonden heeft. De gemeente Oost Gelre zou er goed aan doen zich te beraden en deze 'steen des aanstoots' tot cultureel erfgoed te benoemen en hem terug te leggen op de plaats waar hij hoort: in de Grolse gracht! Dit uiteraard met een feestelijke bijeenkomst van de 'Buren' en onder het genot van een heerlijk helder glas Grolsch. En als teken dat de ludieke strijd tussen Groenlo en Lichtenvoorde nog niet gestreden is. Het zou jammer zijn als dat wel zo zou zijn."


Vrijwilligers gezocht

OOST GELRE - VIT-hulp bij mantelzorg zet vrijwilligers in om kinderen, volwassenen en ouderen die een beperking hebben gezelschap te houden of samen activiteiten te ondernemen. Zo heeft de naaste familie even tijd voor zichzelf. Ook bij hulpbehoevende mensen waarvan mantelzorgers ver weg wonen kan een vrijwilliger ingezet worden.

Op dit moment zijn er in de gemeente Oost Gelre de volgende hulpvragen waar vrijwilligers voor worden gezocht. • Af en toe wandelen met heer in rolstoel, zodat zijn vrouw even tijd voor zichzelf heeft. • Met een cliënt een tochtje maken op een duo-fiets (met ondersteuning) door het buitengebied. • Gezelschap voor mevrouw (midden 50), afhankelijk van rolstoel, om samen eens wat te gaan drinken of rond te wandelen om tuintjes te bekijken. • Iemand om af en toe een potje mee te dammen of te schaken. Deze oudere alleenstaande heer praat ook graag over het vroegere boerenleven. Het gaat om een paar uurtjes per week of 2 weken. VIT begeleidt de vrijwilliger, zorgt voor een goede voorbereiding en onkostenvergoeding. Geïnteresseerden kunnen bellen met VIT (0544) 82 00 00 op werkdagen tussen 9.00 en 15.00 uur.

Voor informatie kan men ook binnenlopen bij het Gemeentehuis, daar is Ingrid te Winkel op dinsdag van 9.00 tot 11.00 uur om vragen te beantwoorden.