Het dak van het nieuwe hertenverblijf in het dierenpark De Halve Maan wordt voorzien van pannen. Foto: Theo Huijskes
Het dak van het nieuwe hertenverblijf in het dierenpark De Halve Maan wordt voorzien van pannen. Foto: Theo Huijskes Foto:

Nieuw hertenverblijf in Groenlo nadert voltooiing

GROENLO - Donderdag 16 november werd het hoogste punt bereikt bij de bouw in het Groenlose dierenpark De Halve Maan. De hoogste tijd dus voor een 'pannenmaol'. Op die dag legden René en Marcel Bomers van aannemersbedrijf Rebo-Bouw uit Zwolle in samenwerking met een aantal vrijwilligers ook de pannen op het nieuwe hertenverblijf, gelegen op de 'Mussenbarg'. Derhalve blije gezichten bij de enthousiaste vrijwilligers en in het bijzonder bij beheerder/coördinator Bennie Klein Tank, die bijna dagelijks op het park van de partij is.

Door Theo Huijskes

Een nieuw verblijf voor de herten is al jaren een grote wens van de Stichting Dierenpark De Halve Maan. Beheerder Klein Tank is als hobbyist een tevreden mens. "Maar let wel, met alleen vrijwilligers is dit niet te doen. Wij zijn daarom de gemeente Oost Gelre bijzonder dankbaar voor het beschikbaar gestelde krediet voor de aanleg van het park, maar ook voor de financiële injecties voor het dierenverblijf Lückmanspol in 2015, en nu zo'n 38.000 euro voor het hertenverblijf op de Mussenbarg."

Sponsoring is onontbeerlijk
"Daarnaast is sponsoring onontbeerlijk", zegt Klein Tank. "Zo zijn we heel blij met de bijdrage van 7.500 euro uit het Coöperatiefonds van de Rabobank. En niet te vergeten de materiële sponsoring van de zijde van de Rouwmaat Groep en andere plaatselijke bedrijven. Zelfs de directie van het in de directe nabijheid te verrijzen Brouwersnös dacht met ons mee door omheiningen en een poort ter beschikking te stellen ten behoeve van het nu op te knappen gedeelte." Bennie Klein Tank staart voor zich uit en wijst met de vinger richting de achterzijde van de locatie waar binnenkort de nieuwe stadsbrouwerij verrijst. "Ik heb het idee al eerder geopperd bij de gemeente, maar wanneer men nu verstandig is, maakt men daar voor de straks aan te leggen wandelpaden en overige openbare voorzieningen direct een doorgang tussen de gracht en het Protestantse Begraafplaats voor wandelaars en dergelijke. Tevens een unieke mogelijkheid voor de route van het Marveld-treintje, dat langs het dierenpark dan de Halve Maan kan verlaten richting de Borculoseweg."

Maandelijks groot onderhoud
Met de komst van het nieuwe hertenverblijf, met originele gebinten, en een hooi- en strozolder, worden de nu nog aanwezige oude gebouwtjes gesloopt, wordt het terrein geëgaliseerd en opnieuw ingericht. "Omdat wij hier geen waterleiding hebben, wordt er tevens een nieuwe mogelijkheid gecreëerd om regenwater op te vangen, zodat de dieren te allen tijde drinkwater hebben. Daarnaast komen er aan de rand van de Halve Maanweg nieuwe volières voor kippen, pauwen, duiven en overige vogels", vertelt Bennie Klein Tank, die daarnaast de opknapbeurt mooi vindt voor een tweetal doelgroepen. "Ten eerste voor de allerkleinste kinderen van Pindakaas Kinderopvang, die ik dan met nog veel meer plezier ontvang om hen van alles te vertellen over de dieren. En ten tweede is het dadelijk nog veel plezieriger werken voor de leerlingen van de basisschool De Ni'je Veste die zo nu en dan een handje helpen en de circa twintig vrijwilligers die wij ter beschikking hebben. Met name op de tweede zaterdag van de maand wanneer het groot onderhoud wordt uitgevoerd, spoort het nu ontstane totaalplaatje extra aan om de handen uit de mouwen te steken."