De uitslagen worden per stembureau bekend gemaakt. In Bredevoort is de PP de grootste. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De uitslagen worden per stembureau bekend gemaakt. In Bredevoort is de PP de grootste. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Gemeentebelangen, VVD en D66 winnen

Teleurstelling bij de HMV en de ChristenUnie

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Toen op 21 maart om ongeveer kwart voor elf de uitslag van nog één stembureau binnen moest komen leek het even of Gemeentebelangen zes zetels zou krijgen. Lijsttrekker Henk Rijks was er beduusd van. Op vijf had hij gehoopt, maar evenveel zetels als het CDA was boven verwachting. Een paar uur later, er was een fout geconstateerd bij het laatste stembureau waardoor er opnieuw geteld moest worden, bleek dat het bij vijf zou blijven. De VVD had toch nog genoeg stemmen gehaald om op drie zetels te komen. Rijks en de andere kandidaten van Gemeentebelangen raakten niet teleurgesteld. Hun partij was opnieuw gegroeid.

D66 is de grote winnaar
Gemeentebelangen leek de grote winnaar, maar het was D66 dat de meeste zetelwinst boekte. De partij komt met twee zetels nieuw in de gemeenteraad. Lijsttrekker Alexander van der Graaff was er erg blij mee. Aan het begin van de uitslagenavond was hij even bang geweest dat de uitslag zou tegenvallen. Overal in het land bleek D66 te verliezen. Hij zag al voor zich dat zijn partij na twintig jaar als eenmansfractie in de Aaltense raad zou terugkeren. Maar aan het eind van de avond bleken de 1184 stemmen genoeg voor twee zetels. Ook Martin Veldhuizen van de VVD was zeer opgetogen over de winst van één zetel. Vier jaar geleden zat zijn partij al dicht bij de drie, maar toen viel de berekening waarmee de restzetels worden bepaald uit in het voordeel van het CDA. Dit keer leek het er lang op dat het rekenwerk GB aan een extra zetel zou helpen, maar in het laatste stembureau wist de VVD het tij dan eindelijk te keren.

Alleen veel stemmers bij de stembus in Dale
De opkomst in Aalten was 59,15%, een kleine stijging vergeleken met vier jaar geleden. De stembus, de opvallende gele Amerikaanse schoolbus waarin een stemlokaal was gevestigd, die al om 06.15 uur bij het station stond, trok niet al te veel kiezers. In de bus, die op verschillende plekken in Aalten en Dinxperlo stond, stemden 262 mensen. De bus was vooral succesvol in de buurtschap Dale. Bij het Romienendal stemden zo'n 100 mensen. Bij de bus stonden vuurkorven en kon iedere kiezer een kopje koffie met een gebakje krijgen. De bewoners uit Dale waardeerden het mobiele stemlokaal. Zo dicht bij huis hadden ze nog nooit kunnen stemmen. Of daardoor meer mensen in Dale zijn gaan stemmen valt niet te zeggen. De kiezers die voor de bus in de rij stonden zeiden dat ze anders ook waren gaan stemmen.

'De mooiste dag uit mijn leven'
De uitslagen werden vanaf kwart voor tien geleidelijk aan per stembureau bekend gemaakt. De winst voor Gemeentebelangen tekende zich van het begin af aan af. Lees verder op pagina 5

De stembus trok in Dale veel belangstelling. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Burgemeester Stapelkamp maakt rond enen de einduitslag bekend. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Winnaar Henk Rijks glundert de volgende morgen nog steeds. Foto: Bernhard Harfsterkamp