Veel belangstelling voor bezoek aan de moskee

Vervolg voorpagina

GROENLO - Dertig belangstellenden zijn donderdagavond aanwezig in de Groenlose moskee aan de Wheme, om kennis te maken met de moslimgemeenschap.

VerGrolst
Boukhiyar Taouil, bekend Grollenaar én moslim, vertelt de aanwezig dat hij al 38 jaar woonachtig is in Groenlo. "Ik ben echt verGrolst", zegt hij met een Achterhoeks accent.

"Eerst zat de moskee aan de Gasthuisstraat en in 2000 konden we in dit pand terecht. We hebben het helemaal met onze eigen gemeenschap omgebouwd tot wat het nu is. We gebruiken deze moskee onder andere voor het bidden (vijf keer per dag), voor feesten als het Suikerfeest en uiteraard voor de Ramadan. Ook wordt het gebouw ingezet bij activiteiten in de buurt, zoals de sponsorloop en de kermis." Boukhiyar en zijn twee broertjes Abdeloahid en Redouane Taouil (eigenaren van het succesvolle internetbedrijf Marotura) beantwoorden de verschillende vragen van de aanwezigen en vertellen over de gebruiken in de Islam, 'jullie mogen alles vragen'.

De meest barmhartige
Het drietal vertelt dat moskee Arabisch is voor 'huis van God' en dat inmiddels de vierde generatie Groenlose moslims hier bij elkaar komt. "Maar niet alleen moslims uit Groenlo. We hebben ook leden uit Eibergen, Lichtenvoorde, Borculo en Zieuwent. Dit is de enige Marokkaanse moskee in het gebied. Elke vrijdag komt er een imam hier om een stukje uit de Koran te lezen en daar vervolgens over te praten. We praten ook over de actualiteiten zoals aanslagen die uit naam van de Islam worden gepleegd. Wij verwerpen dat soort terroristische daden. Wij vinden die aanslagen verschrikkelijk en schandalig. Dat is absoluut niet hoe de Islam is. Niet voor niets begint elk vers in de Koran met: Allah, de meest barmhartige." Voor de aanwezigen is het opvallend dat er veel overeenkomsten zijn met het katholicisme en de islam. "Wij geloven ook in Jezus. Er zijn veel overeenkomsten maar er lijkt, vooral in de media, alleen maar belangstelling te zijn voor de verschillen."

Moeilijke taal
De gebroeders Taouil vertellen over de Koran die altijd in het Arabisch gelezen wordt. "Het is heel lastig omdat bijvoorbeeld Marokkaanse kinderen deze taal niet meer leren. Het is een hele moeilijke taal met ontzettend veel naamvallen en uitgangen. We zouden hier graag iemand hebben die uit het Arabisch naar het Nederlands kan vertalen". De oudste broer leest vervolgens een klein stukje voor uit de Koran

Op de vraag of de mensen van de moskee wat merken van de toenemende verwijdering tussen moslims en niet-moslims wordt instemmend geantwoord. "Jazeker, dat is de normvervaging die sinds 2001 (de aanslag op de Twintowers in Amerika) gaande is. Als mensen voor die tijd iets tegen ons zeiden over bijvoorbeeld de hoofddoeken van onze vrouwen, dan schrokken we daarvan.
Het lijkt of die opmerkingen nu volkomen geaccepteerd zijn in de samenleving. Hier in Groenlo kennen ze ons en horen we geen negatieve opmerkingen maar als we bij onbekende mensen komen, merk je het wel. Het is zo jammer dat ze alle Moslims over één kam scheren.
Natuurlijk zijn er slechte moslims, maar ook onder de christenen zijn er slechte mensen. We kiezen ervoor om ons te omringen met positieve energie en zijn heel open over wat we hier doen en bespreken. Iedereen is hier van harte welkom!"


Fusie afdelingen Rode Kruis in de regio

OOST ACHTERHOEK - De Rode Kruis-afdelingen Aalten-Dinxperlo, Oude IJsselstreek en Winterswijk/Oost Gelre, gaan per 1 januari samen verder als Achterhoek Oost. De nieuwe Rode Kruis afdeling Achterhoek Oost is zeer aanwezig in de Achterhoek, met, burgerhulp, EHBO opleidingen, evenementenhulp, noodhulp, tracing, telefooncirkel, en andere activiteiten waarmee het Rode Kruis mensen wil helpen met het voorkomen van een noodsituatie.

Uit de drie afdelingen is een nieuw enthousiast bestuur gevormd, dat direct gestart is met haar taken.
De fusie biedt voordelen op bestuurlijk en financieel gebied en ook het bundelen van krachten en gebruik maken van elkaars expertise spelen een rol. Op het gebied van evenementenhulp en noodhulp werken de afdelingen al lange tijd nauw samen.

De nieuwe afdeling maakt deel uit van de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland en werkt daarin samen met de ketenpartners GGD (GHOR), brandweer en politie. Er is een nieuw bestuur aangetreden dat het samenwerkingsverband zal leiden en samen met de vrijwilligers vorm zal geven aan plannen. Het Rode Kruis is de belangrijkste noodhulporganisatie in Nederland. Deze noodhulp wordt verleend bij kleine en grote evenementen en bij ernstige incidenten of rampomstandigheden.

Afdeling Achterhoek Oost is op zoek naar enthousiaste evenementenhulpverleners die zich willen inzetten tijdens de vele activiteiten en evenementen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het Rode Kruis, afdeling Achterhoek Oost.

De afdeling biedt een uitdagende vrijwilligersfunctie waarin de vrijwilliger veel vrijheid krijgt om de taak binnen de afdeling vorm te geven. Men werkt in een enthousiast team van collega-vrijwilligers. Het Rode Kruis vergoedt gemaakte onkosten en zorgt dat men tijdens uitvoering van de werkzaamheden verzekerd is. Ook verzorgt het Rode Kruis cursussen en/of trainingen.


jzoutman@rodekruis.nl, tel. 0543-523939 of 06-16710120