Een optreden van Jubilata Deo bij één van de woonleefgroepen in De Molenberg in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Een optreden van Jubilata Deo bij één van de woonleefgroepen in De Molenberg in Groenlo. Foto: Theo Huijskes Foto:

Jubilata Deo verrast bewoners van De Molenberg

Gregoriaanse en kerstzang voor afdeling Slatman

Door Theo Huijskes

GROENLO - De vier woonleefgroepen van de gesloten afdeling Slatman van verpleegtehuis De Molenberg in Groenlo viel afgelopen donderdag een verrassing ten deel. Het was de zanggroep Jubilata Deo uit Groenlo en omgeving, die de bewoners spontaan een verrassing bezorgde met een viertal optredens. Deze optredens werden in de woonkamers van iedere woonleefgroep afzonderlijk uitgevoerd. Een optreden met Gregoriaanse en kerstzang dat erg in de smaak viel bij de bewoners, alsmede het verzorgende personeel en de vele vrijwilligers. Met name oude en bekende, nog altijd goed in gehoor liggende kerstliederen als 'De herdertjes lagen bij nachte' en 'Ere zij God in den hoge' werden vol overgave door de bewoners meegezongen.

"Ondanks dat het best vermoeiend was, hebben wij het met erg veel plezier gedaan", vertelt woordvoerder Theo Abbink uit Beltrum namens het momenteel uit veertien leden bestaande koor Jubilata Deo. "Wij worden in veel plaatsen in de regio gevraagd om op te treden. Het gebeuren hier in Groenlo heeft al weer tot gevolg dat wij nu ook gevraagd zijn om onze zangkunsten ten toon te spreiden in het woonzorgcentrum De Hassinkhof in Beltrum."

Jubilata Deo is in 2003 opgericht door wijlen Jan ten Barge uit Groenlo en Theo ten Brink uit Borculo. De oprichting was het gevolg van de sluiting van de rooms-katholieke kerk Maria Moeder Gods in Groenlo. Het in die kerk actieve koor zou in de ogen van het overkoepelende kerkbestuur overgeheveld moeten worden naar de Groenlose rooms-katholieke Calixtuskerk. Omdat het hart van het koor zich daartegen verzette, werd Jubilata Deo opgericht.

"Wij hebben momenteel een aantal leden dat uitbreiding behoeft", zegt Theo Abbink. "Onze dirigent (Harry Weenink uit Lichtenvoorde, ThH) is 87 jaar. En wat te denken van bijvoorbeeld Jan Elshof en Theo Heutinck uit Beltrum, respectievelijk 88 en 86 jaar. Het koor heeft ook al 25 leden geteld. Niet dat een dergelijk aantal terug moet komen, maar uitbreiding c.q. verjonging zou mooi zijn."

Het koor repeteert wekelijks op de dinsdagavond in de kapel van De Molenberg. Aldaar en in omliggende plaatsen worden optredens verzorgd. Voorzitter is Theo ten Brink uit Borculo, Alfons Liesker uit Lichtenvoorde verzorgt het secretariaat. Bij laatstgenoemde kunnen belangstellenden voor het zingen in een klein koor zich aanmelden. Hij is telefonisch te benaderen onder nummer 0544-371109.