Indrukwekkend moment als Marloes twee roze ballonnetjes brengt als echtgenoot Prins Henk-Jan zegt 'bijzonder trotse va' te zijn van ziene deerntjes Roos en Noor. Foto: Henri Walterbos
Indrukwekkend moment als Marloes twee roze ballonnetjes brengt als echtgenoot Prins Henk-Jan zegt 'bijzonder trotse va' te zijn van ziene deerntjes Roos en Noor. Foto: Henri Walterbos Foto:

Prins Henk-Jan en Adjudant Maurice jaar lang opperzotten van Grolle

Vervolg voorpagina

En zoals al in vele Grolse carnavalsliederen al bezongen; 'Iedere Grolse jongen droomt ervan om Prins of Adjudant van Grolle te worden.' De keuze is reuze, zo was ook weer te zien op de keuzelijsten die her en der in Grolse horecazaken hingen en op www.knunnekes.nl.
Onder het mom 'een goed begin is het halve werk' barstte City-Lido zowat uit zijn voegen toen Henk-Jan ten Brincke en Adjudant Maurice Gelinck tevoorschijn kwamen als Prins Henk-Jan en Adjudant Maurice en hiermee het op de 'elfde van de elfde' afgetrapte seizoen Grolle aan gaan voeren als een gedroomd prinsenpaar. Twee rasechte Grollenaren met bovendien een zeer hoge gunfactor. De spanning was weer als vanouds te snijden, wat een ontknoping!

Gezworen kameraden
Henk-Jan en Maurice zijn gezworen kameraden, door dik en dun. Carnavalsvereniging De Knunnekes is een open boek voor beide heren. Exact elf jaar geleden traden deze twee heerlijke, onvervalste Grolse muiters toe tot het keurkorps van de Groene Garde van CV De Knunnekes, alwaar ze vele verdiensten voor hebben. Als leden van de technische commissie speelden zij een belangrijke rol in het bedenken en uitvoeren van vele onthullingen, zoals ook deze vrijdagavond. "Wi'j bunt 't eerste prinsenpaar dee hun eigen onthulling in mekare hebt e'baterd," aldus beiden later in hun proclamatie. De onthulling stond in zijn geheel in het teken van 5 x 11 of in totaal 55 jaar Grols carnaval, met een terugblik het 11-, 22-, 33- en 44-jarig bestaan, in respectievelijk 1974, 1985, 1996 en 2007. Als climax kwamen de kersverse jubileumhoogheden te voorschijn.

Uithangbord van Grolsch
Prins Henk-Jan I (41), geboren Grollenaar, is getrouwd met Marloes Meulenbeek en is, zoals hij het zelf via de proclamatie laat horen, 'een meer dan trotse va van ziene deerntjes Roos en Noor.' Een moment waarop door velen een brok werd weggeslikt. Een emotioneel moment. Beide meisjes maakten in de vorm van twee roze ballonnen hun opwachting 'in de tonne,' een even aangrijpend als fantastisch gebaar. De Prins en zijn vrouw zijn woonachtig in de Notenboomstraat in hartje Groenlo. Adjudant Maurice (41) is, naar eigen zeggen, geboren in het ziekenhuis van Grolle, maar opgegroeid in 'Zwolle bi-j Grolle'. Hij is getrouwd met Janine Tops, afgelopen week nog zeer verdienstelijk deelneemster aan het Tröntjesfestival met 'As echte Grolse deern bun ik geboren'. Samen met hun kinderen Eva en Lukas wonen zij aan de Barakkenplaats. Naast het feit dat beiden hartsvrienden zijn en op een steenworp afstand van elkaar wonen, zijn beiden werkzaam bij de Grolsche Bierbrouwerij. Daar waar Henk-Jan bij de bierbrouwerij in Boekelo een functie heeft binnen de proefbrouwerij, is Maurice werkzaam op de afdeling engineering. Het motto van beide heren sluit hier naadloos op aan: 'Neet tegenan te brouwen!'
Stadsprins Henk-Jan ten Brincke en zijn stadsadjudant beschouwen het als een bijzondere eer dat zij zijn uitverkoren voor deze in Grolle zeer begeerde functies. "Wanneer je hiervoor gevraagd wordt, is het net of je tegelijkertijd monddood wordt gemaakt. Je kunt in eerste instantie geen woord uitbrengen. Vervolgens kom je niet verder dan slechts enkele woorden: Dit kan niet waar zijn! Het is echt een overval, maar wel een overval die zorgt voor een immens gespannen, maar ook trots en blij gevoel", aldus Henk-Jan. Aangevuld door Maurice met de woorden: "Dit is helemaal te gek. Zeker omdat wij als vrienden dit samen mogen doen. Groenlo in het algemeen en alle carnavalisten in het bijzonder kunnen er verzekerd van zijn dat wij er alles aan gaan doen om er een onvergetelijk jubileumjaar van te maken."

