Vlnr Gerard Beusink van Trimetal AKZO Nobel, Roy Jorritsma van AGC Nederland, Manfred Reukers, Angela Roerdink en Ronald Wopereis. Foto: Theo Huijskes
Vlnr Gerard Beusink van Trimetal AKZO Nobel, Roy Jorritsma van AGC Nederland, Manfred Reukers, Angela Roerdink en Ronald Wopereis. Foto: Theo Huijskes Foto:

GOLS Station Groenlo krijgt kleur

Opknapbeurt voor locomotief en wagon

Door Theo Huijskes

GROENLO - De renovatie van de voormalige Geldersche-Overijselsche lokaalspoorweg (GOLS) nabij Groenlo is gestart. Het gaat om de bijzondere locomotief uit 1934, die daar inmiddels bijna een jaar gestald is en de uit de jaren vijftig daterende wagon. Locomotief en wagon krijgen steeds meer kleur. Die kleur werd afgelopen week symbolisch aangebracht door Reukers Schilders uit Groenlo, dat met het aanbieden van bepaalde diensten een mooi gebaar maakt om de opknapbeurt van de oude locomotief en de wagon op een professionele manier uit te voeren.

Op woensdag 25 januari werd, onder grote publieke belangstelling, de door de Stichting De Locomotor in Amersfoort uitgeleende Sik met een bijbehorende wagon werden gestald bij het oude, monumentale stationsgebouw in Groenlo. Het gevaarte weegt maar liefst 20 ton. Een operatie die helemaal past in het Programma Stad Groenlo.
Sindsdien is er een stichting opgericht. De bewoners van het totaal gerestaureerde stationsgebouw, Ronald Wopereis en partner Angela Roerdink, zijn de grote animatoren van het opknapproject. Zij zijn voorzitter en penningmeester van de stichting. Er werden diverse acties op touw gezet, waaronder het adopteren van bielzen. Dit om geld te verzamelen om de gewenste inrichting en aankleding van alle onderdelen te kunnen realiseren.

Sponsoring is noodzakelijk
Ronald Wopereis geeft aan dat er op korte termijn een bedrag nodig is van minimaal 6 duizend euro om het een en ander voor elkaar te krijgen. "Daarom zijn wij blij met de handreiking van Grollenaar Manfred Reukers van het gelijknamige Groenlose schildersbedrijf." Reukers was er bij toen locomotief en wagon in Groenlo arriveerden. "Ik was direct enthousiast en bereid om een steentje bij te dragen. Zeker in het kader van het Programma Stad Groenlo is dit een prachtige aanwinst. De enthousiaste vrijwilligers die hieraan werken, verdienen alle medewerking. Voor de daadwerkelijke invulling daarvan heb ik verffabrikant Trimetal AKZO Nobel en verfgrossier AGC Nederland zover weten te krijgen dat alle verf voor de locomotief, wagon en andere zaken gratis beschikbaar wordt gesteld. Zelf ben ik voor de vrijwilligers beschikbaar voor het geven van adviezen en daarnaast kunnen ze op mij een beroep doen voor het benodigde schildersmateriaal, zoals steigers, schuurmachines en dergelijke."

Voortgang project vertraagd
Terwijl Ronald Wopereis enerzijds enorm veel waardering heeft voor de medewerking van de gemeente Oost Gelre tot op heden, is hij anderzijds teleurgesteld omdat procedures tijdrovend zijn. Doelende op bijvoorbeeld het mogen bouwen van een grote tent om daarin alle vrijwilligerswerk te kunnen uitvoeren. Daarvoor moest Wopereis een bouwvergunning aanvragen. "Dit is allemaal erg tijdrovend en daarnaast zijn er ook nog de nodige kosten mee gemoeid. Hopelijk komen we er samen met de gemeente snel en op een goede manier uit."

Samen met partner Angela Roerdink hoopt Ronald Wopereis daarnaast dat de sponsoring van Reukers Schilders navolging krijgt van andere Groenlose bedrijven.