Honderden kinderen verwelkomen de Sint die per boot over de Grolse stadsgracht aankomt. Foto: Kyra Broshuis
Honderden kinderen verwelkomen de Sint die per boot over de Grolse stadsgracht aankomt. Foto: Kyra Broshuis

Warm welkom voor de Sint

Warm welkom voor de Sint

GROENLO - Het is een prachtig gezicht als zaterdagmiddag Sinterklaas en zijn pieten in bootjes arriveren bij de Kerkwal in Groenlo. Vele honderden kinderen met hun ouders en opa's en oma's zijn al goed opgewarmd door de Pietenband en zingen Sinterklaas vrolijk toe vanaf de wal. Presentator Patrick Pos heet de Sint van harte welkom in het mooie Groenlo. De Sint gaat, met zijn pieten, naar binnen bij City Lido waar het groot feest is. De timing van de goedheiligman is perfect; de kinderen zijn net allemaal binnen en dan breekt er een forse hagelbui los. Bij City Lido is het een feestelijke middag en de Sint belooft de kinderen dat ze die avond allemaal hun schoentje mogen zetten. De jaarlijkse intocht van Sinterklaas wordt elk jaar mogelijk gemaakt door Scouting Groenlo.


Knunnekes 'Fluit en Duit' achter
mysterie verdwenen kei

Jan Kruip spreekt van 'culturele misstap'

Door Henri Walterbos

GROENLO/LICHTENVOORD - Hoewel Jan Kruip van meet af aangaf in het duister te tasten over de identiteit van de 'kei-jatters', was het voor Jan al wel snel duidelijk dat de daders uit Groenlo afkomstig moesten zijn en zelfs met een grote mate van zekerheid dat de daders in carnavalskringen gezocht moesten worden. Dan wordt het lastig zoeken. Er zijn immers een groot aantal groeperingen en carnavalisten in het vestingstadje. Die weten doorgaans goed hun mond te houden 'over een geheim' maar na de onthulling of bekendmaking ervan vervolgens volledig uit hun dak te gaan. Zo ook met 'het geheim van de ontvreemding van de Kei,' dat zomaar de titel zou kunnen zijn van een serie rondom 'Bassie en Adriaan.' Liet Kruip afgelopen week al weten dat als hij zich in de huid van 'de misdadigers' zou verplaatsen, hij de kei als trofee op het podium van City-Lido zou plaatsen, tijdens het Prinsenbal, wanneer de zaal afgeladen vol is. Warempel, Kruip kreeg gelijk. Tot ieders grote verrassing stond de replica van de originele kei daar ineens op het podium, waar een half uur later Prins Henk-Jan ten Brincke en Adjudant Maurice Gelinck onthuld werden als het 55e Prinsenpaar van carnavalsvereniging De Knunnnekes.

Schaterlachen
Met de presentatie van de kei konden de daders niet ver weg zijn. Dat bleek ook niet het geval. Het werd snel duidelijk wie achter het keimysterie schuil gingen. Op de kei hangend een schaterlachende Oud-Prins Remco Brockötter en Oud-Adjudant Jeroen Doest, oftewel 'Fluit en Duit', het DB en hiermee aanvoerders van de Prinsen- en Eregarde van de Groenlose carnavalsvereniging, dit carnavalsseizoen. Ieder jaar zijn het de Prins en Adjudant van drie jaar daarvoor die de rol van 'Fluit en Duit' verplicht vervullen. Zij zijn verantwoordelijk voor het gehele reilen en zijlen binnen deze club, een jaar lang. Van het wagen bouwen, tot en met de vergaderingen, het steekzetten en de invulling van de carnavalszondagmorgen.

De heren vonden dat ze de Prinsen- en Eregarde direct een visitekaartje af moesten geven, zo lieten ze tussen de coulissen in City-Lido in een reactie weten. "Dan weten ze meteen wat voor vlees ze in de kuip hebben en dat we nergens voor terugdeinzen. Er mag best wel een beetje meer pit in. Daar gaan wij voor zorgen. Dit was nog maar het begin", belooft Jeroen. De actie werd goed voorbereid, zo blijkt uit het relaas van Remco.


Lees verder op pagina 7

Fluit en Duit met in het midden oud-Prins Harrie en oud-Adjudant René, met hun dames. Foto: Henri Walterbos