De parkeerruimte nabij Albert Heijn, waar nogal eens auto’s met elkaar in botsing geraken. Foto: Theo Huijskes
De parkeerruimte nabij Albert Heijn, waar nogal eens auto’s met elkaar in botsing geraken. Foto: Theo Huijskes Foto:

CDA buigt zich over parkeerproblematiek

Ook Belangen- vereniging Groenlo deelt zorgen

Door Theo Huijskes

GROENLO - Parkeren in het centrum van Groenlo levert problemen op. Er is vaak onvoldoende parkeerruimte, maar mensen lopen ook regelmatig blikschade op bij het parkeren op de beschikbare parkeerplekken.

Dit kwam naar voren tijdens de raadsvergadering, waarin namens het CDA Yvonne Winkel-Moormann aandacht vroeg voor de problematiek.
Ook het bestuur van Belangenvereniging Groenlo krijgt van haar achterban klachten over te weinig parkeerruimte in het centrum van Groenlo.

CDA-raadslid Yvonne Winkel zegt dat ze er regelmatig op gewezen wordt dat verbeteringen van de inrichting van parkeerplaatsen in Groenlo noodzakelijk zijn.

"Met name bij het parkeren bij de beide supermarkten Albert Heijn en Emté stapelen de problemen zich op. Wij zijn, naar aanleiding van deze geluiden, zelf ter plekke poolshoogte gaan nemen en hebben ontdekt dat er het nodige schort aan de inrichting. De parkeerplaatsen zijn allemaal dicht naast elkaar en ook nog eens recht naast elkaar gesitueerd.
Dit heeft tot gevolg dat er met het in- en uitrijden snel blikschade aan auto's wordt veroorzaakt.
Met een inrichting waarbij automobilisten schuin in kunnen parkeren zullen al veel problemen voorkomen kunnen worden. Op de Wheme, nabij SCC De Mattelier, is men bezig met het opnieuw aanleggen van parkeerplaatsen. In hoeverre kan daar met deze opmerkingen rekening worden gehouden?"

Verandering ingrijpend en een hoge kostenpost'

In een reactie zegt wethouder René Hoijtink weinig of geen klachten te hebben gehoord. "Daarnaast moet niet vergeten worden dat een dergelijke verandering nogal ingrijpend is en gepaard gaat met een hoge kostenpost. Hiervoor is geen geld geserveerd. Bovendien heb je voor het schuin inparkeren veel meer ruimte nodig, hetgeen ten koste gaat van de parkeercapaciteit. Om het nog maar niet te hebben over de ingrijpende maatregel dat daarvoor de invoering van éénrichtingverkeer noodzakelijk is."

Belangenvereniging Groenlo
Desgevraagd deelt Ben Verheij, voorzitter van Belangenvereniging Groenlo, mee dat het bestuur van de Grolse belangenorganisatie het parkeerprobleem in en dicht bij het centrum van Groenlo ook gaat aankaarten bij burgemeester en wethouders. "Medio januari is ons eerstvolgende overleg met het college gepland en daarbij gaan wij informeren of, en zo ja in hoeverre er mogelijkheden zijn om meer parkeerruimte te creëren." De belangenvereniging krijgt via haar leden en donateurs te horen dat er met name tijdens de piekuren moeilijk geparkeerd kan worden.

Verheij: "Daarnaast vragen wij ons af of de parkeervoorziening die ingericht wordt op de Wheme voldoende capaciteit heeft. Er komen relatief weinig, in onze ogen te weinig parkeerplaatsen bij. Naar onze mening al niet voldoende bij drukbezochte bijeenkomsten in SCC De Mattelier, laat staan in combinatie met parkeerders die elders in het centrum van Groenlo moeten zijn. In dit geval zijn wij van mening dat niet alleen de belangen van de Grollenaren moeten worden gediend, maar dat zover mogelijk ook de vele toeristen die Groenlo bezoeken een stukje service en gastvrijheid moet worden geboden."