Op 25 januari van dit jaar werd onder grote publieke belangstelling de komst begroet van locomotief en wagon. Foto: Theo Huijskes
Op 25 januari van dit jaar werd onder grote publieke belangstelling de komst begroet van locomotief en wagon. Foto: Theo Huijskes Foto:

GOLS-station in tv-programma

Uitzending op maandag 4 december NPO 2

Door Theo Huijskes

GROENLO - Op 25 januari van dit jaar beleefden Ronald Wopereis en partner Angela Roerdink, de bewoners van het totaal gerestaureerde Groenlose stationsgebouw, de dag van hun leven. Als de belangrijkste initiatiefnemers van het plan om het voormalige GOLS-station anno 1920 te doen terugkeren in het vestingstadje Grolle, mochten zij op die dag een oude, in 1934 gebouwde locomotief en een uit de eindjaren vijftig daterende wagon verwelkomen.

De plaatsing van beide unieke exemplaren op de rails langs het oude stationsgebouw trok veel publieke belangstelling, alsmede de nodige media-aandacht en dat niet alleen plaatselijk en regionaal, maar ook landelijk. Inmiddels tien maanden later is er nog steeds veel aandacht voor dit succes in het Programma Stad Groenlo van de gemeente Oost Gelre.

Zo meldde KRO/NCRV zich in Groenlo voor het maken van opnames voor het televisieprogramma Binnenstebuiten. Een programma dat aandacht besteedt aan bijzondere huizen en de daarbij horende verhalen. In de Groenlose situatie betreft het de geschiedenis van het GOLS-station (Geldersch-Overijselsche Lokaal Spoorwegmaatschappij) en de status van het gebouw anno 2017. Daarbij zal vanzelfsprekend ook de nodige aandacht worden besteed aan de plannen met betrekking tot de locomotief en de wagon, waarvoor een stichting in het leven is geroepen.

Ronald Wopereis is erg enthousiast over het feit dat 'hun' totaalproject voor het programma is uitgekozen. "De filmploeg, bestaande uit een regisseur, een cameraman en een geluidsman, is een dag bezig geweest om het item op film te zetten. Al eerder was er een draaiboek gemaakt. Hierin zijn alle vertrekken en bijzondere elementen opgenomen, die in ieder geval gefilmd dienden te worden." Het dertig minuten durende programma bestaat uit drie delen: huis en interieur, tuin en natuur en eten. Het deel huis en interieur gaat dus over bijzondere huizen en de bijbehorende verhalen. De bijzondere elementen van het Station Groenlo worden per vertrek door de bewoners Ronald Wopereis en Angela Roerdink toegelicht. En daarnaast wordt buiten uiteraard de nodige aandacht besteed aan de locomotief en de wagon. De tv-uitzending op NPO 2 is aanstaande maandag om 18.50 uur.


Plastic granulaat in Groenlose Slinge

GROENLO - Grollenaar Paul Wallerbos doet afgelopen week tijdens zijn dagelijkse wandeltocht een vreemde ontdekking. Bij de uitlaat van de gracht in de Slinge, bij de Grolse Weiden, ziet hij een grote hoeveelheid korreltjes op het water drijven. Het blijken plastic granulaatkorrels te zijn. "Tientallen kilo's stromen zo de Slinge in. De korrels zijn over honderden meters zichtbaar", zo vertelt Wallerbos.

Door Kyra Broshuis

Morssinkhof Plastics
De oplettende Grollenaar denkt dat de korrels afkomstig zijn uit de naastgelegen opslagruimte van Morssinkhof Plastics. Dit Lichtenvoordse bedrijf heeft namelijk sinds enige tijd een magazijn in een deel van het pand van Oldenhuis. Wallerbos nam daarom direct contact op met de gemeente Oost Gelre én met Morssinhof. "Binnen een uur werd ik door iemand van Morssinkhof teruggebeld. Ik heb op verzoek mijn foto's van de korrels in het water gestuurd. Ze schrokken ontzettend van wat ze zagen en zeiden direct tot actie over te gaan. Het was deels overmacht: er was recentelijk meerdere malen ingebroken bij Morssinkhof en bij deze laatste actie van vandalisme zijn big bags met granulaatkorrels doorgesneden. Met als gevolg dat de plastic korrels via het riool in de Slinge terecht kwamen."

ODA
Ook kreeg Wallerbos een telefoontje van de ODA (Omgevings Dienst Achterhoek). De ODA voert omgevingstaken uit voor onder andere de gemeente Oost Gelre en zorgt onder meer voor toezicht en handhaving op het terrein van milieu en veiligheid. "Mij werd verteld dat ze contact hadden gehad met Morssinkhof en dat het granulaat opgeruimd zou worden. Morssinkhof had bij een afvoerput naar de Slinge een filter geplaatst waar de korrels werden opgevangen. In de tussentijd werd het riool door Remondis schoongemaakt. Ze gaven aan met man en macht te werken aan een oplossing. Super".

Gevaar voor dieren
Erik Mentink van de Groenlose Hengelsport Vereniging is op de hoogte van het probleem. "Geweldig dat Wallerbos direct actie heeft ondernomen. Voor de visstand verwacht ik geen groot probleem. Het spul drijft en zal dan niet snel opgegeten worden. De korrels liggen nu nog langs de oevers en dat kan helaas wel gevaar opleveren voor andere dieren". Morssinkhof heeft toegezegd dat ook de oevers worden schoongemaakt.