Het bekende Grolse kanon zal niet meer van zich laten horen. Foto: Kyra Broshuis
Het bekende Grolse kanon zal niet meer van zich laten horen. Foto: Kyra Broshuis Foto:

Grols kanon het zwijgen opgelegd

GROENLO- De trots en hét symbool van Groenlo; het kanon boven op de Kanonsbult. Vanaf nu zal dit historische kanon niet meer gebruikt worden. Het gevaarte, in 1627 door prins Frederik Hendrik geschonken aan de stad, werd tot nu jaarlijks gebruikt op Nieuwjaarsdag en bij verschillende officiële gelegenheden. Het kanon stond lang op een eenvoudige affuit maar werd in 1947 op een groot onderstel met wielen geplaatst. Een jaar later werd het kanon op het historisch verantwoorde onderstel gezet. Het kanon, een demi-cannon perrier, is het oudste Engelse kanon van dit soort.

Door Kyra Broshuis

Schroot en roest
Het afschieten van het kanon werd altijd gedaan door de Compagnie Grolle. Deze organisatie heeft, samen met de Stichting Vrienden van de Grolse Kanonnen, nu besloten niet meer met dit kanon te schieten. "Het kanon is ruim 450 jaar oud en tijdens de Slag om Grolle in 2010 heeft het kanon meegedaan in de strijd. Telkens als er een schot mee werd gelost, voelden de soldaten, die ver vóór het kanon stonden, stukjes schroot meekomen. Nog tijdens die editie van de Slag zijn we gestopt met het afschieten", vertelt Edwin Grothe van de stichting. De afgelopen jaren werd het kanon nog wel ingezet bij het schieten op Nieuwjaarsdag en met carnavalszondag. Afgelopen carnaval werd nog maar één schot gelost omdat er toen brandende resten van de kruitlading onder de roest bleven zitten. "Het was toen te gevaarlijk om nog een nieuwe lading kruit in te brengen voor het volgende schot".

Veiligheid voor alles
Voor Grothe en Colin Meulenbeek, voorzitter van de Compagnie Grolle, is het duidelijk. "Het is ontzettend jammer maar veiligheid gaat voor alles. We kunnen en willen geen risico lopen." Hoe nu verder? Is reparatie nog een optie? "Op de korte termijn zeker niet. Als we dat willen, moeten we eerst zorgvuldig bekijken of het überhaupt kan en wat dat gaat kosten".

Visueel
Erik Mentink, medeorganisator van het Kanonschieten, snapt het besluit. "Natuurlijk, de veiligheid staat voorop. We gaan nu bekijken hoe we het traditionele kanonschieten toch visueel kunnen maken voor de toeristen. Dat zou kunnen met foto's en films". Voorlopig dus geen kanonschoten meer in Groenlo. Voor veel mensen een gemis maar voor anderen misschien wel een uitkomst.