Senna Tragter met zijn midwinerhoorn aan de mond met daarachter v.l.n.r. Bart Arends, Foto: Jan Hendriksen.
Senna Tragter met zijn midwinerhoorn aan de mond met daarachter v.l.n.r. Bart Arends, Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Spieker en Arends richten nieuwe midwinterhoorngroep op

'De Advents- bloazers te Groenlo'

RUURLO/GROENLO – Gepassioneerd vertelt hij zijn verhaal over het maken van en het blazen op midwinterhoorns. Immers de periode dat er weer op een midwinterhoorn geblazen mag worden komt er aan. Vanaf zondag 3 december, eerste advent, tot en met Driekoningen (6 januari) mag er naar eeuwenoude traditie namelijk geblazen worden. Tijdens een informatiemiddag van de Onafhankelijke Senioren Vereniging Berkelland presenteerden Ruurloërs Bart Arends (69) en Anton Edelijn (65) in het Ruurlose Kulturhus de zelfgemaakte midwinterhoorns en bliezen zij 'binnenkamers' even op de hoorns. Maar Bart Arends had aan het slot van de middag een 'nieuwtje' te vertellen. Samen met Jos Spieker uit Groenlo heeft hij de Midwinterhoorngroep 'De Adventsbloazers te Groenlo' opgericht. Uitvalsbasis voor de groep is Buitengewoon Beltrum in Beltrum.

Door Jan Hendriksen

Ruurloër Bart Arends heeft zijn hart verpand aan het eeuwenoude Oost-Nederlandse 'muziekinstrument'. De passie die Arends voor de hoorn heeft is ongekend. Al vele jaren draagt hij de 'folklore' uit waar het maar kan en naar wie het maar horen wil. Zeker in aanloop en in de adventstijd. Zo verzorgde Arends al eens een cursus midwinterhoorns maken in Groenlo. Tot begin dit jaar was hij actief lid van de Reurlse Midwinterhoarn Blaozers. "Groenlo was in de Achterhoek nog een 'witte vlek' wat midwinterhoornblazen betreft. Er zijn groepen in Lievelde, Ruurlo, Beltrum en Kotten actief. Maar Groenlo kende nog geen midwinterhoorngroep. Vandaar de keuze." De Midwinterhoorngroep 'De Adventsbloazers te Groenlo' telt inmiddels zes leden, Naast Arends zijn ook zijn plaatsgenoten Anton Edelijn, Berthien Bource en vader en zoon Rinus en Senna (11) Tragter actief voor de Groenlose groep. "En met Senna hebben we een van de jongste midwinterhoornblazers uit de regio in ons midden", aldus Arends. Senna Tragter raakte vorig jaar helemaal in de ban van de hoorn. Zo verzorgde hij op de Kerst Zwartschool in zijn groep een Powerpoint presentatie over de geschiedenis van deze typerende Oost- Nederlandse traditie. En ook hoe midwinterhoorns gebouwd worden.

Modern
"We willen in onze groep ook zeker de jeugd interesseren voor deze traditie, de geschiedenis en het maken van midwinterhoorns zoveel mogelijk op diverse plaatsen uitdragen. Dat doen we niet zoals zovele andere midwinterhoornblazers in een blauwe kiel maar in een moderne outfit. We willen het blazen zo een vernieuwde impuls geven", zo verklaart Arends.
Het eerste 'openbare' optreden van de kersverse nieuwe groep vindt zondag 3 december tussen 12.00 en 14.00 uur tijdens het zogenaamde 'anbloazen' bij Stadscafé & Boothuis Welgelegen in Groenlo plaats. Bij goed weer gaan de midwinterhoornblazers over de gracht varen om hun 'sonore' geluid van de hoorns te laten horen. In de adventstijd werkt de groep aan diverse activiteiten mee.

Lichtjesroute
Op zondag 10 december is men van de partij tijdens de Midwinterhoornwandeling in Beltrum, op zaterdag 16 december blaast men bij GroenRijk in Groenlo, donderdag 21 december tijdens het Kerstdiner van de Kerst Zwartschool in Ruurlo en op vrijdagavond 22 december tijdens de Midwinterhoornwandeling met lichtjesroute in Groenlo. Zaterdag 6 januari wordt er door de groep 'afgeblazen' bij Buitengewoon Beltrum.