Een grote diversiteit aan producten is te zien en te koop. Foto: PR
Een grote diversiteit aan producten is te zien en te koop. Foto: PR Foto:

Paasmarkt met kunst en streekproducten

Markt op Eerste Paasdag bij Berenschots Watermolen

WINTERSWIJK – Met de lente voor de deur is men bij Berenschots Watermolen weer druk bezig met de verschillende activiteiten voor dit seizoen. Op Eerste Paasdag, zondag 1 april wordt er weer een 'Land- & Kunstmarkt' gehouden van 10.30 tot 17.00 uur.

Ze hebben er zin in, de organisatoren van de derde Land- en Kunstmarkt Winterswijk, die onder de naam Stichting Berenschots Mölle, op Paaszondag 1 april het molenplein bij Watermolen Berenschot tot een groot ambachtelijk creatief en kunstzinnig geheel maken. Met maar liefst veertig deelnemers, die in even zoveel kraampjes en stalletjes kunst in de meest uitgebreide betekenis – variërend van schilderijen tot beelden en keramiek; van pindakaas tot honing, van sieraden tot textiel en van grafiek tot fotografie – tonen en aan de man brengen. De Land- en Kunstmarkt is een ongedwongen markt, waar een divers, creatief en gevarieerd aanbod te vinden is. Een markt die staat voor gezelligheid, ambachtelijkheid, creativiteit en duurzaamheid.

Berenschots Watermolen is een watermolencomplex in Winterswijk, waar de laatste jaren diverse herstel- en restauratiewerkzaamheden hebben plaatsgevonden door de eigenaren, de Provincie, de Gemeente Winterswijk en het Waterschap Rijn en IJssel. Er is door het Waterschap Rijn en IJssel een vistrap aangelegd, van heel dichtbij te bekijken, en de vissen maken er volop gebruik van. In deze maand is de molenkolk weer ontzand en kan het beekwater beter wegstromen in de Bekendelle. De ijsvogel en de grote gele kwikstaart zijn al weer gesignaleerd.

Lokaal en landelijk
Eigenaar van Berenschots Watermolen Tineke Buunk is nauw betrokken bij de Land- & Kunstmarkt. Ze vertelt wat de gasten tijdens de eerste editie kunnen verwachten: "Op deze markt verwelkomen wij fantastische vakmensen, die echt een passie voor hun vak of ambacht hebben. Er zijn kunstenaars die bijzondere olieverfschilderijen maken. Ook een edelsmid die niet alleen prachtige gouden of zilveren sieraden kan maken maar ook met de emotie van mensen veel kan. Bijvoorbeeld de as van een dierbare verwerken in een sieraad. Er is een houtbewerker die van Achterhoeks afval- en snoeihout de fraaiste kunstwerken maakt. Weer een andere kunstenaar laat zien wat hij zoal kan doen met glas. Ook vanzelfsprekend ontbreken de lokale etenswaren niet. Zo zijn er lokale lekkernijen van de boer, maar ook thee uit de streek en honing die bij wijze van spreken om de hoek gemaakt wordt. Zo kunt u kennis maken met veel verschillende stijlen, materialen en technieken. Daar waar mogelijk krijgt u een kijkje in de manier waarop men zich bezighoudt met verschillende kunstvormen zoals beeldhouwen, schilderen, dichten en het maken van glasobjecten, keramiek en sieraden.Het is allemaal heel bijzonder. Er is echt voor eenieder wat wils."

Veel verschillende stijlen, materialen en technieken

Tineke Buunk maakt ook duidelijk dat niet zomaar iedere kunstenaar op een markt van Stichting Berenschots Mölle kan staan: "De kunst moet passen in onze omgeving. We zitten hier in een van de mooiste stukjes natuur. Middenin Nationaal Landschap Winterswijk, rondom een watermolen van 365 jaar oud. Dat is uniek en zie je echt nergens anders. Een Rijksmonument, zoals Berenschot's Watermolen, is bij uitstek dé plek waar kunst en ambacht samenkomen. Kunst is bijvoorbeeld ook de architectuur en bouwstijl van dit Rijksmonument. Ambacht is het handwerk dat nodig is om monumenten te verfraaien of in te richten, zoals decoratief vormgegeven stuc- of metselwerk, tegeltableaus, glaswerk of handgemaakt meubilair. Van veel kunstenaars uit het westen van het land hoor ik dat ze hier graag komen. Onze service is goed en dat zorgt samen met de locatie en de sfeer voor een goed gevoel over de markt. Juist die sfeer is erg belangrijk en daarom kijken wij eerst zorgvuldig of de kunst of producten passen binnen de gemoedelijkheid en rust die wij voor ogen hebben. Zo hebben wij gekeken naar de echte ambachten, de vakmensen met een verhaal en bijzonder product."

Gratis entree
Om het evenement toegankelijk te maken voor iedereen is het gratis te bezoeken. Er is ruimte genoeg voor het stallen van de fiets en het parkeren van de auto.

Berenschots Watermolen is gelegen aan de Wooldseweg 74, en het parkeerterrein is te bereiken via de Klandermansweg - Bekendelle.