Lichtenvoordse kei
Alvorens de nieuwe hoogwaardigheidsbekleders de bühne betraden, werd op passende wijze afscheid genomen van Prins Harrie I (Hoitink) en Adjudant René (Schuurmans). Beiden werden door Fluit en Duit, Oud-Prins Remco (Brockötter) en Oud-Adjudant Jeroen (Doest) opgenomen in de Prinsen- en Eregarde van De Knunnekes. Niet zomaar echter. Niet nadat beiden beloofde de kunstkei terug te bezorgen in Lichtenvoorde, die Fluit en Duit onlangs ontvreemdden uit de stadsgracht. De kei stond ineens pontificaal op de City-bühne. Het gelach was groot. De 'Grote Oren-Trofee' gaat naar Joris Huurneman.

Agenda
Tot de jaarwisseling staan nog de volgende activiteiten op het programma: kaartverkoop pronkzittingen (24 november en 1 december), festijn voor de optochtdeelnemers (26 november) en jubileumavond voor leden en vrijwilligers (15 december), alvorens er in 2018 een start wordt gemaakt met de hoofditems van de huidige carnavalscampagne.

Proclamatie
Beste Knunnekes,
Wi'j,
Prins Henk-Jan
Getrouwd met ziene Marloes en meer dan trotse va van ziene deerntjes Roos en Noor.Van Poortwachter van het mooiste stroatjen van Grolle, de Notenboomstroate, tot residentieholder van Stichting de Kouwe Pijp.Hef as bierambassadeur bi'j Grolsch van zien hobby zien wark e maakt, van bottelarije tot in de proefbrouwerije.A-technisch, moar als varve-klatjer en ballonnenbloazer een gewaardeerd sfeermaker bi'j de TC der Knunnekes.
en
Adjudant Maurice
Getrouwd met Janine, 'n echte Grolse, en trotse vader van Eva en LukasZönne van d'n Zwolse paparazzi, den van HeuzelmanOp e greuit in Zwolle Centrum en groot geworden in de Grolse binnenstad.Van wielrenner noar Paries hen, en weerumme; tot triatleet in wording.Professioneel preuver van 't Grolsche gerstenat; hef van zien wark, zien hobby e'maakt.Van veurzitter van 't technisch vernuft van de Knunnekes tot Sjikkeretaris van Biergenietschap Groll
Verordonneert en maakt bekend dat:
Ten eersten:
55 joar Grols carnaval, wi'j als jubileum- hoogheden;
Zo zeej moar: Vakmanschap is Meesterschap!
Ten tweeden:
Dat wi'j hopt dat het Grolse carnaval dit joar één groten skoemparty wort.
Ten darden:
Dat Grolle dit joar wordt geregeerd vanoet Buurtvereniging de Walnoot, wi'j zult ons stadjen loaten kraken op zien grondvesten.
Ten veerden:
Dat den ni'jen Stadsschouwburg in de binnenstad geet dreejen als ne Matte-tierelierelierelier…
Ten viefden:
Wi'j bunt 't eerste prinsenpaar dee hun eigen onthulling in mekare hebt e'baterd.
Ten zesden:
Noar Paries fietsen was machtig mooi, terugge noar Grolle nog mooier!
Moar dít…. is pas een alderbástende challenge.
Ten zeuvenden:
't gif neet waj lus, echt bier of dat van 't Brouwersnös.
Ten achtsten:
Wat ne mauweri'je, een basisskoole heurt in de binnenstad; dát zorgt veur leaven in de brouweri'je.
Ten negenden:
Veur al die automobilisten, dee zo hard jaagt binnen de grachte: dat kan en mot een heel stuk zachter.
't Is geen stadje schéur plezier moar véur plezier.
Ten tienden:
Op de hoedel noar de pees blif vlotter dan oaver de N18 met de sjees.
Ten elfden:
't Grolse carnaval wordt ieder joar groter en dorstiger. Doarumme is ons motto:
Neet tegenan te brouwen!

Alles opgemaakt in de Grolsche Veste:
Vrijdag 17 november 2017
Knunnekes Alaaf!!