De vloer van sporthal Den Elshof is dringend aan vervanging toe. Foto: Theo Huijskes
De vloer van sporthal Den Elshof is dringend aan vervanging toe. Foto: Theo Huijskes Foto:

75.000 euro voor nieuwe vloer Den Elshof

GROENLO - Wanneer het aan burgemeester en wethouders ligt, wordt de vloer van de sporthal Den Elshof in Groenlo in de zomer van 2018 vervangen. Het college heeft tijdens haar laatste vergadering van 2018 besloten om de vloer vroegtijdig te vervangen en de gemeenteraad van Oost Gelre te verzoeken daarvoor het benodigde krediet beschikbaar te stellen. Behandeling hiervan is aan de orde in de commissievergadering van 23 januari 2018 en vervolgens ter besluitvorming in de raadsvergadering van 6 februari 2018.

Door Theo Huijskes

Naar verwachting zal dit voorstel worden aangenomen. Dit omdat er in september van dit jaar reeds een motie is aangenomen met elf stemmen voor en acht stemmen tegen (CDA en Nieuwe Liberalen OG). De motie, ingediend door de VVD, werd door fractievoorzitter Bart Porskamp onderbouwd met het gegeven dat diverse zaalsportverenigingen klagen over de slechte kwaliteit van de vloer, die de belangrijkste veroorzaker is van tal van blessures. "Waarom de vloer dan nu al niet te vervangen wanneer overeengekomen is dat deze sporthal toch nog tien jaar dienst moet doen?", was destijds de argumentatie van Porskamp.

Naar aanleiding van het collegebesluit merkt wethouder sportzaken Jos Hoenderboom op dat al het nodige is gebeurd om de vloer nog enigszins te prepareren. "Dit is niet gelukt. Ook is daarbij gebleken dat het geen zin heeft om alleen de bovenlaag te vervangen. De gehele vloer moet plaats maken voor een nieuwe en daaraan hangt een prijskaartje van ruim 75.000 euro. Aangezien in de egalisatiereserve 'groot onderhoud gebouwen' op moment van vervanging ruim 45.000 euro is gereserveerd, resteert er een tekort van ruim 30.000 euro. Dit betreft een maximumbedrag, omdat de verwachting bestaat dat door een meervoudig onderhandse aanbesteding een lagere prijs bedongen kan gaan worden. Bij een positief besluit van de gemeenteraad zal dit tekort worden afgedekt door een extra onttrekking uit de bestemmingsreserve 'groot onderhoud gebouwen' en vindt de verantwoording daarvan plaats bij de eerste bestuursrapportage in 2018."

Over het moment waarop de vervanging moet plaatsvinden, houdt Hoenderboom nog een slag om de arm. "Het mag niet vreemd klinken dat uitvoering van de werkzaamheden bij voorkeur in de zomervakantie gaat plaatsvinden. Dit om zo mogelijk weinig overlast, en dat in het bijzonder voor de verenigingen, te voorkomen. Maar hierbij zijn wij wel afhankelijk van de planning van de sportvloerleveranciers." Op de vraag hoelang een dergelijke klus in beslag neemt, wordt verwacht dat het een en ander in één tot twee weken is geklaard.


Een voldaan gevoel

Vervolg van voorpagina

De familie Janssen beschouwt het daarnaast als een belangrijk winstpunt dat er samenwerking tot stand is gekomen met de Stichting Ontmoet en Ontwikkel Oost Achterhoek. Van deze stichting zijn Linda van der Berg en Monique Labrie erg enthousiast. "Ik loop de gehele dag al rond met een lach op mijn gezicht", reageert Linda. "Jong en oud is er, en ook 'oude' en 'nieuwe' medewerkenden. Geeft een heel voldaan gevoel. Wij moeten er voor zorgen dat er nog meer gasten uit Lichtenvoorde en de kleine kernen aanschuiven. In 2016 was de aankondiging 'Eat to meet', dit jaar 'Eat to meet Groenlo' en graag volgend jaar 'Eat to meet Oost Gelre." Ook Monique Labrie is blij dat zij een steentje mag bijdragen aan dit gebeuren. "Geweldig om te zien wat de mensen allemaal meebrengen, hoe ze vervolgens contacten leggen en met elkaar omgaan. Een betere vorm van verbinding is haast niet denkbaar."

Herkomst is niet belangrijk
Dat de herkomst van de aanwezige gasten er niet toe doet, blijkt wel als de microfoon rondgaat, en er alleen maar mooie, dankbare woorden worden gesproken, door nieuwkomers uit bijvoorbeeld Marokko of Eritrea, maar ook uit Limburg en uit Beltrum. Zoals een uit Limburg afkomstige vrouw, die veertien jaar geleden in Groenlo is komen wonen en daar inmiddels helemaal is ingeburgerd. Zij zegt tegen andere nieuwkomers: "Blijf tussen de bedrijven door wel je eigen taal hoog houden en ook spreken. Ik spreek ook de taal die bij Groenlo hoort, maar blijf zonder dat daar anderen last van hebben de Limburgse streektaal koesteren en hanteren, ook al is het alleen maar tegenover mijn huisdieren." Heel aandoenlijk was ook de jeugd die aan het woord kwam. Kinderen die noodgedwongen moeten verhuizen omdat hun ouders zijn gescheiden of kinderen waarvan de ouders zijn overleden. Allemaal woorden die zorgen voor dankbare gevoelens, bij alle aanwezigen, en zeker bij de organisatie, die nu al uitkijkt naar 'Eat to meet Oost Gelre' in 2018.