Jos Oostendorp proost op het succes met het winnende biertje.
Jos Oostendorp proost op het succes met het winnende biertje. Foto: Henri Walterbos

Brons voor Oostendorp op Brussels Beer Challenge

'Kan ik zeker weer aan het plakken'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Nog voordat het eerste flesje bier in de proefbrouwerij van Brouwersnös gevuld wordt, kan Jos Oostendorp een prijs op zijn palmares bijschrijven als brouwer van Yellow Moon Premium Dark. Het speciaalbier won maandagmorgen brons op de prestigieuze Brussels Beer Challenge in Namen (België). Premium Dark is één van de twee speciaalbiertjes onder de merknaam 'Yellow Moon.' 'Exclusive Blond' werd eerder dit jaar op de World Beer Awards (WBA) in Londen al bekroond met de titel 'Beste bier van Nederland,' in de categorie 'Herb & Spice', oftewel kruiden en specerijen. Op 19 mei 2016 kreeg dit bier tijdens de Week van het Nederlandse Bier in Den Haag ook al de zilveren medaille uitgereikt in de categorie Innovatieve Speciaalbieren. Het sierlijke TEKU glas, speciaal voor Yellow Moon ontworpen, werd in 2015 uitgeroepen tot beste speciaalbierglas ter wereld.

Bronzen keurmerk
Beide craftbieren ontwikkelde Oostendorp samen met buurman en vriend Bert Muller en worden enkele keren per jaar gebrouwen in de brouwerij van Heupink & Co in Ootmarsum. Met ingang van heden mag het 'Premium Dark' het bronzen keurmerk voor altijd op haar etiket plaatsen. Oostendorp is er blij mee, zijn vrouw Carmen lijkt in eerste instantie minder enthousiast. "Toen 'Exclusive Blond' de prijs won hadden we net nieuwe etiketten laten drukken. Heeft mijn vrouw al die etiketten over-gestickerd met die medaille. Vanmorgen reageerde ze op Facebook al met 'kan ik zeker weer aan het plakken'!", lacht Oostendorp.

Gids voor consumenten
De 'papieren medaille' kunnen de brouwers gebruiken als kwaliteitslabel én marketinginstrument. Brussels Beer Challenge geldt als een gids voor consumenten die op zoek zijn naar kwalitatieve en smaakvolle bieren en wordt door kenners gezien als één van de meest prestigieuze biercompetities ter wereld. De bierwedstrijd voor professionals wordt als een unieke gelegenheid voor alle bierproducenten gezien om zich te meten met de allerbeste internationale en Belgische brouwers. Drie dagen lang proefde een panel van 85 internationaal gereputeerde bierkenners bijna 1600 bieren, in twintig categorieën, uit veertig verschillende landen.

Minder zoethout
Oostendorp was blij verrast met de mail die hij maandagmorgen in zijn kantoor in Brouwersnös opende. "Het werd via mail aan mij bekend gemaakt om half elf. Een half uur later kreeg ik van Alain Schepers van Bierista uit Ruurlo, die in Brussel aanwezig was, via app te horen dat ik de bronzen medaille gewonnen had en omgeroepen werd om naar voren te komen om de prijs op te halen. Ik zei dat ik er geen tijd voor had om er zelf aanwezig te zijn, dat ik het al wist en al op Facebook had staan. Nog voor de officiële bekendmaking dus," lacht Oostendorp. In de categorie 'Flavoured Beer Herb & Spices (meer dan 6% alcohol)' ging het goud naar Lohn Bier Carvoeira van Lohn Bier uit Brazilië en het zilver naar Piccolo van De Circus Brouwerij uit België. Het juryrapport hebben de brouwers nog niet in handen, maar al wel een vermoeden waarom 'het Dark' voor de eerste keer in de prijzen viel. Oostendorp hierover: "Door het gebruik van zoethout en rode rawit-pepers is dit een heel lekker, zachtzoet, maar toch ook stevig fris en bierig craftbier met een volle smaak. Echt een biertje voor de herfst en winter. We hebben er in het laatste brouwsel echter minder zoethout in gedaan zodat het wat minder houterig smaakt." Het bier is in Groenlo bij zowel Jan's als bij Antonius verkrijgbaar als ook in diverse horecazaken.

Jos Oostendorp proost op het succes met het winnende biertje.